Odp: siewnik do kukurydzy, wady i zalety
6-7na godzinkę. W dwa dni 20ha sieje bez problemu.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne nie wymienione » siewnik do kukurydzy, wady i zalety
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
6-7na godzinkę. W dwa dni 20ha sieje bez problemu.
https://www.olx.pl/oferta/siewnik-taler … yogsW.html a na temat siewnika uni ktos cos wie...tu dodatkowo redlice talerzowe i 2006r. A jak podzespoly?
Za te pieniądze to wolałbym coś pewniejszego...
No wlasnie obawiam sie tego ze skonczy sie tak jak z plugiem czyli ze lepszy stary zachodni...
Szukam i szukam tych siewnikow i lipa straszna jeszcze amazona znalazlem jakies szczegolne spostrzezenia co do tej marki? https://www.olx.pl/oferta/siewnik-do-ku … xSBbN.html
A ile rocznie będziesz siał ha. ?
Lacznie to z 7-8 u siebie na zarobki raczej sie nie nastawiam
No to nigdy Ci się nie zwróci. W mojej okolicy jest kilka nowych siewników, niech tam sieją nawet nocami bo pieniądz chciwy. Ja tylko wymagam precyzyjnego siewu i odpowiedniej dawki fosforanu w podsiewie, w tym roku 7 ha.
Tak jak pisze androl. Zapłacisz max 1000 zł i spokój. Na chwile obecna gdybym nie miał zestawu do siewu zboża to na pewno nic bym nie kupywał bo wioskę obok są 4 zestawy typu horsch pronto i u każdego ten sprzęt nie ma co robić. Z każdym z nich dobrze żyje więc bez problemu każdy by przyjechał zasiać. 150 zl/ha i jest uprawnione i zasiane.
A ja na około 12 hektarów kukurydzy kupiłem w zeszłym roku swój i nareszcie byłem zadowolony z plonu. Gdy korzystałem z usługi to siewnik optima prawie nowy , 150 zł za hektar a posiane tak ,że nawet po starym poznaniaku było lepiej.
No no ogolnie wszyscy macie racje bo zeby sie siewnik zwrocil to kilkadziesiat lat ale juz trzeci rok wynajmuje uslugowo i siewnik jeden nowszy od drugiego i tez niedosiane poomijane pocudowane... i ztad zastanawialem sie czy zainwestowac kupic cos swojego i posiac na spokojnie w terminie a wiecie jak to jest sianie od ha na usłudze byle szybciej kasa w kielnie i łogień na tłoki
Przems91
Pamiętaj jeszcze prędkość siewu tez ważna ja na swoim włoskim mam napisane 6km i z taka prędkością ruskiem sieje są to 4 rzędy więc wydajność nie jest oszałamiająca ale dla siebie starcza dwa lub trzy dni i posiane. A zadowolony z siewu jestem zdarzają się podwójne lub przepusty ale sporadycznie.
Mój siewnik to unisem , maszyna z połowy lat 90 na licencji hassi , podciśnieniowy 4 rzędowy z podsiewaczem mikroelementów, kosztował 3.200 zł , więc połowa siewnika mi się praktycznie zwróciła w jeden sezon. C360 jeździłem przeważnie 1 szosową i wschody były bardzo ładne.
Mój siał po 20-25 w tym roku 15 więc też się koszty zwróciły kosztował coś koło 7-8 tys. ale zakup za 17 tys na 7 h to trochę słabe chyba że ciężko z usługami. Ot takie moje zdanie
Mechanik kleine najlepszy wybór na siewy do 50 ha w 5 dni ....
Mój siewnik to unisem , maszyna z połowy lat 90 na licencji hassi , podciśnieniowy 4 rzędowy z podsiewaczem mikroelementów, kosztował 3.200 zł , więc połowa siewnika mi się praktycznie zwróciła w jeden sezon. C360 jeździłem przeważnie 1 szosową i wschody były bardzo ładne.
pierwszym biegiem to usnać można. nie da rady szybciej nieco chociaż drugim?
Pewnie też by się dało na dwójce ale chciałem mieć pewności ,że zasieje porządnie więc wolałem się nie spieszyć.
No to też jest fakt że jak jest swój sprzęt to się jedzie kiedy chce i zwłaszcza jak usługowcy robią na pier**l. Becker mimo wszystko nie jest zły, na własny użytek wystarczy. Ja swoim sieje 8km/h i jest przyzwoicie
Szybko to się małpy pi.....ą
https://www.youtube.com/watch?v=ztTtPEtQt4U
a panowie jakie macie rozstawy rzędów i co ile wysiewacie od siebie nasionka na kiszonke a jak na ziarno i na jakiej glegie i jak nawozicie
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 15 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne nie wymienione » siewnik do kukurydzy, wady i zalety
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo