Odp: Uprawa bezorkowa
yokoslaw napisał/a:Leszek po prostu kolekcjonuje pługi
Że co, ma duży trawnik przy domu ?
A mam coś z 87 ar. I ciasno. Taki napchany bo szkoda na złom.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Strony Poprzednia 1 … 109 110 111 112 113 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
yokoslaw napisał/a:Leszek po prostu kolekcjonuje pługi
Że co, ma duży trawnik przy domu ?
A mam coś z 87 ar. I ciasno. Taki napchany bo szkoda na złom.
Ja swojego b201 wystawiłem za płot w pokrzywy.... teraz się zastanawiam może trzeba było go wstawić do ogródka przed domem. Różne wynalazki, przede wszystkim konne, widziałem w ogródkach ale b 201 jeszcze nie .... odpicować i do ogródka ?
Zobaczymy jak to wzejdzie. Też miałem takie przemyślenia ale po pierwszym sianiu po obejrzeniu tego w pracy stwierdziłem że w sumie nie jest źle.
To wersja testowa. Wiem że muszę podnieść siewnik w górę bo mam za mały spad na skrajnych lejkach no i jak ma być to idealnie posiane to wypadało by założyć jakąś skrzynie biegów. Leży takowa na półce na następny sezon założę.
W ,,Bez pługa'' był kiedyś artykuł jak jeden Duńczyk siał tak rzepak ,ale miał zaraz przed wałem grabki zagarniające.
Ja swojego b201 wystawiłem za płot w pokrzywy.... teraz się zastanawiam może trzeba było go wstawić do ogródka przed domem. Różne wynalazki, przede wszystkim konne, widziałem w ogródkach ale b 201 jeszcze nie .... odpicować i do ogródka ?
E tam za złotówkę/kg znajdę kogoś kto da mu drugie życie.
Wiesz jest jeszcze taki problem że to tatowy pług. Ociec go kupił w 2001r jak miałem kupca a nawet dwóch to ciśnienia dostawał....
Więc maluj na czarno i na trawnik zawiesiem w stronę bramy. Ojczulek będzie zadowolony że bierzesz pod uwagę ewentualne użycie.
Ja cos nie tak robię nie tak z uprawa bez-orkową na głęboko jeździłem takim gruberem https://www.youtube.com/watch?v=hKnlJ2U09To a jak siałem Uprawowo siewnym Dexwal Żubr to mi sie pchał przedni wał strunowy, musiałem go na podnośniku unosić, tak miękko było. boje sie ze ziemie przesuszyłem bardziej niz przy orce i nie wiem jakie wschody będą.
Jak jest sucho to najlepiej po głębokim spulchnianiu od razu siać, inaczej będzie lipa.
Bardziej niż przy orce nie da się przesuszyć.... W popiole po pługu nie jeden wał tak się zachowuje. Proponuję zdjąć wał i siać bez bo i tak jest zbędny podejrzewam że i tak nie ma czego rozbijać.
Albo poczekaj na deszcz, coś w tym tygodniu spadnie.....
reszte ma mi siac kolega bo po zniszczonym poplonie za pomoca talerzówki za dużo resztek jest i pazórki zapychałyby się. może jakby kupic mulczer to dałoby rade zasaić moim, ale to w przyszłości
Mulczer z przodu bo jak z tyłu to dupy nie urywa. Problem zostaje z śladach ciągnika....
a dzięki za uwagę nie pomyslałem o tym
W zeszłym roku (mój pierwszy bez pluga) kultywator przed siewnikiem się zapychal na włóce i zębach (ciut więcej słomy i kicha). Zaczepilem siewnik do talerzowki i poszło gładko 😉
Pęknie. to wygląda. Ja po drugim roku użytkowania swojego grubera jestem bardzo zadowolony z efektu jego pracy. W tamtym roku dałem du..y z samosiewami i dużo słomy było po pszenżycie co leżało i byłem zawiedziony trochę. Ale w tym roku zrobilem dodatkowy przejazd bronami ciężkimi dwa tygodnie po talerzowaniu i jest pięknie. Osiem zębów i mój dzik z lejlandem ma co robić. ,a ziemię mam lekkie.
Niech mi ktoś wstawi zdjęcia film z bronowania talerzowanej słomy.... nie ogarniam. Mam 20 próbowałem i zaraz się wszytko ciągnie i efektu nie ma nawet po gorczycy więc drugi raz talerzuje....
Od poniediząłku ruszam z robotą pod pszenice. Siew na koniec września, poczatek piździernika... j
Sprawdz prognoze, ja chce miec do konca przyszlego tyg posiane bo zapowiadają 2 tyg przekropne
Niech mi ktoś wstawi zdjęcia film z bronowania talerzowanej słomy.... nie ogarniam. Mam 20 próbowałem i zaraz się wszytko ciągnie i efektu nie ma nawet po gorczycy więc drugi raz talerzuje....
Od poniediząłku ruszam z robotą pod pszenice. Siew na koniec września, poczatek piździernika... j
Pytanie co ty masz za talerzowke bo to jest ważne. Ja mam agregat talerzowy gdzie z tyłu na hydropaku zaczepiam dodatkowy wał packera i to robi robotę. Dodatkowo ile było słomy i czy stała czy leżała. A brony niszczą samosiewy i rozciągają słome ,ale to wszystko już pisał o tym MPopis i to jego szkoła.
Teorię Marka znam i staram się stosować....
Wał rurowy.
Właśnie opróżniłem beczkę ropy. Wyszło że przy ryciu na głęboko mimo klinów, górek, glin i słupów zeszłem poniżej 12l. A pola wyglądają pięknie. Mimo ciąganego miga i niezwrotnego 323 nawet na poprzeczniakach ciężko znaleźć ślad koła. 4I 1400 na budziku i 24cm w ziemi Spijam kawę i kolejny klin do zrycia. Aż się na pole chce jechać...
Strony Poprzednia 1 … 109 110 111 112 113 … 128 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Pokój do pogawędek » Uprawa bezorkowa
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo