2,601

Odp: Rzepak

U mnie nie widać żadnych placów. A siałem jedną jednostkę 2-letnia i dwie z 2018 roku.  Ogólnie rzepak żyje i ma się dobrze tylko na jednym kawałku męczy się z samosiewami  rzepaku sprzed 4 lat. No i jest głodny jak cholera.

Siły na zamiary zmierz....

2,602

U mnie też głodne, ale póki co wstrzymam się jeszcze chociaż z tydzień, bo nie wiadomo, czy pogoda się nie zmieni. Skiby się bieleja jeszcze w lutym to u mnie tak nie było.

2,603

Ja jutro jadę z N na pszenice

Rolnik z powołania:-)

2,604

Jakby nie załamanie pogody to bym mógł siać jęczmień i lać RSM na rzepak.  Dzisiaj rozsiałem Kornkali pod QQ i buraki wczoraj coś jak kizeryt na rzepak i pszenicę.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,605

ja o siewach myslełem w przyszłym tygodniu, ale jeszcze mam do zrobienia usługe orki na 12 ha, szkolenie a i deszcze zapowiadają

Rolnik z powołania:-)

2,606

Jutro N w rzepaki i pszenice.

2,607

Tak tez planuje tylko wieje jak ku..

2,608

Wracam do problemu który mam co 3 lata bo co 3 lata na tej działce jest rzepak. A mianowicie bodziszek ! Działka jest chyba idealna dla tego chwastu. Jesienne opryski sobie z nim nie radzą, a wiosną nie ma czym tego zwalczyć. Może macie jakiś sprawdzony środek ?

gg 5118068

2,609

W którymś TAP'ie był ten temat poruszany. Nie pamiętam w którym , w ubiegłym roku bodajże

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,610

Kiepski temat na bodziszka wiosną... Też mam trochę go na jednym polu.

2,611

Bodziszek tylko jesienią wiosną nawet kerb go nie bierze a niby wrażliwy. Problem z nim zawsze w rzepaku, burakach i ziemniakach.

2,612

https://www.corteva.pl/content/dam/dpag … -label.pdf

2,613

Byłe w końcu na rzepaku i na pewno będę chciał więcej w pasowym siewie zasiac. Wyglada dużo lepiej niż ten co na orce czy bezorce. Stożek był nieco niżej i mimo, że liście podobnie upalone mrozem to stożek zielony i widać, że zdrowy.
Niestety mam na niedawno kupionym kawałku łakę z suchej rzodkwi świrzepy która zwaliła się talk na jesieni, że wydusiła miejscami rzepak.

2,614

Marku środek masz przetestowany czy opierasz się o etykietę ? Środek który podałeś zawiera:
chlopyralid - 120 g/l (12,21%) czyli ta sama substancja co w Galera 334 a tu jest jej 267 g/l
(22,86 %). Z praktyki wiem że galera nie bierze bodziszka, ba nawet go nie hamuje ale za to potrafi mocno przyhamować rzepak. A może druga substancja zawarta w korvetto - halauksyfen metylu 5 g/l (0,51%) niszczy bodziszka ??

gg 5118068

2,615

to jest nowość  arylex od cortewy ( dow agro), i ta substancja powinna to wziąć

2,616

Potwierdzam Co pisze Marek

2,617

https://www.youtube.com/watch?v=jEtbH30_Yy0

2,618

Wczoraj akurat o obejrzałem. Mam taki mały dylemacik. Chciałem sobie mocniej niektóre rzepaki skrócić, i teraz pytanie czy iść w stronę jakiegoś toprexu czy caryxu czy może zostać przy tebukonazolu i nie kombinować/? Tutaj cena robi różnicę, tylko jeżelio warto to tej roznicy już nie będzie. nie stosowałem jeszcze nic innego niż tebukonazol i nie mam porównania.

2,619

U siebie stosuje 0,5-0,6 caryx i 0,7 do 1 litra tebukonazolu, zależy jak rzepak wygląda. Sprawdza sie wysmienicie.

2,620

Caryx jest świetnym regulatorem, ale fungicydem już nie bardzo .
Dobrym fungicydem jest difenokonazol.