201

Odp: Stop wyzyskowi rolników - protest.

Widzę kolego Tomek1974 że Ciebie się już nie wychowa , nie potrafisz dyskutować tylko obrażasz ostatnie ostrzeżenie i się żegnamy.,

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

koseś napisał/a:

Dajcie mi człowieka A ja mu zarzuty znajdę  ...
Tak kiedyś władza ludowa mówiła.
Coś się zmieniło  poza nazwą jedynej słusznej partii i jej prezesa?

Jeśli inna grupa społeczna też by zrobiła NIELEGALNY protest to byłoby w porządku? Na spotkanie agrouni wchodzi 200 świniarzy. dlaczego tych 200 świniarzy sie nie dogada i nie założy grupy producentów? Dopóki kazdy z nas będzie produkował tylko surowiec czyli mleko, żywiec, zboże to będziemy na straconej pozycji. Zanim to mieso trafi na półkę w sklepie jeszcze 5 musi zarobić po drodze. Grupa może zamiast zywcem handlować półtuszami, to już 2 cwaniaków do podziału zysku mniej- skupujący i ubojnia.

203

Tylko znaleźć rzetelnych wspólników do współpracy było by ciężko. Dwóch się dogada , trzeci powie ,że go okradają i cała spółka psu w dupe.

204 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-03-26 11:43:55)

Grupy...hmmm ja zależy jak mnie zaleci raz jestem za raz nie widzę sensu.  Grupa musi wejść na rynek opanowany przez markety..... dziś markety mają ***.. na to skąd biorą towar.
Wątpię by 200-300-1000 producentów świń w grupie mogło podyktować cenę biedronce. Biedronki powiedzą albo na naszych warunkach albo wcale...  Już były takie sytuacje np z truskawką. Ktoś się postawił że za mało płacą to bodaj że kaufland jednego dnia wstrzymał dostawy kupił droższą z hiszpani po to tylko by polscy producenci padli na kolana....
Czas na takie ruchy - grupy był 20 lat temu.  Dziś to ciężki temat.  Ludzie jedzą MOM kupiony w Dani za 2,5zł nasze zakłądy przerobią to na pyszną kiełbase śląską a ciemnota upichci to na chinskim grilu i popije napojem piwopodobnym..... i h..j weź tu produkuj żywność. 
Ja już kombinuje jak odejść całkowicie z produkcji tego czego cenami rządzi świat.... muszę tylko coś wstawić w płodozmian zamiast pszenicy i będę miał problem z głowy....

205

Krzysiek , może pomyśl nad trawą nasienną? parę lat temu producenci tego nie narzekali na opłacalność...

Krzysiek napisał/a:

Grupy...hmmm ja zależy jak mnie zaleci raz jestem za raz nie widzę sensu.  Grupa musi wejść na rynek opanowany przez markety..... dziś markety mają ***.. na to skąd biorą towar.
Wątpię by 200-300-1000 producentów świń w grupie mogło podyktować cenę biedronce. Biedronki powiedzą albo na naszych warunkach albo wcale...  Już były takie sytuacje np z truskawką. Ktoś się postawił że za mało płacą to bodaj że kaufland jednego dnia wstrzymał dostawy kupił droższą z hiszpani po to tylko by polscy producenci padli na kolana....
Czas na takie ruchy - grupy był 20 lat temu.  Dziś to ciężki temat.  Ludzie jedzą MOM kupiony w Dani za 2,5zł nasze zakłądy przerobią to na pyszną kiełbase śląską a ciemnota upichci to na chinskim grilu i popije napojem piwopodobnym..... i h..j weź tu produkuj żywność. 
Ja już kombinuje jak odejść całkowicie z produkcji tego czego cenami rządzi świat.... muszę tylko coś wstawić w płodozmian zamiast pszenicy i będę miał problem z głowy....

Coraz więcej ludzi chce wiedzieć co je. Na markety idzie przemysłowe żarcie i tutaj mali nie mają szans. nie zjedziesz kosztami niżej niż duża ferma a nikogo nie interesuje jakość, ma być tanio i kropka.

207

Massey napisał/a:

Krzysiek , może pomyśl nad trawą nasienną? parę lat temu producenci tego nie narzekali na opłacalność...

Kuzyn 2 lata się buja z trawą i nie może sprzedać.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

208

Może na własną rękę siał... , o tych co mówiłem siali na kontrakt zdaje się dla centrali nasiennej.

209

Siew dla Sowul& Sowul, kontrakt podpisany i teraz szuka kupca, bo  nie odbiorą od niego. Z pszenicą jara ma to samo.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

210

Sami widzicie ....
Owszem ludzi którzy zastanawiają się co jedzą jest coraz więcej. To jest rosnący rynek który można ogarnąć ale sklepy wielkopowierzchniowe też o tym pomyślały....
Ale mimo wszystko to nie głupi pomysł jaja + miecho +mleko.... i takie tam ale ilu takich może być w okolicy?

211

jak zaoferujesz dobry produkt, w odpowiedniej cenie ( odpowiednia cena to cena która zapewni konsumenta , że towar jest wysokiej jakości, czyli musi swoje kosztować), znajdziesz paru klientów którym posmakuje to przyprowadzą kolejnych. Potem tylko ich utrzymać stałą dostępnością ...

212

To oczywiste ale czy to rozwiązanie dal wszystkich? Czy to rozwiąże problem " nadprodukcji "?
Nie wiem.
Puki ASF jest tam gdzie jest nie ma tragedii ale jak się rozlezie.....

213

nikogo nie interesuje jakość, ma być tanio i kropka.

A dla czego chcą tanio? Może to jest przyczyna ,spoleczeństwa w większości nie stać na luksus.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

214

Piotrfire napisał/a:

A dla czego chcą tanio? Może to jest przyczyna ,spoleczeństwa w większości nie stać na luksus.

Bo są dopłaty z UE. Jakby nie było dopłat to by wszystko musiało być droższe

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

215

Piotrfire napisał/a:

Jeżeli mówimy o żywności to się nie zgodzę że problemem jest brak pieniędzy.
Problemem jest brak wiedzy o tym co ma się przed sobą na talerzu.
Ludzie wpierdzielają MOM  benzoesan, żelatynę i cholera wie co jeszcze, smakuje im to i są zadowoleni.  Jak nie mam kasy na porządną wędlinę kupuję surową szynkę i sam sobie robię. Nie kupuję tanich kiełbas parówek. Wolę kupić plasterek kiełbasy za 30zł/kg i posuwać go nosem na koniec kanapki i zjeść go w końcu ze smakiem niż zjeść psa zmielonego z budą.  Czemu nie dociera do ludzi fakt że sami siebie oszukują? 
U mnie w domu naprawdę przywiązujemy uwagę do tego co kupujemy.
Są 2 podstawowe warunki jakie musi spełnić towar, musi być polski i zdrowy.
Są odstępstwa nad którymi pracuję np banany .... smakują jak smakują nasze jabłka są smaczniejsze.....
Ja analizuje kody kreskowe i marki, a córka skład..... żaden olej palmowy, glutaminian sodu się nie przeciśnie jak nie wie co to za cudo dodali zaraz gógluje....
W Polsce jest tak
Przywiązujemy większą uwagę do tego jaki olej lejemy do silnika samochodu niż do tego jakiego oleju używamy w kuchni 

216

I niby czemu brak dopłat ma wpłynąć na wzrost cen żywności?
Zapomnijcie o tym że ceny płodów rolnych wzrosną. Ich ceny dyktują USA, Rosja, Ukraina, Brazylia, Argentyna a nie UE ani tym bardziej Morawiecki ...

217 Ostatnio edytowany przez Massey (2019-03-26 22:05:17)

Pasztetową produkcji dużej firmy ze Śląska kupuje dla psa , konsystencją przypomina gumę więc jej skład to pewnie same skóry plus jakaś chemia...  Nie dużym kosztem można sobie w domu zrobić dobrą kiełbasę , wystarczy łopatka wp i boczek lub tłusta wieprzowina kl 2. Cenowo wyjdzie niewiele drożej jak średniej jakości wyrób kiełbasopodobny z marketu. wink

218

Piotrfire napisał/a:

Widzę kolego Tomek1974 że Ciebie się już nie wychowa , nie potrafisz dyskutować tylko obrażasz ostatnie ostrzeżenie i się żegnamy.,

To prawda z debilami rozmawiać nie potrafię.Co do przyszłości rolnictwa to grupy producenckie to mi się nie podobają tylko spółki w stylu zbiera się x rolników i zakłada spółkę ,zrzucają się x kasy i drugie tyle bierze się kredyt i wtedy można po woli rozkręcać interes i wypierać pośredników z rynku. Podoba mi się taka spółdzielczość bo jak interes padnie to padnie spółka a nie wszyscy rolnicy.Wypieranie pośredników jest najważniejsze bo każdy zarobiona złotówka podnosi ceną wyprodukowanego produktu,30 lat już zmarnowaliśmy pora już się zrzeszać jak chcemy coś znaczyć na świecie.

219 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2019-03-26 22:47:09)

Pójdą z jednego prostego powodu, masa rolników przestanie uprawiać ziemię bo najzwyczajniej w świecie nie będą mieli z czego dokładać albo nie będzie im się chciało za marne grosze pchać tego wózka.  Nie mówię tu tylko o Polsce , na zachodzie masa gospodarzy nie ma nastepcy bo młodzi  założyli gacie, które krok mają w kolanach i do ciągnika nie wlezie....

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

220 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-03-26 22:51:59)

Ale mnie rozbawiłeś......  a na zachodzie nie ma takich asów jak u nas co zaorzą wszystko co jest do zaorania?  Uwierz są. Bez dopłat dadzą radę... Jeden rzuci ziemię a trzech się będzie o nią biło... jedyne co spanie to cena czynszu dzierżawnego....