1

Temat: Wiosna 2019

Dzis w okolicy odważni wyjechali z nawozami na rzepaki :walka: Ja na pszenice wstrzymuje się, boje się kary :red:

Rolnik z powołania:-)

2

Odp: Wiosna 2019

Sucho u was , u mnie nawet ręcznie by się nie dało siać. wink

3

A już myślałem że o wiośnie Biedronia będzie ten wątek ............

4

Massey napisał/a:

Sucho u was , u mnie nawet ręcznie by się nie dało siać. wink

niestety sucho grzbiety skib zaczynaja bieleć

5

Widziałem dzisiaj pod Wrocławiem jak siali. W tej  chwili u siebie nie wejdę ale za 5 dni kto wie...

mdw

6

ja jak cos to rozsieje kiseryt, a z N poczekam rzepaku nie mam to...

7

Jęczmiona sieją  od  2 dni  sucho jak diabli .,.  kto   teraz posieje to wg mnie wygra ... im później tym gorzej dla roślin

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

8

W ubiegłym roku jeczmiona posiane wcześnie,  na które spadł śnieg i uklepał ziemię pozbawiając ją tlenu były kiepskie i plonowały gorzej od tych sianych na przełomie marca i kwietnia. Z rzepakiem czekam bo noce zimne więc jeszcze nie wystartuje tak szybko . Ciekawe jak będzie.....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

9

wojtas napisał/a:

Jęczmiona sieją  od  2 dni  sucho jak diabli .,.  kto   teraz posieje to wg mnie wygra ... im później tym gorzej dla roślin

No chyba samolotem, błoto, bagno i drenarka ciśnie całą rurą. Owies jak się da w połowie marca to będzie OK

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

10

Ciepło i sucho jak w 1989 r o tej porze, przypomnijcie sobie wink rok był niezbyt urodzajny mróz 20 maja mocno poszczerbił kłosy ozimin.

11

Moim zdaniem lepsze od pchania się w siew za wszelką cenę jest jeżeli to możliwe przerwanie parowania i czekanie na marzec.  Jeżeli będzie w marcu lało to dobrze,  ziemia będzie gromadzić wodę i posiejemy w kwietniu a jak nie będzie padać to posiejemy w marcu.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

12

Czy ludzie już całkiem powariowali ? mogli w styczniu łupać grudę i siać... W marcu może przyjść mróz i będzie biadolenie ,że muszą przesiewać.

13

dokładnie to przeciez luty, a prognozy mówia o nadejsciu zimy z temp -7

14

naprawde miedzy legnicą a wrocławiem pola bieleją, tam prawie sniegu nie było, mrozów nie zapowiadają z tego co widze przynajmniej u nas

mdw

15

U mnie sucho

16

U mnie też sucho... z nawozami jeżdżą. A z drenarek nie leci juz praktycznie nic

Siły na zamiary zmierz....

17

Sprawdziłem przed chwilą w kalendarzu i u mnie jest 17 luty a u was który  marca albo kwietnia
już jest ???

18

Dziwne ,że u was tak sucho , u mnie dużych śniegów nie było , obfitych deszczów też nie a jednak jest mokro... Podejrzewam ,że gdybym chciał nawet siać ręcznie i wszedł na pole obciążony siewką to po paru krokach bym gumofilce w polu zostawił.

19

Tego roku robię test na jęczmieniu jarym (irina z kws) pole 6ha równe klasowo i czarnoziem.
Po żniwach talerzówka potem glifosat i na 3ha orka zimowa a na 3ha talerzówka, zobaczę czy będzie jakaś różnica.

20

Na takiej ziemi pewnie bez różnicy...

mdw