2,621

Odp: Pszenica

Ojciec bronował takimi co mają zęby z gwintem 12mm więc nie najlżejsze.
Trzeba pomykać w ukos nie za szybko. No i nie można tego robić gdy jest za mokro a jak ziemia ciężka się zaskorupi to brona pójdzie po wierzchu i nic nie da...
Ja w przyszłym roku spróbuję.  A co się stanie jak żyto zabronuję chyba nic.....

2,622

Zęby muszą być ostre.

2,623 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-05-12 06:46:34)

Oj coś w złą stronę idzie kolegów myślenie bo i pszenice i zyta inne jak te przed 30 lat i co z walką z zachwaszczeniem. Tanio i skutecznie to raczej tylko jesień. Ja bym takie działanie porzucił.

Leszek   dla kolegów'

2,624 Ostatnio edytowany przez wojtas (2019-05-12 10:01:26)

Młody jestem ale  wydaje mi się że macie zły tok myslenia z tym bronowaniem ...

Kiedyś ile się siało pszenicy na ha ?? 300-350kg a może i więcej . takie było rozumowanie więc się bronowało by przewietrzyć łan i  trochę ją przeżedzić ,,, dziś sieje my do 200kg ..  więc jak  zbronuje się na wiosnę  to brony powydzierają jakąs cześć , przyjdzie susza i  pszenica będzie jak słupy telegraficzne   dosyć rzadko ...

Tak mi się wydaje

Czemu tak mówię 
Sąsiad nadal sieje po 300 parę kilo iz wiosny się dziwi że ma takiego grzyba w pszenicy że szok . pewnie jak by bronował to by łan był bardziej przewietrzony i by go nie było

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

2,625

Jakieś 20 lat temu pamiętam jak bronowałem pszenżyto wiosną po skosie, to dobrze na krzewienie wpływalo. Żeby były chyba m10 z tym że ząb ładny ostry. Co do chwastów to może i jakieś pobudziło ale też ile zniszczyło. Pryskanie było wiosną. Spróbować można, jak będzie słaby efekt to więcej nie robić i tyle.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,626

Wojtas. Byli tacy co siali te 300kg i potem zbierali 900 wink, ale ojciec "postępowy" współpracował z ODR  i siał 180-240 w zależności od terminu. Ja robię tak samo. 

Wojtas z tego co czytam to chyba nigdy nie bronowałeś.  Jedzie się w ukos z prędkością 5-6km/h. Robiłem to dawno  mogłem mieć z 15 lat ale nawet po przejechaniu na krzyż roslin które były wyciągnięte było może 10 na m2.

2,627

ja chyba wrócę do wiosennego bronowania ozimin, swego czasu zboża i rzepaki bronowałem bronami 20-tkami, ważne żeby były ostre, i uprawom nie szkodziło, fakt trochę pobudza chwasty, ale oszczędza wodę, i szczególnie dobrze robiło na sfilcowany po zimie jęczmień

2,628

Brawo Ty!

2,629

Może tak ? https://www.youtube.com/watch?v=R0VhI_ZGACo

2,630

Takim chwastownikiem znajomy walczy w orkiszu, generalnie wszyscy bronują orkisz, tak jak kiedyś się bronowało oziminy.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,631

Ja ja gut... 
Ja zostanę przy bronie.
A ktoś mi przetłumaczy tego "ruska".  Bo ja jestem ofiarą pierwszych reform szkolnictwa i uczyłem się wielu języków i w sumie jako tako władam angielskim i  polskim wink
Ta jego maszyna bardzo mi się podoba. Lepsze od chwastownika bo nie będzie się bać glin i śmieci!

2,632

Nowoczesne uprawy zboża. A to chyba nie ten dział. Taki żarcik. Czytam i nie wierzę. Ale jak to ma kolegom pomóc w wydajność to super.

Leszek   dla kolegów'

2,633

To nie nowoczesne tylko powrót do źródeł w ekologiach.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,634

ale  polecają takie rozwiązania, wiec myślę ze i wydajności tez możne być lepiej, a temat jest o zatrzymaniu wody w glebie a to może być jakieś rozwiązanie, więcej wody lepsze plony,
http://ekoarka.com.pl/aby-zatrzymac-wilgoc-w-glebie/

2,635

Pany byłem po polach i mam miejscami mak co mi został i w sumie tylko ten przetrwał. Poprawiać to czy nie ma sensu, nie ma w sumie tego wiele i nie wiem co robić bo z reguły robiłem wiosenne zabiegi i nie było z nim problemu.

2,636

tekila256 napisał/a:

ale  polecają takie rozwiązania, wiec myślę ze i wydajności tez możne być lepiej, a temat jest o zatrzymaniu wody w glebie a to może być jakieś rozwiązanie, więcej wody lepsze plony,

Poczułem się jak NOe  zagajając temat wink

2,637

Odchwaszczanie robiłem jesienią, lentipur+glean nic nie przepuścił, czy to glina, czy piach. W sumie to fajnie wyglądają pola z kwitnącym makiem wink Kiedyś jakiś oprysk mi też przepuścił mak nie pamiętam co mi na niego dali, ale pamiętam że ładnie zadziałał.

2,638

androl napisał/a:

Może tak ? https://www.youtube.com/watch?v=R0VhI_ZGACo

sprzedałem dla tego gościa talerzówke 2 lata temu :red:

mdw

2,639

Krzysiek napisał/a:
tekila256 napisał/a:

Poczułem się jak NOe  zagajając temat wink

Noe jednak miał racje smile a powiem ci nawet że przez myśl mi nie przeszło ze tak to działa, ale zanim napisałem poczytałem o tym i jest to dla mnie sensowne, a chwasty w tamtym roku robiłem wszystkie na wiosnę atlantisem i czysto miałem,  więc za rok na pewno spróbuje zrobić polowe żeby mieć porównanie

2,640

Ja w tym roku miałem chwasty robione pierwszy raz od wielu lat jesienią i żałuję....
Zawsze bazowałem na atlantisie