10,141

Odp: GG FORUMOWE

Czy Ktoś na sali uprawiał kanar na nasiona? Palmiarze chca żebym zasiał im na palmy, ale w razie jakby wszystkiego nie wzięli to pewnie wykosiłbym na ziarno. Nie pamiętam już jak to było bo kiedyś sialiśmy, ale to było dawno i byłem nieogarnięty....

10,142

Co to jest kanar ?

10,143

mozga kanaryjska trawa jednoroczna

10,144

Potrzebuje nr do kosesia !!

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

10,145

A co namierzyłeś jakiegoś fastraca? Któryś z Olx?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

10,146

Nieopatrznie zapisałem nr. do Koseśa w starym telefonie. Wyczyściłem go i dałem Ciotce. Za parę dni okazało się, że nie mam go w nowym bo nie był na karcie.

10,147

ja mam numer do tomka ale nie wiem czy mogę go rozprzestrzeniać

Nie ma to jak FORTSCHRITT

10,148

Ja już dostałem na PW dzięki kolego.

10,149

Doszło

W końcu się udało...............
Rolnik hobbbysta ( zmieniam hobby na wino kobiety i śpiew
Specjalista od "burz" smile

10,150

mam na zbyciu kolumnę kierowniczą z wąsem od 323 i od 320 na sprzedaż ta od 323 trochę wąs na niej latał i jest zapocona od spodu gdzie wałek wychodzi

10,151

gelek79 napisał/a:

Doszło

+

10,152

tomek 323 napisał/a:

mam na zbyciu kolumnę kierowniczą z wąsem od 323 i od 320 na sprzedaż ta od 323 trochę wąs na niej latał i jest zapocona od spodu gdzie wałek wychodzi

bardzo ten was lata? ja szukam coś takiego, mogłoby być nawet z serwem.

10,153

hmm jak dokręcę nakrętkę to chwilę nie lata ale po jakimś czasie znowu się luz robi mogę ci nagrać filmik i podesłać to zobaczysz mam go jeszcze zamontowanego we forszu ale zaraz będzie do wyjęcia

10,154

Tak namierzyłem  model 1135 nie ma go w ogłoszeniach . od nowości z opryskiwaczem na plecach ..  i go wezmę ...  chyba że coś się zmieni .  wg dokumentów w nim  wychodzi że jeden własciciel
99 rok

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

10,155

Robił może ktoś porównanie uprawy ekstensywnej vs intensywna ? np pszenicy, owsa  ... ale takie rzetelne z policzonymi kosztami.
Wszystkie uprawy mam posiane na pełnej uprawie, nawożenie, ochrona - wszystko zadbane ale co za tym idzie koszta rosną z każdym zabiegiem. W ramach eksperymentu hektar pszenicy posiałem w taki sposób: przedplon zboża jare, na ściernisko obornik i głęboka uprawa, później brony (mogłem pominąć tą uprawkę ale poszło), siew, oprysk na chwasty. Wiosną 250 kg saletry i na tym koniec. Bez ochrony, bez kolejnego nawożenia, bez dodatkowych przejazdów.
Do mojego eksperymentu liczę każde koszty jakie ponoszę przy pełnej ochronie czyli nie same środki ale też paliwo na ich wykonanie, to że kombajn szybciej wykosi, mniejsza ilość zboża to mniej transportów - ogólnie postaram się policzyć wszystko. Na mojej ziemi przy pełnej ochronie i nawożeniu max co mogę uzyskać to 7 ton pod warunkiem że pogoda dopisze, z 6 jestem zadowolony. Zobaczymy ile uda się nazbierać z tego eksperymentu - liczę na 4 tony.

gg 5118068

10,156

Czekam na rezultaty.  Powinieneś jeszcze zrobić analizę  gleby przed i po.  Pszenica może dać i 5t  bo pociągnie z gleby to co włożyłeś w nią w poprzednich sezonach.

10,157

pewnie masz rację ale nawożenie przedsiewne i tak by zostało czy to w formie obornika (którego mam dużo), a jak nie obornik to nawóz do tego wapnowanie. Głównie interesuje mnie jaka jest obniżka plonu przy zaniechaniu wszystkich wiosennych zabiegów poza startową dawką azotu.

gg 5118068

10,158

Według mnie choć raz powinien być zrobiony zabieg na grzyba. Jakiś tani ale powinien być.

10,159

z jednego zabiegu zrobi się kolejny i kolejny i kolejny ... a mi chodzi o sprawdzenie co daje większy dochód. Minimalizacja kosztów i niższy plon czy duże koszty i większy plon.
Ten rok może nie być miarodajny bo wczesna wiosna była sucha i nie było chorób a teraz jest pod dostatkiem wody, ciepło i wszystko rośnie w oczach niezależnie czy miało 200kg azotu czy 60kg. Poczekamy do żniw.

gg 5118068

10,160

W moim regionie ludzie ekstensywnie na maksa gospodarują. SIew, dawka azotu, oprysk na chwasty i tyle. Krowiarze dają jeszcze obornik. Efekt? Po kilku latach takich upraw piachy dają 2t żyta a jare jak jest susza to 800kg. Zysk taki że dopłata pokrywa koszty uprawy a zysk to co urośnie czyli trochę ziarna i sloma dla kurników.