Temat: Wiosna 2019
Dzis w okolicy odważni wyjechali z nawozami na rzepaki :walka: Ja na pszenice wstrzymuje się, boje się kary :red:
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2019
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dzis w okolicy odważni wyjechali z nawozami na rzepaki :walka: Ja na pszenice wstrzymuje się, boje się kary :red:
Sucho u was , u mnie nawet ręcznie by się nie dało siać.
A już myślałem że o wiośnie Biedronia będzie ten wątek ............
Sucho u was , u mnie nawet ręcznie by się nie dało siać.
niestety sucho grzbiety skib zaczynaja bieleć
Widziałem dzisiaj pod Wrocławiem jak siali. W tej chwili u siebie nie wejdę ale za 5 dni kto wie...
ja jak cos to rozsieje kiseryt, a z N poczekam rzepaku nie mam to...
Jęczmiona sieją od 2 dni sucho jak diabli .,. kto teraz posieje to wg mnie wygra ... im później tym gorzej dla roślin
W ubiegłym roku jeczmiona posiane wcześnie, na które spadł śnieg i uklepał ziemię pozbawiając ją tlenu były kiepskie i plonowały gorzej od tych sianych na przełomie marca i kwietnia. Z rzepakiem czekam bo noce zimne więc jeszcze nie wystartuje tak szybko . Ciekawe jak będzie.....
Jęczmiona sieją od 2 dni sucho jak diabli .,. kto teraz posieje to wg mnie wygra ... im później tym gorzej dla roślin
No chyba samolotem, błoto, bagno i drenarka ciśnie całą rurą. Owies jak się da w połowie marca to będzie OK
Ciepło i sucho jak w 1989 r o tej porze, przypomnijcie sobie rok był niezbyt urodzajny mróz 20 maja mocno poszczerbił kłosy ozimin.
Moim zdaniem lepsze od pchania się w siew za wszelką cenę jest jeżeli to możliwe przerwanie parowania i czekanie na marzec. Jeżeli będzie w marcu lało to dobrze, ziemia będzie gromadzić wodę i posiejemy w kwietniu a jak nie będzie padać to posiejemy w marcu.
Czy ludzie już całkiem powariowali ? mogli w styczniu łupać grudę i siać... W marcu może przyjść mróz i będzie biadolenie ,że muszą przesiewać.
dokładnie to przeciez luty, a prognozy mówia o nadejsciu zimy z temp -7
naprawde miedzy legnicą a wrocławiem pola bieleją, tam prawie sniegu nie było, mrozów nie zapowiadają z tego co widze przynajmniej u nas
U mnie sucho
U mnie też sucho... z nawozami jeżdżą. A z drenarek nie leci juz praktycznie nic
Sprawdziłem przed chwilą w kalendarzu i u mnie jest 17 luty a u was który marca albo kwietnia
już jest ???
Dziwne ,że u was tak sucho , u mnie dużych śniegów nie było , obfitych deszczów też nie a jednak jest mokro... Podejrzewam ,że gdybym chciał nawet siać ręcznie i wszedł na pole obciążony siewką to po paru krokach bym gumofilce w polu zostawił.
Tego roku robię test na jęczmieniu jarym (irina z kws) pole 6ha równe klasowo i czarnoziem.
Po żniwach talerzówka potem glifosat i na 3ha orka zimowa a na 3ha talerzówka, zobaczę czy będzie jakaś różnica.
Na takiej ziemi pewnie bez różnicy...
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » Wiosna 2019
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo