2,681 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2019-10-21 10:05:07)

Odp: Pszenica

Krzysiek dlatego ja sieję w większości ostki. Polecam odmianę Fenomen.. w tym roku równolegle rośnie Wilejka. Jedno pole. Jednakowa ziemia. Zobaczymy która lepsza.

Siły na zamiary zmierz....

2,682

Jesienią i wiosną jeszcze ości nie ma. Ja sie nie stresuje, mialem siane zborza i w listopadzie i w grudniu. Wiem tyle ze późny siew daje mniejsze szansena dobry plon, ubiegly rok byl jednak inny bo naloty mszyc spowodowały spore ubytki w łanie i te wrzsniowe siewy były najmocniej zainfekowane.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

2,683

jeśli wczesne siewy, to trzeba zaprawić na robale, szczególnie na południu. Na szczęście jest jeszcze do dostania imidaclopryd  smile . Preparat penta  z best pestu... 0,5l na 300kg zboża

2,684

Nigdy nie było problemu z pszenicami, jednak w tym roku tylko na jednym kawałku przy lesie mam wyjedzone gniazda.

2,685

Koledze rolnice zżarły 1,5 ha pszenżyta. Po sąsiedzku żadnych łąk czy świeżo likwidowanych ugorów, łąka na tym polu była ale 5 lat temu. Opryskał dursbanem i przesiał.

2,686

mpopis napisał/a:

jeśli wczesne siewy, to trzeba zaprawić na robale, szczególnie na południu. Na szczęście jest jeszcze do dostania imidaclopryd  smile . Preparat penta  z best pestu... 0,5l na 300kg zboża

Taka ciekawostka http://bartnik.pl/forum/viewtopic.php?f … p;start=10

2,687

Dr. Belzunces (INRA) podaje, że spożywanie przez dłuższy czas bardzo niskich dawek imidaclopridu lub jego metabolitów może prowadzić do śmierci pszczół– już dawka 4.5 pikograma/24h imidaclopridu lub jego metabolitów wywołuje znaczącą śmiertelność pszczół.2) Suchail et al. 3) stwierdzili że w toksyczności ostrej dawka LD50, czyli wywołująca śmierć 50% pszczół, wynosi 400 μg/kg (pszczół) po 72h (czyli 40 ng/pszczołę), niektóre metabolity wykazują zbliżoną lub nawet większą toksycznośc ostrą – np.olefin ma LD50 niższą niż sam imidacloprid, a więc jest bardziej toksyczny.

ja to rozumiem że pszczoła ma kontakt z zaprawą??? to ona pod ziemie wchodzi, albo je młode roślinki?

Rolnik z powołania:-)

2,688 Ostatnio edytowany przez sarast (2019-10-26 08:13:17)

Wczoraj wieczorem siałem pszenice po kukurydzy już się ciemno robiło a na środku pola patrzę  Wilk stoi tak z 10 metrów od ciągnika. Ja za telefon dwie fotki słabej jakości mu zrobiłem i on sobie wolno odszedł.trochę getry mi opadły jak w nocy do siewnika popatrzeć iść musiałem a tu brat dzwoni że mu dwa przez przez polną drogę przebiegły jak do mnie jechał. W zoo Wika widziałem w swoim dość długim życiu ale na żywo robi wrażenie i strach pierwotny. Pozd.

Leszek   dla kolegów'

2,689 Ostatnio edytowany przez mpopis (2019-10-26 08:49:37)

niech ktoś racjonalnie udowodni , że 50g imidacloprydu naniesiona na ziarno ( dawka w zaprawie na 1ha) jest w stanie przeniknąć do nektaru roślin miododajnych- jak to możliwe - z ziarniaka - zboże- i co dalej , jakoś nie widziałem pszczoły zapylającej pszenicę cz jęczmień, albo zżerającej zboże , to jak to ma się dostać do nektaru? Co innego zabiegi nalistne na kwitnące rośliny - tu można rzeczywiście nabroić.

Jakie uczucie spotkać takiego pieska w realu? :walka:

2,690

sarast napisał/a:

Wczoraj wieczorem siałem pszenice po kukurydzy już się ciemno robiło a na środku pola patrzę  Wilk stoi tak z 10 metrów od ciągnika. Ja za telefon dwie fotki słabej jakości mu zrobiłem i on sobie wolno odszedł.trochę getry mi opadły jak w nocy do siewnika popatrzeć iść musiałem a tu brat dzwoni że mu dwa przez przez polną drogę przebiegły jak do mnie jechał. W zoo Wika widziałem w swoim dość długim życiu ale na żywo robi wrażenie i strach pierwotny. Pozd.

U nas ostatnio to standard, nawet w centrum naszej gminy już chodzą

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,691

mpopis napisał/a:

niech ktoś racjonalnie udowodni , że 50g imidacloprydu naniesiona na ziarno ( dawka w zaprawie na 1ha) jest w stanie przeniknąć do nektaru roślin miododajnych- jak to możliwe - z ziarniaka - zboże- i co dalej , jakoś nie widziałem pszczoły zapylającej pszenicę cz jęczmień, albo zżerającej zboże , to jak to ma się dostać do nektaru? Co innego zabiegi nalistne na kwitnące rośliny - tu można rzeczywiście nabroić.

Jakie uczucie spotkać takiego pieska w realu? :walka:

dokładnie. sam mam pszczoły, ale jestem zwolennikiem zapraw

2,692

mpopis napisał/a:

niech ktoś racjonalnie udowodni , że 50g imidacloprydu naniesiona na ziarno ( dawka w zaprawie na 1ha) jest w stanie przeniknąć do nektaru roślin miododajnych- jak to możliwe - z ziarniaka - zboże- i co dalej , jakoś nie widziałem pszczoły zapylającej pszenicę cz jęczmień, albo zżerającej zboże , to jak to ma się dostać do nektaru?

Poprzez pazerność i lenistwo pszczelarzy
https://pl.wikipedia.org/wiki/Cukier_inwertowany

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,693

To też znam takich którzy traktują ule jak przetworniki cukru i kręcą " miód" już w kwietniu kiedy tylko pszczoły zaczną pierwsze obloty.....

2,694

ale inwertu stosuje sie duzo do zakarmiania zimowego kto ma duzo pni to nie ma czasu na rozrabianie zwykłego cukru

2,695

J.W.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,696

co mi podjada pszenice?
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/57d42ffa9654.jpg
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1c9083202ab4.jpg

2,697 Ostatnio edytowany przez mpopis (2019-11-03 16:00:08)

https://www.agro.bayer.com.pl/doradztwo … i/drutowce
śliczny drutowiec, :gun:

2,698

W tym roku u nas wcześnie siane zboża atakuje ploniarka zbożówka, można ją pomylić z drutowcem.

2,699 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2019-11-03 16:44:12)

U nas rzekomo Łokaś garbatek urzęduje. Widać jak pola placami łyse. Osobiście nie widziałem . Mówię co słyszę

Siły na zamiary zmierz....

2,700

androl napisał/a:

W tym roku u nas wcześnie siane zboża atakuje ploniarka zbożówka, można ją pomylić z drutowcem.

właśnie sie zastanawiam czy to ploniarka czy drutowiec.
przenica jest na całości pola tylko obsada troche sie zmniejszyła. całe szczęscie nie ma gołych placków