241

Odp: Stop wyzyskowi rolników - protest.

2x pierwsza zmiana, 2x druga zmiana, 3x nocka, 2x wolne

E 516 na części
Telefon 695 076 269

242

Pierwszy raz widzę taki system. fajny

Rolnik z powołania:-)

243

Fajny? Ustawowo jedna niedziela wolna w miesiącu . Z grafiku nie zawsze to wynika . Masz wolne w środku tygodnia ogarniesz gospodarstwo.Super!!!   Znajomi w sobotę robią  grilla Ty idziesz do pracy. Do d...y !!!

244

androl napisał/a:

Na letnich już jechałeś, czy jeszcze na zimówkach ?

Krzysiek chyba ostro pojechałem po tym proteście z 3,04 ? co tam było w necie przeczytałem i obejrzałem, może coś od siebie jednak dodasz ?

245

Krzysiek napisał/a:

Właśnie ręce mi opadły.  Wróciłem z  Warszawy nałaziłem się po niej  a Wy tu o nauczycielach pier**l..... Wasza najgorsza krytyka dzisiejszego strajku była by lepsza od piedolenia o nauczycielach w wątku o wyzysku rolników.

Ale o jakim wyzysku prawisz? Takich jak ostatnie 3 sezony nie miałem nigdy, a każdy kolejny lepszy od poprzedniego.
Problemy mają cwaniacy którzy żyli i obrastali w dobrobyt na taniej sile roboczej, a w sytuacji gdy trzeba 15 na godzinę dać zapierdalają wokół ronda z flagą. Przetrwałem 200 zł za tonę owsa, teraz kasowałem średnio 650 jak leci i 1000 za czyszczony. Rekordowy rok, rekordowe plony, wkurwia mnie nauczyciel co strajkuje,że 70 000 brutto na rok to mało!!!

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

246

mnie wkurza że protesty nauczycieli popiera 60% społeczeństwa a rolników ile popiera?

247

Marek o tych sadownikach dobrze mowisz. Kolegi teść miał kiedyś sad ale to zlikwidował już ładnych parę lat temu. Jak sam mówił żeby zapłacić pracownikom tyle za ile on sam by poszedł do takiej roboty to dla niego za mało by zostało... mało kto ma takie podejście

E 516 na części
Telefon 695 076 269

248

Pajej napisał/a:

mnie wkurza że protesty nauczycieli popiera 60% społeczeństwa a rolników ile popiera?

Bo rolnicy nie popierają tych protestów, a przynajmniej są im obojętne.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej

249 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-04-07 22:33:44)

To że sadownicy wyzyskiwali słabszych to fakt. Ale to historia. Dziś jest jak piszesz, by mieć pracownika  trzeba się postarać.  Czemu agrounia organizuje protesty?  Obejrzyj kilka ich fimów na YT to zrozumiesz.  Jestem ciekaw czy wytrzymałbyś 3 lata z ceną owsa 200zł t i kosztami produkcji jak dziś. 
I trzy patrzałbyś bezczynnie jak lata pracy idą na marne tylko i wyłącznie przez politykę  ( embargo)....
Andrzeju jechałem na zimówkach pod wiatr......   Tak ostro pojechałeś wink

Napisałbym więcej ale godzina seksualna się zbliża...

250

Myślałem że zignorujesz moje wezwanie Ciebie do tablicy, jak ja cel Twojej podróży wink
a to chyba najgorsza krytyka.

251

Krzysiek napisał/a:

To że sadownicy wyzyskiwali słabszych to fakt. Ale to historia. Dziś jest jak piszesz, by mieć pracownika  trzeba się postarać.  Czemu agrounia organizuje protesty?  Obejrzyj kilka ich fimów na YT to zrozumiesz.  Jestem ciekaw czy wytrzymałbyś 3 lata z ceną owsa 200zł t i kosztami produkcji jak dziś. 
I trzy patrzałbyś bezczynnie jak lata pracy idą na marne tylko i wyłącznie przez politykę  ( embargo)....

Krzysiek przestań pisać pierdoły śledzę wasze wybryki i wypowiedzi waszego szefa przygłupa i wnioski są jedne PROJEKT POLITYCZNY ! nie interesuje was dobro rolnika tylko dostać się do koryta.

252

każdy widzi to co chce widzieć, zawsze byli co chcą strajkować i tacy którzy nie będą a wręcz przeciwnie będą krytykować, oczywiście każdy robi co uważa. osobiście popieram tych pierwszych. Ja przyjmując się do obecnej pracy 12 lat temu po jakimś roku zaczęły się strajki ogólnopolskie, i tego nie zapomnę nigdy, jak mój kolega z pracy dużo większym stażem gdy mu powiedziałem czy jedziemy na strajk, odpowiedział czy ty jesteś głupi roboty się złap a nie strajkować, chcesz żeby cię zwolnili, młody posłuchałem i to był mój błąd, ponieważ strajki przyniosły skutki i podnieśli wypłaty,   oczywiście mój kolega pierwszy poleciał podpisać aneks i jaki był zadowolony, ale gdyby wszyscy byli tacy jak on to dalej by była najniższa krajowa,

253

tomek1974 napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Krzysiek przestań pisać pierdoły śledzę wasze wybryki i wypowiedzi waszego szefa przygłupa i wnioski są jedne PROJEKT POLITYCZNY ! nie interesuje was dobro rolnika tylko dostać się do koryta.

A niby to co jarek gada że da na krowę 500 i 100 na kabana to jest mądre? Łapanie głosów największymi kosztami! Jeszcze większą nienawiść miasta do wsi że znowu coś dostaną. Jak to było w nikosiu dajcie mu wędkę a nie rybę. Dawanie jakiś dopłat to niczego nie zmieni a tylko pogrąży kraj bo żeby 500 dać to drugie tyle trza zabrać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

254

I to jest właśnie wędka, a nie płatności obszarowe niezwiązane z produkcją. Jak by były płatności do produkcji to sytuacja rolników znacznie by się poprawiła i spadły by ceny dzierżaw i ziemi.

255

Zacznie się jeszcze większe posiadanie stanu pogłowia tylko na papierze. Każda dotacja na wieś budzi coraz to większą nienawiść miasta do nas

E 516 na części
Telefon 695 076 269

256

Z  jednej strony Agro Unia a z drugiej dzierżawcy co w przetargu z mienia państwowego biją po 2.5 tyś czynszu a nawet 4 tyś... i to po 30 km od gospodarstw.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

Na wsi głod ziemi. W miastach muszą hindusów ściągac bo nie ma komu robić. Jak komus się nie opłaca niech zmieni branże.

258

Laszek napisał/a:

Zacznie się jeszcze większe posiadanie stanu pogłowia tylko na papierze. Każda dotacja na wieś budzi coraz to większą nienawiść miasta do nas

Ale co nakombinujesz jak masz 3-4 wizyty w roku weta w chlewie co notuje stany przy okazji Aujeszkiego itp

259

Ja jestem przeciw dopłatom tylko żeby byłu uczciwe ceny

260

MAREKPE napisał/a:
Laszek napisał/a:

Ale co nakombinujesz jak masz 3-4 wizyty w roku weta w chlewie co notuje stany przy okazji Aujeszkiego itp

Jaki weterynarz? Wysyłają łepków podwykonawców co tylko patrzą aby szybciej szybciej a z nimi można wszystko. Dawanie dopłat do czego się da nie jest rozwiązaniem tylko drogą na dno. Po to są wybierani do sejmu aby coś mądrego wymyśleć i za to dostają nie małe pieniądze

E 516 na części
Telefon 695 076 269