Odp: Kukurydza Na Ziarno
raz gruberem nie głębiej jak 12cm, przed siewem wybronować i posiać qq pewnie koło 10-15 kwietnia jak się ziemia nagrzeje
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 73 74 75 76 77 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
raz gruberem nie głębiej jak 12cm, przed siewem wybronować i posiać qq pewnie koło 10-15 kwietnia jak się ziemia nagrzeje
Mam trochę rżyska zrobione na jesieni raz talerzówką a raz gruberem na głęboko. Tyle że gruber na sercówce i 7 łap na 3 metrach (pod siew robię dwa razy na skos). Jak teraz podejść do tematy. Robić jeszcze raz gruberem. jeśli tak co co teraz czy przed siewem qq. Pierwszy raz robię w ten sposób qq. Zawsze siałem po pługu.
wedle zasady to nie mieszać głębiej niż ma być posiane, wierzch spulchnić żeby przerwać parowanie i ogrzać glebę.
Bronami ?? a może włóka ??
Ja kiedyś siałem po podorywce to przed siewem zrobiłem ciężką talerzówką , rozsiałem nawóz i doprawiłem na płytko agregatem forszajowym ot tyle żeby rozbić bryły. Kukurydza urosła ładna.
dzięki chłopaki
Ja w następnym tygodniu będę na jedno pole wywoził bydlęcy, zobaczę jak się wymiesza gruberem. Jeżeli przyzwoicie orkę pominę.
Kurzak pod rzepak wymieszałem gruberem podorywkowym, później poszedł bezorkowy. Rzepak jesienią jak i obecnie, ładny.
Dziś dojechały pierwsze dwie wanny pomiotu normalnie szok schodzi jak ciepłe bułeczki,
tylu chętnych.
Z braku mojego czasu dopiero dziś dojechał zestaw do rozwożenia Fendt 312+ annaburger 14 ton + ładowarka zestaw super a jak robota ubywała. Tak roztrzepanego pomiotu nigdy nie miąłem.
ja po siewach te pierwsze siane w poniedziałek i wtorek już kolce puściły , sucho , nigdy tak wcześnie nie siałem, koniecznie szybko ubezpieczyć od mrozu bo maj moze zaskoczyć , u nas wszyscy w polu z kuku,kurz że swiata nie widać .ostatnie chwile zeby posiać w jakąś wilgoć bo nadziei na deszcz w prognozach brak,
ja jak sie uda to w tym tyg zasieje. mam propozycje na 380 netto za mokrą chyba podpisze, bo cena moze być słaba, w okolicy jeszcze nigdy tyle kuku nie było
Taką cenę jak u Pajeja przy 30 % daje u nas największy gracz na rynku. Nie jest to zła cena, patrząc z perspektywy dnia dzisiejszego.
U mnie wsio na ziarno po 500 netto..... A kukurydzy tyle że masakra
Niech najpierw coś urośnie. Oby dało tyle żeby na swoje potrzeby paszowe wystarczyło...
Chłopy susza nie podpisuje się kontraktów na ziarno którego się nie ma. Po ubiegłym roku to i firmy o kontraktach nie chcą rozmawiać a co dopiero rolnicy. Starczy się wydymalem w ubiegłym roku.
Ja też nie podpisuję, na dwóch skupach zawsze ode mnie odbiorą, oczywiście za cenę rynkową.
Zasiałem w tym roku na głębokość 8 cm z racji mocnego przesuszenia górnej warstwy, siana 1.V. Jeszcze się jej zejdzie z wyjściem na wierzch, kiełki jednak ma. Może dożyje do jakiegoś przyzwoitego deszczu.
Tylko czy tak głęboki siew nie zaszkodzi jej bardziej niż pomoże? Znam chłopaków co zasieli w lepszych latach tak głęboko jak im siewnik pozwolił czyli 8-9 cm o ile na piasku się udało to na cięższych ziemiach kukurydza wyszpilkowała i padła z wycieńczenia.
Zobaczymy, płycej poszłaby w popiół.
Ja zawsze siaje głęboko w granicach 8 cm. Ziemię w większości mam lekkie ale ciężkie kawałki też się trafiają i nie przypominam sobie aby był tam jakiś problem a kukurydza przychodzi u mnie co drugi rok
Strony Poprzednia 1 … 73 74 75 76 77 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo