221

Odp: świnie ?

U nas za takie sfarbowane strzały zabronili by polować a może nawet ekolodzy by hotel załatwili. A tam się nie przejmują nawet zbytnio celowaniem aby tylko kulki posłać.

222

Na mojej łące stołuje się dzik, od kilku miesięcy. Z łąki zrobił pobojowisko. Myśliwi nie pofatygowali się ani razu go przypilnować. W sobotę w biały dzień leżał sobie przy krzakach i odpoczywał, mogłem podejść na kilkanaście metrów. Obdzwoniłem myśliwych, nikomu się nie chciało przyjechać - mieli go podanego jak na talerzu bo był tam kilka godzin. Piękny naprawdę duży dzik. Nażarł się, odpoczął i poszedł dalej.
Nie zgłaszałem tego co porył bo jakoś zawsze sam to naprawiałem. Skoro nie mogli przyjechać na odstrzał to się zdziwią jak im przedstawię rachunek za odtworzenie łąki. Na wszystko wynajmę usługi i pobiorę faktóry.

gg 5118068

223

chyba bez rzeczoznawcy to nie przejdzie

mdw

224

zaproszę koło i niezależnego rzeczoznawcę. Strasznie się na "moim" kole zawiodłem. Mam nadzieję że mi nie przejdzie i zrobię jak pisałem.

gg 5118068

225

Zorak jak mają takie podejście to krótko z nimi. Co do strzelania z helikoptera to nie trzeba szukać w Teksasie. U nas to samo. Heniu walił z powietrza a pikapami zbierali zwierzynę. Ale kto mu co zrobi...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

226 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2019-12-03 15:50:30)

Moja agentka ubezpieczeniowa ma w ofercie ubezpieczenie które np pokrywa koszty obsługi prawnej gospodarstwa w takich wypadkach o których pisze Zaorak. Opłata to 100zł. Nie korzystałem bo za późno się dowiedziałem. Pogadam z nią  czy ktoś z okolicy korzystał i jak to wyglądało.

No moi podobno już działają z siatką i słupkami  dla mnie.....  Jak zobaczyli pobojowisko to stwierdzili że się nie wypłacą .....

227

zorak napisał/a:

Na mojej łące stołuje się dzik, od kilku miesięcy. Z łąki zrobił pobojowisko. Myśliwi nie pofatygowali się ani razu go przypilnować. W sobotę w biały dzień leżał sobie przy krzakach i odpoczywał, mogłem podejść na kilkanaście metrów. Obdzwoniłem myśliwych, nikomu się nie chciało przyjechać - mieli go podanego jak na talerzu bo był tam kilka godzin. Piękny naprawdę duży dzik. Nażarł się, odpoczął i poszedł dalej.
Nie zgłaszałem tego co porył bo jakoś zawsze sam to naprawiałem. Skoro nie mogli przyjechać na odstrzał to się zdziwią jak im przedstawię rachunek za odtworzenie łąki. Na wszystko wynajmę usługi i pobiorę faktóry.

Rekultywacja TUZ to ok 1500 zł odszkodowania, za 1 ha. W moich okolicach tego typu zgłoszeń myśliwi boją się najbardziej. Tu nie trzeba żadnych zewnętrznych faktur itp. Wystarczy zgodne z przepisami szacowanie szkody i protokół. W zasadzie koła łowieckie unikają potyczek w sądzie bo to zwiększa całkowity koszt odszkodowania.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

228 Ostatnio edytowany przez Rur3k (2019-12-03 17:14:33)

Zależy jakie koło po w niektórych siedzi tyłu prawników którzy liczą że ze znajomościami coś ugrają albo to będzie problem koła za 5 lat. W moim obszarnik wystawił fakturę na 30 tyś a po sprawie sądowej podpisali ugodę która starczyła na koszty rzeczoznawcy i sądowe. Tyle że teraz te pola są chronione w pierwszej kolejności.

229

Łąki i pastwiska odtwarzam ze środków własnych, czasem koło da nasiona trawy - rzadko bo rzadko ale da. Nigdy nie byłem upierdliwy. Ale skoro podaję im delikwenta jak na tacy, trzeba tylko przyjechać i strzelić a im się nie chce.
Wiem którędy wchodzi bo cała łąka ogrodzona i mógłbym nastawić sidło ale raz że jestem przeciwny linkom a dwa że pewnie za to by mnie zamknęli.

gg 5118068

230

androl napisał/a:

Leszek na mapie to od granicy lasy, pól niewiele, mogły piechotą.

Co raz bliżej Odry :hmmm: https://www.farmer.pl/produkcja-zwierze … 90254.html

231

ASF już w Wielkopolsce za rok dwa nie będzie żadnej chlewni ,wszyscy podziękujmy pier**l myśliwym. Pewnie niezłą kasę od Duńczyków dostali.
  https://www.topagrar.pl/articles/afryka … lkopolsce/

232

Kuźwa w Danii można !
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ … i-brukseli

233

A co tu myśliwi mają do tego? Ich rząd mądrze postępuje i tyle

E 516 na części
Telefon 695 076 269

234

Powinienem nie pisać bo pewnie mnie zaraz zwyzywa ale mam to gdzieś.
Pieprzenie na myśliwych że nie strzelają dzikow nie ma najmniejszego sensu gdyż większość poluje indywidualnie  a teraz też grupowo na dziki aby pozyskać ich jak najwięcej puki są zdrowe, gdyż jeśli ich teraz nie pozyskamy to chorób zrobi to za nas.
I na sprawą jest skuteczność na indywidualne polowanie poświęcamy czs pieniądze i zdrowie aby siedzieć w zimnie i ciemności czekając kiedy zwierzyna wyjdzie na czysty strzał.
Noce pochmurne w lunecie nic nie widać  a byle jaka luneta termowizyjna to wydatek rzędu 17 tys w zwyz i nie każdego na nią stać.
W niedzielę na polowaniu w 341 wyszło że 30 dzikow na łąkę jak jechał bus z naganka, szybkie rozstawienie myśliwych i nagonka zaczęła ploszyc dziki z bagien i czcin w których się dziki schowaly.
W efekcie 5 małych syrzelonych i dwa psy na szycie do wetwrynarza reszta dzikow nie wyszła i na bagnach nie da się takiej watachy podnieść.
Więc jeśli ktoś siedzi w niedzielę przed telewizorem to niech ruszy dupe i idzie w naganke ploszyc dziki aby potem wiedział o czym mówi narzekajac na myśliwych, dziękuję.

235

nie daleko ode mnie ustrzelili dziki z ASF teraz robia drugie badanie jak sie potwierdzi to skończą sie swinie w gminie, bo nie ma ferm co sa w stanie wymogi bioasekuracji sprłnić

Rolnik z powołania:-)

236

Tomek znam myśliwych którzy polują w Twoich stronach, mówią że na tych bagienkach jest problem. Ze śmigłowca gdy liści już nie ma dałoby radę :dance: U mnie coraz więcej szkód, ale myśliwi to zapasione lenie u nas. Taki jeden na miejsce buchtowania w nocy pickupem przyjeżdża, i mówi że dziś ich tu nie było :stu:

237

Jak myśliwym się nie chce bo coś tam to powinno tym zająć się wojsko ,zabić i spalić na miejscu .Zero dzików w Polsce mam gdzieś przepisy unijny ważniejsza jest gospodarka i ceny żywności.Ale z tym że minister boj się ekobandytów i unii to się zgodzę.

238

W temacie ekobandy https://wgospodarce.pl/opinie/50303-dla … ma-polakow

239

Dziki są ofiarą asf i nic więcej bo chorobę do chlewni w żadnym potwierdzony wypadku nie przeniósł dzik tylko człowiek.
Na zachód kraju ponad 300km też dzik chory nie poszedł, tylko ludzie roznosza zaraze. I żadne ogrodzenia nic nie dadzą bo już jest potwierdzone że stawonogi przenoszą wirusa  nie mówiąc już i ptactwie.
Za kilka lat wybuchnie jakaś nowa chorób i o asf nikt nie wspomi.....
A puki co to zaprasza na noworoczne polowanie do ploszenia dzikow z bagien, wodery pod pachy są a i tak zawsze kilku się przebiera bo się wpieprzą po szyję 😂

240

koseś napisał/a:

Powinienem nie pisać bo pewnie mnie zaraz zwyzywa ale mam to gdzieś.
Pieprzenie na myśliwych że nie strzelają dzikow nie ma najmniejszego sensu gdyż większość poluje indywidualnie  a teraz też grupowo na dziki aby pozyskać ich jak najwięcej puki są zdrowe, gdyż jeśli ich teraz nie pozyskamy to chorób zrobi to za nas.
I na sprawą jest skuteczność na indywidualne polowanie poświęcamy czs pieniądze i zdrowie aby siedzieć w zimnie i ciemności czekając kiedy zwierzyna wyjdzie na czysty strzał.
Noce pochmurne w lunecie nic nie widać  a byle jaka luneta termowizyjna to wydatek rzędu 17 tys w zwyz i nie każdego na nią stać.
W niedzielę na polowaniu w 341 wyszło że 30 dzikow na łąkę jak jechał bus z naganka, szybkie rozstawienie myśliwych i nagonka zaczęła ploszyc dziki z bagien i czcin w których się dziki schowaly.
W efekcie 5 małych syrzelonych i dwa psy na szycie do wetwrynarza reszta dzikow nie wyszła i na bagnach nie da się takiej watachy podnieść.
Więc jeśli ktoś siedzi w niedzielę przed telewizorem to niech ruszy dupe i idzie w naganke ploszyc dziki aby potem wiedział o czym mówi narzekajac na myśliwych, dziękuję.

🍻 o to to to. Koseś a Ty nadal abstynent?

E 516 na części
Telefon 695 076 269