1,481

Odp: Kukurydza Na Ziarno

raz gruberem nie głębiej jak 12cm, przed siewem wybronować i posiać qq pewnie koło 10-15 kwietnia jak się ziemia nagrzeje

1,482

Mam trochę rżyska zrobione na jesieni raz talerzówką a raz gruberem na głęboko. Tyle że gruber na sercówce i 7 łap na 3 metrach (pod siew robię dwa razy na skos). Jak teraz podejść do tematy. Robić jeszcze raz gruberem. jeśli tak co co teraz czy przed siewem qq. Pierwszy raz robię w ten sposób qq. Zawsze siałem po pługu.

1,483

wedle zasady to nie mieszać głębiej niż ma być posiane, wierzch spulchnić żeby przerwać parowanie i ogrzać glebę.

1,484

Bronami ?? a może włóka ??

1,485

Ja kiedyś siałem po podorywce to przed siewem zrobiłem ciężką talerzówką , rozsiałem nawóz i doprawiłem na płytko agregatem forszajowym ot tyle żeby rozbić bryły. Kukurydza urosła ładna.

1,486

dzięki chłopaki

1,487 Ostatnio edytowany przez androl (2019-03-23 22:01:26)

Ja w następnym tygodniu będę na jedno pole wywoził bydlęcy, zobaczę jak się wymiesza gruberem. Jeżeli przyzwoicie orkę pominę.
Kurzak pod rzepak wymieszałem gruberem podorywkowym, później poszedł bezorkowy. Rzepak jesienią jak i obecnie, ładny.

1,488

Dziś dojechały pierwsze dwie wanny pomiotu normalnie szok schodzi jak ciepłe bułeczki,
tylu chętnych.

1,489

Z braku mojego czasu dopiero dziś dojechał zestaw do rozwożenia Fendt 312+ annaburger 14 ton + ładowarka zestaw super a jak robota ubywała. Tak roztrzepanego pomiotu nigdy nie miąłem.

1,490

ja po siewach te pierwsze siane w poniedziałek i wtorek już kolce puściły , sucho , nigdy tak wcześnie nie siałem,  koniecznie szybko ubezpieczyć od mrozu bo maj moze zaskoczyć , u nas wszyscy w polu z kuku,kurz że swiata nie widać .ostatnie chwile zeby posiać w jakąś wilgoć bo nadziei  na deszcz w prognozach brak,

Leszek   dla kolegów'

1,491

ja jak sie uda to w tym tyg zasieje. mam propozycje na 380 netto za mokrą chyba podpisze, bo cena moze być słaba, w okolicy jeszcze nigdy tyle kuku nie było

Rolnik z powołania:-)

1,492

Taką cenę jak u Pajeja przy 30 % daje u nas największy gracz na rynku. Nie jest to zła cena, patrząc z perspektywy dnia dzisiejszego.

1,493

U mnie wsio na ziarno po 500 netto..... A kukurydzy tyle że masakra

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,494

Niech najpierw coś urośnie. Oby dało tyle żeby na swoje potrzeby paszowe wystarczyło...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,495

Chłopy susza nie podpisuje się kontraktów na ziarno którego się nie ma. Po ubiegłym roku to i firmy o kontraktach nie chcą rozmawiać a co dopiero rolnicy. Starczy się wydymalem w ubiegłym roku.

Leszek   dla kolegów'

1,496

Ja też nie podpisuję, na dwóch skupach zawsze ode mnie odbiorą, oczywiście za cenę rynkową.

1,497

Zasiałem w tym roku na głębokość 8 cm z racji mocnego przesuszenia górnej warstwy, siana 1.V. Jeszcze się jej zejdzie z wyjściem na wierzch, kiełki jednak ma. Może dożyje do jakiegoś przyzwoitego deszczu.

1,498

Tylko czy tak głęboki siew nie zaszkodzi jej bardziej niż pomoże? Znam chłopaków co zasieli w lepszych latach tak głęboko jak im siewnik pozwolił czyli 8-9 cm o ile na piasku się udało to na cięższych ziemiach kukurydza wyszpilkowała i padła z wycieńczenia.

1,499

Zobaczymy, płycej poszłaby w popiół.

1,500

Ja zawsze siaje głęboko w granicach 8 cm. Ziemię w większości mam lekkie ale ciężkie kawałki też się trafiają i nie przypominam sobie aby był tam jakiś problem a kukurydza przychodzi u mnie co drugi rok

E 516 na części
Telefon 695 076 269