2,561

Odp: Rzepak

100 kg

2,562

Pawel21990 napisał/a:

Kizeryt rozsiałem. Dawałem od 2 w nocy, zostało jeszcze na 40 ha zbóż ale o 7 rano padłem.

Dziś na szkoleniu gość z Twoich stron mówił że w nocy ktoś u niego siał. Może mówił o Tobie ?

2,563

androl napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Kizeryt rozsiałem. Dawałem od 2 w nocy, zostało jeszcze na 40 ha zbóż ale o 7 rano padłem.

Dziś na szkoleniu gość z Twoich stron mówił że w nocy ktoś u niego siał. Może mówił o Tobie ?

Tak myślałem bo Puma stała pod rozsiewaczem.

2,564

Pewnie tak bo tylko ja siałem wink

2,565

Chłopaki
Wiem dziwnie to zabrzmi ale pogodę mamy wiosenną , od soboty  w  nocy  spada do 0 stopni ale w dzień trzyma się tak w granicach 13-15 w cieniu . do słońca było dziś 36 stopni celcjuża przez 4 godziny  ..

i Sam w to nie wierzyłem jak nie zobaczyłem ... MSZYCA  w rzepaku  na obiedzie !!!!!!!!!  To jest chore .....

Nie nie jest to stara szuka  tylko tego roczna ...

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,566

no masakra faktycznie , ja rozkminiam co z tym azotem bo rzepak już rusza powoli, normalnie bym jutro próbował ale chyba nie ma co ryzykować...

mdw

2,567

Dalem dzis Mg S i K.

2,568 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2019-02-18 23:45:24)

Jutro idę zobaczyć co w tym rzepaku . U mnie noce z -1 a dzień stabilne 12 w cieniu.
A co do nawozu to wolę poczekac. Nadają dobry minus pod koniec lutego. Jeszcze rzepak ruszy i w dupe dostanie i tyle z tego będzie. A na dodatek i tak kontrola z agencji.
TRoche mnie to już bawi. Kur... wiedzą, że nie było plonów bo była susza. Mieli placić w zeszłym roku super wysokie zaliczki. Dali dwadzieścia parę procent i dziękuję.  Rolniku żyj, rób i się martw skąd wziąć na raty, ubezpieczenie i życie. O wydatkach wiosennych i nawozach nie wspomnę. Jak widzę te protokoły to sam nie wiem co myśleć. Nadaje się do ręce opadają

Siły na zamiary zmierz....

2,569 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2019-02-19 01:33:37)

Mój rzepak jeszcze czeka , robactwa nie ma korzenie jeszcze nie puszczają nowych storzkow a to chyba to było by oznaką ruszenia wegetacji. Jedynie dziki narobiły mi parę dni temu szkód.
https://photos.app.goo.gl/SdrJwUGJue6mSjWw8

https://photos.app.goo.gl/STTkx69u7T3VW5Ln9

https://photos.app.goo.gl/wV2F9jKjNJFpCqEEA

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,570

u mnie też tak ,,ładnie,, ryją w pszenicy że aż ,, dusza się raduje,, że dobrze dziczki przezimowały!!!!

mdw

2,571

Legnica, Lubin, Lwówek - azot posiany. Nikt nie patrzy na termin papierowy (1 marca) tylko na pogodę.

gg 5118068

2,572

No to teraz komitet obrony dzików niech płaci za straty spowodowane przez ich pupilki

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,573

Teraz to się żaden obrońca nie przyzna bo gówno burza juz minęła i temat nie medialny . Właśnie tak to powinno działać- bronisz dzików- płać za szkody....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,574

Fachowcy ? mówią że podanie w obecnej chwili 30 kg N w formie saletrzanej może w razie większych mrozów nabałaganić.

2,575

U mnie część zbóz i wszystki rzepak zasilony kizerytem. zostały najmokrzejsze kawałki i najdalsze. Mimo ze niby tej wilgoci duzo nie ma w tym roku to jednak ciągnik topi mi sie siałem rankami 4-9 rano mrozów silnych nie ma max -4 może jakbym siał knurem to by tak nie było bo jednak 4x4 sieje 3P to się topi. Na piaskach to juz ładnie owiało zimową orkę dzis jedynie padał deszcz gdyby nie ten deszcz na sobotę był plan siewu owsa

2,576

u mnie leje pół dnia  i może za tydzień dałoby radę wjechać. Rzepaki trochę dostały a na pszenicach pleśń śniegowa się trafia.

2,577

a u mnie pokropiło tylko

Rolnik z powołania:-)

2,578

jak na razie rzepaki przezimowały w 99%, w tej chwili pada, wszystko ruszyło, normalnie bym jechał z nawozem bo w polach w miare sucho, ale czekam na ,,wiosne,, 1 marca!!!

mdw

2,579

U mnie aktualnie -2 i 5 cm śniegu

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

2,580

u mnie teraz +7 oby sie ochłodziło....

mdw