2,701

Odp: Pszenica

ploniarka ma z 5mm

2,702

to w takim razie drutowiec, a sa zaprawy w zbożach? może na przyszłość zaprawiłbyn od robaków

Rolnik z powołania:-)

2,703

nie ma i nie będzie (unia), ale imidaclopryd można dostać i można coś wymieszać ( proporcje patrz zaprawa astep => bayer)

2,704

zastanawiam się czym w tym roku poleciec na grzybki. w zeszłym roku poszedł pakiet fuzaro xpro. teraz juz go nie ma, a solo kupic te opryski wychodzi drogo.
Czym polecieć na 2 zabiegi w granicach 400zł.
Pszenica po groszku czyli teoretycznie niska presja grzybów

2,705

Jak tam pany ceny pszenicy ozimej w waszych regionach

2,706

chyba nie ten wątek

mdw

2,707

Ozimej?
Ja dziele pszenice na konsumpcyjną i paszową...

2,708

był u mnie domokrążca z procamu pochodzilismy po polach i mi poradził żeby na pszenice o obsadzie 300szt x 7-8 rozkrzewień zastosowac tylko 50 kgN/ha. Nie mało? do tego radziłmi zastosować T0 i dac tam oprócz fungicydu 0,2 moddusa że niby wtedy rosliny odrzuca niepotrzebne rozkrzewienia.
Co wy o tym myslicie?

2,709

70 N,  z modusem dałbym sobie spokój

mdw

2,710

I tak odrzucą i tak.

2,711

300 x 7 = 2100 tyle kłosów na metr to dużo za dużo. Wiec z tym azotem to raczej dobrze Ci doradził. Co do modusa to nie słyszałem żeby tak działał.

2,712

i tak zredukuje, doswiadczenia wiem ze te 50N to troche słabo

mdw

2,713 Ostatnio edytowany przez Krzysiek (2020-02-14 02:57:17)

Zamiast saletry dać RSM.  Co do dawki. Najlepiej to widzieć pole ale więcej niż 50kg bym nie dawał.  Przy normalnej obsadzie  tj 600-700 pędów daje się 70kg.  Jeżeli pole jest w dobrej kulturze ma odpowiednie ph i rośliny wyglądają zdrowo są intensywnie zielone to pomyślałbym nawet o zejściu do 30kg.  I poczekać. Dużo zależy od tego co jest w glebie.
70kg i wszystkie 6-7 pędów strzeli i rośliny zredukują później a chyba lepiej redukować wcześniej.
Może warto podzielić azot na 4 dawki.

2,714

Jest ryzyko że może się jeszcze dalej rozkrzewiać, przy większej dawce.

2,715

70-75 to daję na późno siane pszenice. Tak to 50 nie przekraczać.

2,716

Krzysiek napisał/a:

Zamiast saletry dać RSM.  Co do dawki. Najlepiej to widzieć pole ale więcej niż 50kg bym nie dawał.  Przy normalnej obsadzie  tj 600-700 pędów daje się 70kg.  Jeżeli pole jest w dobrej kulturze ma odpowiednie ph i rośliny wyglądają zdrowo są intensywnie zielone to pomyślałbym nawet o zejściu do 30kg.  I poczekać. Dużo zależy od tego co jest w glebie.
70kg i wszystkie 6-7 pędów strzeli i rośliny zredukują później a chyba lepiej redukować wcześniej.
Może warto podzielić azot na 4 dawki.

To pójdzie w RSM, ale na 4 dawki nie podziele myślałem nad dwoma góra 3.
Czyli z N mniej-więcej dobrze mi doradził. a co z T0? zabieg za 80 zł to mnie przeraża

2,717

Podzielenie na 4 dawki przy prognozowanej suszy to może być strzał w kolano 😕

Kompletny noob w temacie Fortschitt

2,718

T0?
A widzisz coś  niepokojącego na polu?
Jak nie to niech spada naciągacz.  Wydaje mi się że "Agronom" chce się naciągnąć na 4 zabiegi albo i 5 zamiast 3. 
Pajej chyba przewracasz tą ziemię od paru lat nie od wczoraj. Rób normalnie 3 zabiegi.
Jesli nawet widzisz jakieś zagrzybienie to zrób poprostu wcześniej T1 tylko dobierz substancje tak by działały w niskich temperaturach

4 dawki. Może rzeczywiście to słaby pomysł.

2,719

https://www.agro.basf.pl/pl/produkty/Re … 84%A2.html Takie coś ostatnio reklamują. To może robić za dwa zabiegi z tak wydłużonym okresem działania. No i od 5 stopni.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

2,720

U mnie nie wykluczam zerówki. .. zobaczymy. Ogólnie pszenica głodna a na glinkach dziwnie żółta

Siły na zamiary zmierz....