Temat: Przesianie łąki
Mam 3 hektary łąki torfowej którą mam zamiar przesiać problemem jest trzcina zrobiony jest 2 pokos i co dalej poczekać aż odbije i randap? Później talerzowa i gruber? Poradzicie bo 1 raz to robie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Poplony i rośliny na zielonkę » Przesianie łąki
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Mam 3 hektary łąki torfowej którą mam zamiar przesiać problemem jest trzcina zrobiony jest 2 pokos i co dalej poczekać aż odbije i randap? Później talerzowa i gruber? Poradzicie bo 1 raz to robie
Nikt nie przesiewał łąki?
Nie wiem czy glifosat ruszy trzcinę , a jeżeli już pryskać to trzeba by dać sporo większą dawkę niż normalnie na ściernisko.
A jakieś sposoby aby się pozbyć?
MaiSter na pewno położy w dawce 1.5 l bo miałem na jednorocznej dzierżawie w kukurydzy. Po roku jednak jak właściciel przeorał znów się z korzenia czy coś znalazła. Po randapach w zwykłych dawkach to jeszcze szybciej odbija.
Co do pozbycia się trzciny to nie pomogę ,ale z doświadczenia to po oprysku randapem siej jak uschnie wszystko bezpośrednio.bądź po bardzooo płytkiej uprawie.
Sąsiad 2 sezony łąki nie może założyć po głębszej uprawie, a u mnie jak nadeszły suche lata to gdzie głęboko zrobione trawa ginie
Tylko to łąka torfowa jeszcze dodam i zryta przez dziki tak że jeszcze muszę ją jakoś wyrównać
Nie wiem czy glifosat ruszy trzcinę , a jeżeli już pryskać to trzeba by dać sporo większą dawkę niż normalnie na ściernisko.
2 tygodnie temu dałem 15l glifosatu na kawalutek trzciny (50x50m) i jeszcze nie do końca uschła 😕
Bursztynów szukaj a nie łąkę bedziesz przesiewał :pa:
Bursztyny bursztynami ale łąkę trzeba przesiać i pozbyć się tej trzciny a może jakoś mechanicznie się jej pozbyć? Gruber i kultywator?
Zagrodź tam kury 😁😁😁 goła ziemia zostanie
Ok tak kury zrobią tak że nic tam nie będzie do tego jeszcze wilcze doły zrobią.
I długo te kury by tam nie wytrzymały przez lisy które w biały dzień biegają przez wioskę
No zwyżka i myśliwego na nią to jeszcze byś miał materiał na ciepłą czapkę
Strony 1
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Poplony i rośliny na zielonkę » Przesianie łąki
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo