1,501

Odp: Kukurydza Na Ziarno

moja siana przed długim weekendem też jeszcze w ziemi

Rolnik z powołania:-)

1,502

Moja z wielkiego wtorku ma dwa liście

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,503

moja w części ha zółta na części brązowa a wszystkie na 3 liściach pięknie wystartowały , u brata gorzej bo na glinach siana ale ma chęci do startu , w poniedziałek będzie rzeczoznawca z concordia ciekawym co powie ale widzę że się zbiera i wszyscy twierdzą że będzie  OK,

Leszek   dla kolegów'

1,504

Mi jak kiedyś wymarzyła w 4 czy 5 liściach odbiła poza placami "zastoiskami mrozowymi"  czyli dołkami, wąwozami gdzie spłynęło najchłodniejsze powietrze. Łatwo było poznać która wyleci: te co już po nocy miały widoczne ślady uszkodzeń ( opadnięte liści itp.) wyleciały, te co zmarniały dopiero następnego dnia odbiły.

1,505

moja w sobote była w ziemi w niedziele juz na wierzchu

Rolnik z powołania:-)

1,506

http://i65.tinypic.com/14dzecy.jpg
http://i68.tinypic.com/or1a3s.jpg
http://i66.tinypic.com/11smscw.jpg
http://i67.tinypic.com/54115.jpg

Dla jednej odmiany typu dent siew na głębokość 8 cm okazał się fatalny. Bardzo długo wschodziła a około 1/3 nie wzeszła. Te rządki które powschodziły dobrze to odmiana typu flint, tej samej hodowli. Ten dent jak widać na ostatnim zdjęciu z wczoraj, zareagował rozkrzewieniem i tylko ta odmiana. Trzecie zdjęcie jest z przed 9-ciu dni, obecnie ziemi już nie widać. Jednak te rozkrzewienia, zobaczymy jak to będzie z plonem i dojrzewaniem na tym polu.
Uspokajam większość kukurydzy mam piękną, mnie już przerasta wink

1,507

A u mnie na piaskach zeschła na machore , na gliniastych glebach jeszcze jest zielona ale ma jakieś 30-40 cm i tak stoi , w międzyrzędziach ziemia aż spękała...

1,508

Androl denty muszą mieć cieplejszą glebę do siewu, nie można z nimi zbytnio się spieszyć. Flinty lepiej znoszą siew w nieogrzana glebę,

1,509

Siałem 1.V jako jeden z ostatnich. Gleba na 10 cm miała już 13 stopni, więc to nie to. Zwłaszcza że sąsiedzi tą odmianę siali tydzień wcześniej tylko że na 5 cm.
Krytyczny okres dla qq nadchodzi teraz, jak się prognozy sprawdzą to ją zasuszy.

1,510

Moja siana17 04. Wysoka na 1.50m.i zaczyna umierać. Tego tygodnia nie przeżyje.

Leszek   dla kolegów'

1,511

Toć na zachodzie ciągle pada ...... przynajmniej na mapach prognoz

1,512

Na 2 zdjęciu widać sporek polny, jeżeli on jest to pH albo 5 albo poniżej,  roślina wskaźnikowa

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

1,513

W tym miejscu może być takie ph bo to piach. W tym roku będę robił próbki całego gospodarstwa, aczkolwiek ph poniżej 5 nigdzie się nie spodziewam bo próbki robię co 4-5 lat i systematycznie wapnuję.

1,514

koseś napisał/a:

Toć na zachodzie ciągle pada ...... przynajmniej na mapach prognoz

Deszcz nad morzem w sobotę widziałem. Jęczmień gotowy. I prognozy nie fajne.

Leszek   dla kolegów'

1,515

Sprzedałem 2.8 ha najsłabszej krowiarzowi na kichę, po 3,2 tyś zł/ha. Masy tam jest ziarna niewiele, obydwaj jednak jesteśmy zadowoleni.

1,516

Wczoraj Woźniak obniżył cene na mokrą kukurydze na 390 zł.

1,517

Jego mać nie dość że marna to jeszcze tania po 400 u mnie. Ale w tym roku bez kontraktu. Jeszcze chwila i będą gotowe. Ten deszcz trochę zwolnił bo myślałem że będą żniwa.

Leszek   dla kolegów'

1,518

sarast napisał/a:

Jego mać nie dość że marna to jeszcze tania po 400 u mnie. Ale w tym roku bez kontraktu. Jeszcze chwila i będą gotowe. Ten deszcz trochę zwolnił bo myślałem że będą żniwa.

Zeszły rok tez suchy a cena był po 560 zł tona. Też mam bez kontraktu w tym roku kurzak trochę ja męczył na słabszych kawałkach. W domu sprzedana  na kiszonkę prawie dychę.

1,519

No ja mam w planie na początku przyszłego tygodnia wystartować. Chociaż jedną suszarnie żeby pola poobkaszać. W tym roku po sąsiedzku agrifarm nie ma qq więc dziki z każdej strony próbują jak mogą...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

1,520

jeszcze niedawno osadkowski proponował po 440. dziś pytałem po 400. jak załapie pięć ton średnio to będzie dobrze. Masakra jak żyć.