41

Odp: Hodowla kur niosek.

Laszek napisał/a:

Na 100 sztuk to 20m2 wystarczy. Na jedną ścianę daj grzęde. Do tego gniazda. Jedno poidło dzwonowe wystarczy i ze dwa paśniki takie koło 20 kg. Zielonanóżka to tak słaba wydajność. Ja mam rose1. Teraz mi się przepierzają ale stopniowo to wydajność też mniejsza a jak było w pełni to było 85%. Pasza to pszenica, pszenżyto, kukurydza, kreda, soja, koncentrat no i bardzo ważny olej. Co ddrugi dzień witB do wody. W nośności to 16 godzin światła. Przy odchowie to najpierw krótki dzień, ciemnia i czerwona żarówka w nocy. Z czasem wydłużanie dnia... A co do wybiegu... tyle żeby było. Tylko choroby kury mogą złapać. Ale w razie jak by kto się pytał to jest? Jest! Wiesz o co chodzi

koncentratów własnie wolałbym unikac, bo jak dam to czym moje jajka bedą sie różnic od tych ze sklepu?
Olej? jaki jak go dodajesz?

Rolnik z powołania:-)

42

Coś do dziobania, moje dostają buraczki czerwone, na targu można kupić za grosze 5 zł woreczek 10 kg.

43 Ostatnio edytowany przez Laszek (2019-02-03 14:18:46)

Pajej co Ty piszesz za głupoty. Koncentrat co jest w sprzedaży to zupełnie inna bajka jak pasza przemysłowa stosowana na dużych fermach. A w jaki sposób chcesz im dostarczyć białka? U mnie oprócz koncentratu jest jeszcze soja i premix. Olej to zwykły najtańszy z Tesco czy tam biedronki. Leje go podczas mieszania. Co do smaku jajek to ludzie uważają że to najlepsze jajka w Pile na rynku. Miło coś takiego usłyszeć. Sam też je jem i daje córce co jest alergikiem.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

44

białko to jak piszesz soja, groch czy cos takiego

45 Ostatnio edytowany przez Laszek (2019-02-04 00:30:30)

Do tego jeszcze witamina b do wody i zakwaszacz na czas odchowu. U mnie w szczycie nośności było 85%

E 516 na części
Telefon 695 076 269

46

czyli prawie przemysłówka hehe

47

Pajej sorry ale ale jak sie czyta twoje posty to ty jesteś wszystko na ,,NIE,,

mdw

48

Zdrowa kura to zdrowe jajko ,  nie dasz witamin to jajko będzie pozbawione wartości bo kura z powietrza tego nie weźmie,  tak jest że wszystkim np będziesz pasł krowę na łące o niskiej zawartości wapnia , nie nawożonej wapniem to będzie po pierwsze mleko z niską zawartością wapnia a po drugie jak będzie cielna to może dostać porażenia bo się odwapni... zrobisz mąkę z pola ubogiego w składniki pokarmowe ,chociaż będzie to uprawą ekologiczna , to chleb będzie bez wartościowy . Itp itd.....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

49

Robić trzeba swoje a na rynku gadka swoją drogą. Najważniejsze, że ludziom smakuje i wracają po następne. Niczego więcej mi nie trzeba. Yokoslaw trafiłeś w sedno

E 516 na części
Telefon 695 076 269

50

yokoslaw napisał/a:

Pajej sorry ale ale jak sie czyta twoje posty to ty jesteś wszystko na ,,NIE,,

Tak jak laszek powiedział daje co daje i ja go rozumiem, ale to że ludziom mówi cos innego to to etyczne jest? może i jestem na NIE. NIE mam baby, NIE mam sie z kim kłócic NIE ma słońca, NIE ma wiosny

51

ludziom w większości trzeba powiedzieć to, co chcą usłyszeć. Ale my musimy dbać o zdrowie i kondycję naszych podopiecznych i to dla nas jest najważniejsze. Zdrowa kura =zdrowe jajko. Dobra pasza musi zawierać niektóre " nie ekologiczne" komponenty i dodatki. Co innego kurnik przydomowy a co innego ferma i 100% kontroli wszystkich czynników, a jak kura zniesie trochę za mało to rzeźnia.
        Tylko niewielu klientów ma wystarczającą wiedzę co dla zwierząt i roślin jest dobre, i do niektórych docierają racjonalne wiadomości a reszta jest ogłupiona i chcą wszystko eko, ale pod warunkiem że wygląda jak po całej obróbce chemią , nawozami antybiotykami.... Jeśli ze spokojnym sumieniem jesz to co wyprodukowałeś, to pewne niedopowiedzenia muszą być.

52 Ostatnio edytowany przez androl (2019-02-04 14:38:33)

Pajej jak będziesz miał już te kurze jajka to zobaczysz że samoistnie wystąpi problem braku baby. Ktoś musi przy nich się krzątać. Niemów że NIE, i że sam sobie poradzisz. big_smile

53

a ja uważam że hodowla kur może być i jest dochodowa. Warunkiem jest większa ilość i stali klienci. Druga sprawa to jeśli jest nagła sprawa to do kur można nie pójść dzień lub 2 (pełne karmniki, woda) a weź nie zajrzyj do obory przez dzień ?

gg 5118068

54

Zorak u mnie koszt na jajko to 30gr więc 50 gr na jajku to wynik super. Żałuję , że tak późno zacząłem z jajkami.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

55

Jakie rasy kur polecacie ojciec co roku dokupuje rose i jest lipa na 60 ,70 kur 20 jajek. Zbyt jest duży ,dostają swoją paszę i dajemy paszę kupną żeby uzupełnić resztę do tego mają duży wybieg. Zastanawiam się nad zielononużką tylko cena 12zł za czterotygodniowe wydaje mi się duża i są to kurczaki z chowu przemysłowego.

"Żadna dziedzina nauki, nawet medycyna, nie ma tak dużego wpływu na zdrowie człowieka jak rolnictwo". Pier Delbert

56

Ja mam Rose i innej nie chce. Zielonanóżka ma mniejszą wydajność i jajo mniejsze. Kup z innego źródła i tyle. Ja brałem w ubiegłym tygodniu 9 tygodniowe po 11 zł. I już po szczepieniach są

E 516 na części
Telefon 695 076 269

57

mpopis napisał/a:

ludziom w większości trzeba powiedzieć to, co chcą usłyszeć. Ale my musimy dbać o zdrowie i kondycję naszych podopiecznych i to dla nas jest najważniejsze. Zdrowa kura =zdrowe jajko. Dobra pasza musi zawierać niektóre " nie ekologiczne" komponenty i dodatki. Co innego kurnik przydomowy a co innego ferma i 100% kontroli wszystkich czynników, a jak kura zniesie trochę za mało to rzeźnia.
        Tylko niewielu klientów ma wystarczającą wiedzę co dla zwierząt i roślin jest dobre, i do niektórych docierają racjonalne wiadomości a reszta jest ogłupiona i chcą wszystko eko, ale pod warunkiem że wygląda jak po całej obróbce chemią , nawozami antybiotykami.... Jeśli ze spokojnym sumieniem jesz to co wyprodukowałeś, to pewne niedopowiedzenia muszą być.

nie do końca sie z tym zgodze, jak uprawiam brokół i pryskam go to nie wciskam ludziom kitu ze jest nie pryskany tylko mówie że u mnie karencja jest przestrzegana a jak kupi w sklepie to nie wiem pozatym niczym sie nie róźni, a jak ktoś chce kupic jajko "od gospodarza" a nie z fermy to jest w stanie za nie zapłacic wiecej ale żeby w nim nie było "chemi" Taki chodowca powinien sie pogodzic z mniejsza wydajnościa wzamian za lepsza cene,. Ten co ma przemysłowy kurnik tez dba zeby kury miały wszystkie składniki i były zdrowe, a jednak klienci wolą "od chłopa" ale ja głupi Pajej jestem i ciągle na NIE

58

I się  obraził wink

mdw

59

mnie nie tak łatwo obrazić

60

Pajej  na fermie dają wszystko co potrzeba poza normalnym życiem kurze. Nie mówię że masz wciskać kit i ściemę, ale czasami trzeba pewne rzeczy przemilczeć. Powiedz miastowemu, że taka kurka na swobodzie wciąga robaczki z padłego kreta, to myszkę rozdziobie, jajo pod przyzmą gnoju złoży i wydziobie wszystkie robale z obornika.... zobaczysz jaka będzie reakcja. Wszystkim się wydaje że taka szczęsliwa kurka to tylko po podwórku chodzi Dżowniczkę znajdzie, trawkę skubnie i ziarenka pszeniczki pozbiera jak jej gospodarz sypnie.