101

Odp: Żniwa 2019

Wczoraj męczyłem żyto. 5.7 ha od 15stej do północy. Plon szkoda gadać a słomę mimo wszystko trzeba było przez kombajn przewalić. MDW  wykotłowało ponad pół zbiornika paliwa.

Siły na zamiary zmierz....

102

Ja zaraz startuje w pszenicę. Wczoraj pauzowałem cały dzień czekając na komisję z koła łowieckieo. moja wina późno zgłosiłem. No ale chyba warto było. Zodziłem sie na zaniżenie szkód ale obiecali siatkę i słupki. Trzy mam hu... za słowo. Akurat znajomi więc nie dam im spokoju....
Jak pogoda pozwoli to zboża będę miał posprzątane.  Przed wczoraj wjechałem sąsiadowi w żyto populację nie skracane ale poddałem się po 100m........ niech szuka KOMBAJNU nie E 512..... szkoda nerwów i paliwa...

103

Nie wiem co jest z żytem w tym roku ale naprawdę tak ciężko się nie młociło jeszcze. A jak 512 się boi żyta to dziwne bo żaden bizon jej nie podskoczy

104

Nie wiem może operator dupa....
Właśnie deszcz mnie zgonił. Ciachałem pszenicę średnio 7,7t więc gęba się cieszy i to szeroko jak heder w 512 wink

105 Ostatnio edytowany przez KASZA (2019-07-27 20:28:05)

Dzisiaj ruszyłem równo z bizonem, on pszenżyto i ja. Jak mnie zobaczył to rura i do przodu, ja spokojnie swoim tempem. To co wymłócił nadaje się na czyszczalnie, moje prosto do siewnika.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

106

Rzepak 3.4 t średnia, jeden to tragedia bo wyszedł 2 tony po gradzie i przymrozkach. Pszenica wyszła nawet ok bo z jednego pola średnia 7, z innych 7.5. Pszenżyto octavio 7.7, melomana nie skonczyłem ale średnio 6 ton. Żyto 4.2 tony.

107

W innym kraju mieszkam żyto po 2 t. Pszenżyto po 3 t. Pszenice po 3.5.rzepak brak już z jesieni. I dalej skwierczy. Została kuku. Ale ta też zdycham. Pozd.

Leszek   dla kolegów'

108

Sarast u mnie to samo niestety... drugi rok z rzędu to samo.

109

Sarast u nas też podobnie... żyto drobne jak ryż.

110

Piotrek1990 napisał/a:

Nie wiem co jest z żytem w tym roku ale naprawdę tak ciężko się nie młociło jeszcze. A jak 512 się boi żyta to dziwne bo żaden bizon jej nie podskoczy

przez 14 lat kosiłem żyta E 512  z hederem 5,7 i z szarpaczem żyta jak las nie skracane jęczała ale nigdy nie wymiękła !!!!

Leszek   dla kolegów'

111

Czyli operator dupa.....

112

Krzysiek napisał/a:

Czyli operator dupa.....

dlaczego tak dramatycznie , nowe pasy. zdrowy silnik , i tylko bez ognia z rury, i operator da radę. pozd.

Leszek   dla kolegów'

113

Kończę kosić rzepak, jak na razie średnia 3,4 z wykoszonych 13ha. Zostało jeszcze 3ha ale tam będzie bida bo mocno z zimy zjedzony przez sarny był. W nocy popadało 7l ale ładnie obsycha. Skończę rzepak i czeka mnie rozbieranie przystawki bo poszły łożyska i sprzęgło gumowe się kończy.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

114

sarast napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

Czyli operator dupa.....

dlaczego tak dramatycznie , nowe pasy. zdrowy silnik , i tylko bez ognia z rury, i operator da radę. pozd.

Ale jak co 2 m staje ślimak w hederze?  Sprężyna ma dokładnie 12cm.  Nie raz kosiłem swoje "10 tonowe" żyta ale mam dość stresu czy ustoi czy da radę skosić, czy mogę skracać bo jutro może być przymrozek.. wyleczyłem się choć brakuje mi uprawy w zmianowaniu która urośnie zawsze i wszędzie...

115

Krzysiek napisał/a:

Ja zaraz startuje w pszenicę. Wczoraj pauzowałem cały dzień czekając na komisję z koła łowieckieo. moja wina późno zgłosiłem. No ale chyba warto było. Zodziłem sie na zaniżenie szkód ale obiecali siatkę i słupki. Trzy mam hu... za słowo. Akurat znajomi więc nie dam im spokoju....
Jak pogoda pozwoli to zboża będę miał posprzątane.  Przed wczoraj wjechałem sąsiadowi w żyto populację nie skracane ale poddałem się po 100m........ niech szuka KOMBAJNU nie E 512..... szkoda nerwów i paliwa...

Ja wjechałem w swoje hybrydowe to też się przestraszyłem .Kłosy zaglądały do kabiny .Ale powoli dało się rady.

116

u mnie jęczmień browarny ponad 5t mega sie ciesze, ale nie ma kolorowo bo pszenice najlepsze kosiłem to lekko ponad 6t. zobaczymy co bedzie dalej

Rolnik z powołania:-)

117

U was chyba suszy nie było... Moje żyto w słomę jako tako wyrosło , kłoski też niczego sobie ale co z tego jak puste a to ziarno co było to drobne jak ryż... u sąsiadów podobnie , jak dwie tony z hektara uleciało to już było bardzo dobrze.

118

Pajej napisał/a:

u mnie jęczmień browarny ponad 5t mega sie ciesze, ale nie ma kolorowo bo pszenice najlepsze kosiłem to lekko ponad 6t. zobaczymy co bedzie dalej

Ja w tym roku ukosiłem 5t z hektara pszenżyta, to jest  mega. Zawsze było 3t i mniej, ale co z tego jak cena na skupie 55zł.

Kiedy brak jakichkolwiek argumentów, najlepiej siłą narzucać swoje przekonania, a kiedy brak jakichkolwiek przekonań, pozostaje już tylko siła.

119 Ostatnio edytowany przez androl (2019-07-29 08:48:28)

3t x 750 = 2250 zł 5t x 550 = 2750 jesteś 500 zł do przodu. Można też jeszcze przetrzymać do zimy, ja tak robię. Plony u mnie przyzwoite jak na moje gleby i tą suszę, żyto 5 t, pszenżyto 5,5 t, na polu jeszcze jęczmień.

120

Dopiero wróciłem. Powiem szczerze, że u mnie rzepaki słabo ale o polach pszenicy nie bęę pisał. susza jednak sobie z nimi nie poradziła.