Odp: Żyto
Dać chociaż same tebu jak się kłosi i będzie czyste od chorób. U mnie liście ładne i zdrowe.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dać chociaż same tebu jak się kłosi i będzie czyste od chorób. U mnie liście ładne i zdrowe.
Dokładnie. Jak 80% bedzie wykłoszone 1-0,5l tebu i czysto.
Można też dolać 0,5 cerone będzie mniejsze.
faktycznie dziwne
Ktoś coś powie na temat tego żyta ? Wszyscy naokoło mają to samo w mniejszym lub większym stopniu.
Tak jak pisałeś mróz, odmiana może bardziej czuła też.
Mróz bo nic innego. U nas chodzi komisja i szacuje ale patrzą i nie wiedzą co to.....
To nie może być susza. Susza zrobi z ziarna igły a nie puste kłosy...
Martwi mnie to ile w ogóle zbiore... i tak zeszły rok odciska piętno na tym roku. Bo chciałem ubezpieczyć od przymrozków zboża. Ale nie miałem za co. Termin płatności max 2 tygodnie. Poszedłem w ubezpieczenie rzepaku który w sumie od suszy zwariował
Musisz spreparować kłosa i zobaczyć czy jest on płony bez organów czy może jest słupkowie i zalążnia a np deszczowa pogoda nie pozwoliła zapylić, żyto jest obco i wiatro-pylne więc mogło tak być przy częstych deszczach podczas kwitnienia.
Nie padało u mnie podczas kwitnienia. Było sucho
Rozbierz kłos i napisz co tam jest. Może idąc w drugą stronę było za sucho ?
Jak pisałem wcześniej żyto na żwirowisku bez wody wyda plon w postaci igieł.
Parę lat temu w czasie kwitnienia padało/lało dzień w dzień. Nic takiego nie zauważyłem a obecna sytuacja jest dość rzucająca się w oczy
To jest mróz, aż takich przepustów by nie było nawet jak by padało.
Nie ważne czy IVb czy VI klasa kłosy wyglądają identycznie. Jedynie bliżej zabudowań kawalek wygląda nieco lepiej (miejsce osłoniete). ANDREW89 przecież nawet jeśli to suszy u Nas IUNG nie ogłosił. Co też jest paradoksem przy takim deficycie opadów
Rozbiorę tego kłosa
https://drive.google.com/file/d/1U8oJEH … p=drivesdk
skąd sie bierze sporysz? mam w swoim 0,5% a norma jest 0,2%. żyto pryskane na grzyba 2 razy. Do tego jeszcze z gęstościa problem bo jest 66, teraz nie wiem gdzie to sprzedac. stoi na polu i czena az zbyt znajdę
Na wialni można sporysz oddzielić ziarno sprzedać a z resztek zrobić pigułki na imprezę :satan:
skąd sie bierze sporysz? mam w swoim 0,5% a norma jest 0,2%. żyto pryskane na grzyba 2 razy. Do tego jeszcze z gęstościa problem bo jest 66, teraz nie wiem gdzie to sprzedac. stoi na polu i czena az zbyt znajdę
W mieszańcowym u mnie ani jednego. 2.5 ha dodatkowo zasiałem drugi rok mieszańcem z dodatkiem zwykłem i też nic.
Jaka odmiana ? U mnie w Stakato F1 tez było pełno dlatego nie sieje go.
No właśnie A jak to jest z śpiewem hybrydy z własnych zbiorów ,plon jest dobry ?
Trzeba dodać populacji min 10% żeby przepylpiło. bo hybryda nie pyli. Jak by ktoś potrzebował to powinienem mieć w F1 jak coś pisać na priv.
Pajej sporysz to przetrwalniki grzyba, jest w kłosie, gdy żyto się nie przepyli w 100%, np z powodu złej pogody w trakcie kwitnienia.
Strony Poprzednia 1 … 38 39 40 41 42 43 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Żyto
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo