521

Odp: Wiosna 2019

U nas znowu sucho.

Leszek   dla kolegów'

522

Napalilem się na ogórki posiałem ok 4 ary i jeszcze wczoraj było dobrze dziś już pozamiatane do przesiania pomidory gruntowe chyba poszły robią się czarne tak że tylko buraczki czerwone zostay

523

U nas we wtorek spadło 40 litrów od dziś ładne słoneczko, zacząłem pryskać qq na zielsko

524

Krzysiek napisał/a:

Martwisz się o jęczmień czy o to czy zadziała?
Będzie ok...

Czy zadziała i czy jęczmień nie dostał

Siły na zamiary zmierz....

525

U mnie wczoraj wieczorem i w nocy spadło 15 l no i to by było na tyle bo dziś już słonecznie cały dzień.

526

Jeszcze 2,5 tyg temu zboża ledwo żyły. Niewiarygodne jak po deszczach przez ten okres porosły. W pszenżycie mam małe legi po poniedziałkowych i wtorkowych deszczach, jęczmień jary też nie wiem czy utrzymam.

527

A co niektórzy pisali po co skracam tak mocno w taką suszę. W porównaniu do nie skracanych przez miedzę różnica znaczna, ponad 20 cm.

528

Ja skróciłem wszystko. A teraz nie pada.

Siły na zamiary zmierz....

529

To ja pisałem big_smile

530 Ostatnio edytowany przez Pietia (2019-05-31 07:27:40)

Pawel21990 napisał/a:

A co niektórzy pisali po co skracam tak mocno w taką suszę. W porównaniu do nie skracanych przez miedzę różnica znaczna, ponad 20 cm.

A ja się cykałem z powodu suszy a teraz wszystko wyrosło że ... , ale na szczęście  po wtorkowych opadach wszystko jeszcze ładnie stoi.

Wczoraj zauważyłem że kukurydza posiana na kurzaku dostała takiego kopa, że jest różnica 7-8 cm na sianej na nawozach. W tej chwili ma 25 cm.

531

Sam chyba zamówię kurzaka pod przyszłe zasiewy kuku.

532

Pawel21990 napisał/a:

Jakby potrzebne Ci były namiary na ten kurzak to ja je mam. Miałem ofertę w tym tygodniu na zakup z jednego kurnika, chyba raczej odpuszczę temat z tym śmierdziuchem.

533

marcin napisał/a:

Napalilem się na ogórki posiałem ok 4 ary i jeszcze wczoraj było dobrze dziś już pozamiatane do przesiania pomidory gruntowe chyba poszły robią się czarne tak że tylko buraczki czerwone zostay

a pryskasz te buraczki czerwone na chwasty dwuliścienne jak tak to znasz jakiś w miarę tani środek smile

534

androl napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Jakby potrzebne Ci były namiary na ten kurzak to ja je mam. Miałem ofertę w tym tygodniu na zakup z jednego kurnika, chyba raczej odpuszczę temat z tym śmierdziuchem.

androl jak jest świeży śmierdzi trochę zawsze staram się na wiosnę krótko przed rozwiezieniem w tym roku trafiło się rozwożenie razem z załadunkiem 300 zł za auto jedno popołudnie i 8 aut rozrzucone, jeździłem za nim i zaraz miesząłem ścierniskowym

535

Za takie pieniądze brałbym, u nas dużo drożej.

536

300 za auto. 45 zł za tonę na polu.  Tak  u mnie. Na temat kurzaka u nas referaty piszą. I zdania są bardzo podzielone szczególnie po badaniach podmiotu i gleby.  Plany azotowe,, z kurzakiem jest problem

Leszek   dla kolegów'

537

Może źle się wyraziłem cena pomiotu z transportem na pole od fermy oddalone 20 km wanna 900 zł. w tym roku trafiła się okazja rozrzucenia annaburger 14 tonowym + JCB za 150 zł za rozrzutnik, powiem że warto raz ciach i po robocie nie trzeba się brudzić w tym g..., wcześniej jak woziłem czeskim rur bywało różnie sarast wie o czym piszę.
Chłopak który mi to przywoził gospodaruje z ojcem na 150 h wszystko od 4 lat uprawiają tylko na pomiocie kupili swoją wannę i wolnym czasie jeszcze robią usługi.

538 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-06-01 07:25:16)

W kukurydzy jakoś to przechodzi aczkolwiek to potas i fosfor jedyny pewny składnik. Azot jest bardzo niestabilny. Dziki jak niektórzy twierdzą. W zbożach pod siew i tak max po 5 t. U nas z tego dobra się wyleczyli.a stosowali go w zbożach nawet pogłównie. Tanio bez kwitów. Ok. Można się bawić. PS. Fajna robota szczególnie jak łańcuch strzeli przy pełnym Rur 5.oj oj.

Leszek   dla kolegów'

539

tekila256 napisał/a:
marcin napisał/a:

a pryskasz te buraczki czerwone na chwasty dwuliścienne jak tak to znasz jakiś w miarę tani środek smile

Kupiłem wenzar który jest drogi i nie zdziałał ,drugim razem poprawiłem Betup tańszy o połowę i chwasty posiadały tak więc polecam

540

Zakonczyłem wreszcie wiosenne siewy.... niestety po raz drugi i drogi...