Odp: co uprawiać żeby zarobić?
ja bym po grochu posiał rzepak , masz czas na zrobienie wszystkiego na tip top
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » co uprawiać żeby zarobić?
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
ja bym po grochu posiał rzepak , masz czas na zrobienie wszystkiego na tip top
Nawet bez pługa...
Piotrek piszesz chyba o Januszu co?
Jęczmień siany w połowie maja 3 lata temu dał 5.5 tony. Znajomy po gradobiciu zlikwidował rzepaki bo na większości pola stały tylko badyle.
Ale to była połowa maja i wyjatkowo sprzyjający rozkład pogody w późniejszym terminie. Ale to był ewenement.
Pajej jeszcze nie wiesz jak w tym roku będzie z pogodą a już planujesz
planować trzeba, a rzepaku nie sieje, przynajmniej na tych polach bo rzepak i brokuł nie idą w parze
Z gorczycą i rzodkwią tak samo nie w parze. Facelia gryka słonecznik i owies , to posiej i wymieszaj 3 tyg przed sianiem pszenicy .
A inne kapustne odbiera od Ciebie przetwórnia? Jak jeździłem na truskawki to co niektórzy zostawali po sezonie na sadzenie i w listopadzie na zbiór brukselki i głowiastej.
Poprzypierdalam się trochę:)
Rok temu widziałem pod Gołubiem-dobrzyniem kukurydzę która miała 4 liście jak rzepaki były gotowe do cięcia.
pewnie na kiszonkę ale w czasach PRL kukurydzę sądzono też z rozsady jak by taką 6 -7 liści sadził to i zebrał by jeszcze. A jak by dosadził tak jak w Rumunii fasolę między rzędami to zebrał by dwa plony.
Chłop z żoną kosił zboże kosą z żona wiązała snopki na polu u księdza .
Proboszcz przyglądał się chłopu i wpadł na pomysł że do kosiska można założyć drugą kosę tak aby na powrocie na darmo nie machać kosą tylko też kosić , żona to słysząc mówi do męża " zapnij stary rozporek bo ci każe hujem jeszcze młócić........"
A inne kapustne odbiera od Ciebie przetwórnia? Jak jeździłem na truskawki to co niektórzy zostawali po sezonie na sadzenie i w listopadzie na zbiór brukselki i głowiastej.
Poprzypierdalam się trochę:)
Rok temu widziałem pod Gołubiem-dobrzyniem kukurydzę która miała 4 liście jak rzepaki były gotowe do cięcia.
pewnie na kiszonkę ale w czasach PRL kukurydzę sądzono też z rozsady jak by taką 6 -7 liści sadził to i zebrał by jeszcze. A jak by dosadził tak jak w Rumunii fasolę między rzędami to zebrał by dwa plony.
do brukselki trzeba miec kombajn. kiedys po grochu sadziłem brokuł, ale w tym roku ni jak mi pola nie pasują
Moje zdanie jest podobne jak wielu innych. Najlepiej zasiać porządny poplon na gęsto żeby dużo zielonej masy wprowadzić do gleby, porządnie ją wymieszać w całym profilu uprawnym i posiać we wczesnym terminie pszenicę.
Piotrek piszesz chyba o Januszu co?
Nie. Janusz nie miał takiego plonu i w sumie nawet nie pamiętam co siał.
Mówię o koledze ze szkoły. Który ważył plon a nie mówił "na oko"
Ja siałem któryś rok z kolei grykę i się udała ale dopiero na wiosnę będę siał na tym samym polu. W sumie prawie co roku mi się udaje coś zebrać i chyba nigdy nie siałem ozimego po gryce no może raz się udało jak była wcześniej posiana.
to w jakich terminach ta gryke siejesz i kiedy zbierasz?
to w jakich terminach ta gryke siejesz i kiedy zbierasz?
Od czterech lat usługowo uprawiam, sieję odwożę grykę od kombajnu i na przestrzeni tych lat porównuję plon do terminu siewu i tak
gryka siana 15-25 maj co roku daje min 1 tone z ha a było nawet trochę ponad 1,5
gryka siana w drugiej połowie czerwca i na początku lipca - ile posiano tyle zebrano a wyglądała i kwitła ładnie
w tym roku gryka siana eksperymentalnie 5 maja - niecałe 2 tony
No i jeden fakt - wszystko eko, zero chemii. Tam gdzie plony ponad 1 tone dawane było wapno węglanowe Wapniak jurajski - sam go tam rozsiewałem w ilości ok 500 kg/ha.
A jaki jest poplon z gryki?szukam alternatywy dla gorczycy i facelii
Tak jak wyżej napisane. Dużo zależy od pogody w trakcie kwitnienia, pszczół....
Zazwyczaj początkiem lipca się udawało czasem koniec czerwca s zbiór to w październiku przeważnie, plon to różnie raczej w granicach 1t może trochę więcej z hektara.
no i oby mi tak wyszło
Podobno gryka jest rośliną która bardzo silnie reaguje na siew w odpowiedniej fazie księżyca. Kumpel czasami sieje i zdarza się ze robi to na poczatku czerwca mimo że pole wolne.....
Poczytaj...
i ziemia musi być ogrzmiana.
O gryce to kolega Scoda mógł by dużo mądrego powiedzieć tylko tu już nie zagląda...
Strony Poprzednia 1 … 9 10 11 12 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » co uprawiać żeby zarobić?
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo