Odp: Kukurydza Na Ziarno
moja siana przed długim weekendem też jeszcze w ziemi
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Strony Poprzednia 1 … 74 75 76 77 78 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
moja siana przed długim weekendem też jeszcze w ziemi
Moja z wielkiego wtorku ma dwa liście
moja w części ha zółta na części brązowa a wszystkie na 3 liściach pięknie wystartowały , u brata gorzej bo na glinach siana ale ma chęci do startu , w poniedziałek będzie rzeczoznawca z concordia ciekawym co powie ale widzę że się zbiera i wszyscy twierdzą że będzie OK,
Mi jak kiedyś wymarzyła w 4 czy 5 liściach odbiła poza placami "zastoiskami mrozowymi" czyli dołkami, wąwozami gdzie spłynęło najchłodniejsze powietrze. Łatwo było poznać która wyleci: te co już po nocy miały widoczne ślady uszkodzeń ( opadnięte liści itp.) wyleciały, te co zmarniały dopiero następnego dnia odbiły.
moja w sobote była w ziemi w niedziele juz na wierzchu
Dla jednej odmiany typu dent siew na głębokość 8 cm okazał się fatalny. Bardzo długo wschodziła a około 1/3 nie wzeszła. Te rządki które powschodziły dobrze to odmiana typu flint, tej samej hodowli. Ten dent jak widać na ostatnim zdjęciu z wczoraj, zareagował rozkrzewieniem i tylko ta odmiana. Trzecie zdjęcie jest z przed 9-ciu dni, obecnie ziemi już nie widać. Jednak te rozkrzewienia, zobaczymy jak to będzie z plonem i dojrzewaniem na tym polu.
Uspokajam większość kukurydzy mam piękną, mnie już przerasta
A u mnie na piaskach zeschła na machore , na gliniastych glebach jeszcze jest zielona ale ma jakieś 30-40 cm i tak stoi , w międzyrzędziach ziemia aż spękała...
Androl denty muszą mieć cieplejszą glebę do siewu, nie można z nimi zbytnio się spieszyć. Flinty lepiej znoszą siew w nieogrzana glebę,
Siałem 1.V jako jeden z ostatnich. Gleba na 10 cm miała już 13 stopni, więc to nie to. Zwłaszcza że sąsiedzi tą odmianę siali tydzień wcześniej tylko że na 5 cm.
Krytyczny okres dla qq nadchodzi teraz, jak się prognozy sprawdzą to ją zasuszy.
Moja siana17 04. Wysoka na 1.50m.i zaczyna umierać. Tego tygodnia nie przeżyje.
Toć na zachodzie ciągle pada ...... przynajmniej na mapach prognoz
Na 2 zdjęciu widać sporek polny, jeżeli on jest to pH albo 5 albo poniżej, roślina wskaźnikowa
W tym miejscu może być takie ph bo to piach. W tym roku będę robił próbki całego gospodarstwa, aczkolwiek ph poniżej 5 nigdzie się nie spodziewam bo próbki robię co 4-5 lat i systematycznie wapnuję.
Toć na zachodzie ciągle pada ...... przynajmniej na mapach prognoz
Deszcz nad morzem w sobotę widziałem. Jęczmień gotowy. I prognozy nie fajne.
Sprzedałem 2.8 ha najsłabszej krowiarzowi na kichę, po 3,2 tyś zł/ha. Masy tam jest ziarna niewiele, obydwaj jednak jesteśmy zadowoleni.
Wczoraj Woźniak obniżył cene na mokrą kukurydze na 390 zł.
Jego mać nie dość że marna to jeszcze tania po 400 u mnie. Ale w tym roku bez kontraktu. Jeszcze chwila i będą gotowe. Ten deszcz trochę zwolnił bo myślałem że będą żniwa.
Jego mać nie dość że marna to jeszcze tania po 400 u mnie. Ale w tym roku bez kontraktu. Jeszcze chwila i będą gotowe. Ten deszcz trochę zwolnił bo myślałem że będą żniwa.
Zeszły rok tez suchy a cena był po 560 zł tona. Też mam bez kontraktu w tym roku kurzak trochę ja męczył na słabszych kawałkach. W domu sprzedana na kiszonkę prawie dychę.
No ja mam w planie na początku przyszłego tygodnia wystartować. Chociaż jedną suszarnie żeby pola poobkaszać. W tym roku po sąsiedzku agrifarm nie ma qq więc dziki z każdej strony próbują jak mogą...
jeszcze niedawno osadkowski proponował po 440. dziś pytałem po 400. jak załapie pięć ton średnio to będzie dobrze. Masakra jak żyć.
Strony Poprzednia 1 … 74 75 76 77 78 … 98 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Kukurydza Na Ziarno
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo