Odp: Uprawa bezorkowa
Kvernelandy u sąsiadów mają problem z orka i wygląda tak jakby redliny z ziemniakami robił . A mój raabe werk wchodzi jak masło .
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Strony Poprzednia 1 … 108 109 110 111 112 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Kvernelandy u sąsiadów mają problem z orka i wygląda tak jakby redliny z ziemniakami robił . A mój raabe werk wchodzi jak masło .
Wystarvzy trochę zmienić kąt natarcia skiby kverneland a i będzie wchodził.
Ale to racja, kverneland wchodzą ciężko, w porównaniu do Gregoire Besson to niebo A ziemia
Oj coś nie tak. Ja przed deszczami wyjechałem migiem na mozaiki. Wszędzie nawet we ścieżkach śmigał aż miło mimo że żadnej wilgoci na wierzch nie wyciągał (24cm). Zrobiłem 3 ha i zjechałem bo miałem problem z widocznością. Sporo słomy na wierzchu, kurz i nie wiać czy już tędy jechałem czy nie. Dałem sobie spokój. Od tamtej pory wlało 50l z tego dziś 30. Tak lekko jeszcze na glinach nie było. nie wiem co się stało...
Migzuri :lol:
Przy podnoszeniu osłona łańcucha opiera się na wale??
Nie ma podparcie na pierwszym zdjęciu je widać tuż nad ramą wału
30 litrów wody i życie wrociło do normy. Orki idą aż miło. Kupiłem dziś b200 za 900 zł. Oryginał DDR. Nie śmigany w Polsce. 100%oryginalny. Nie mogłem się powstrzymać taki śliczny jest. A niech sobie stoji.
POkaż
Z chęcią ale mms bo zdiecia na forum to dla mnie magia. Ja nie taki by pisać rzeczy niezgodne z prawdą. Zabrałem go handlarzowi bo zamknoł działalność i ostał mu się. Trochę go pomęczyłem go i oddał. I cała historia. PS. Bez powietrza😃
To dawaj mms-a i zdjęcie będzie na ff :dance:
Kurde a w moich stronach za 900 zł to aktualnie mógłbym sobie kupić 3 skibową ug z elementami roboczymi do wymiany...😂
Piękną 4 Grudziądza kupiłem w Bolesławcu za 700 zł. Też się nie mogłem powstrzymać. Z 30 ar nim zaorałem. I sobie stoji.
Niestety do ug juz bym nie wrocil za darmo nawet jak by mi ktos dal... sam sprzedalem kilka lat temu ug 4za 700zl niewypal plug a w zasadzie redlo a nie orka
Starczy..... to wątek o nie oraniu....
Leszek po prostu kolekcjonuje pługi
Leszek po prostu kolekcjonuje pługi
Że co, ma duży trawnik przy domu ?
Krzysiek nic tam za zębami niema do wstępnego wyrównania ziemi ? Jeżeli niema wschody mogą być pasowe, część nasion pójdzie za głęboko.
Zobaczymy jak to wzejdzie. Też miałem takie przemyślenia ale po pierwszym sianiu po obejrzeniu tego w pracy stwierdziłem że w sumie nie jest źle.
To wersja testowa. Wiem że muszę podnieść siewnik w górę bo mam za mały spad na skrajnych lejkach no i jak ma być to idealnie posiane to wypadało by założyć jakąś skrzynie biegów. Leży takowa na półce na następny sezon założę.
A co powiecie na temat uprawy płytkiej pługiem? Kverneland coś takiego swego czasu promował. Ich pług ecomat mógł orać już od 6cm, do tego pacomat i pole gotowe do siewu w jednym przejeżdzie.. Taka pośrednia forma uprawy między głębokim ryciem pługiem a minimalna uprawą kultywatorami.
Pług za 100tyś będzie robił robote jak talerzówka za 10tyś... Końmi też robili na 6cm....
od takie moje przemyślenia. Każdy chwali swoje.... jest też coś takiego jak uprawa konserwująca, uprawia się ale płytko.
Strony Poprzednia 1 … 108 109 110 111 112 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo