161

Odp: Wiosna 2020

Krzysiek napisał/a:

A co na to koło łowieckie?

Będą cyrki w tym roku bo od wczoraj myśliwi nie mogą polować ani pilnować pół i łąk..... Ciekawe kto będzie płacił odszkodowania  bo zarząd główny {wybrany przez  huji z PiS} *** kasę na 44 karetki bo jakoś się trzeba do naszych składek dobrać, a teraz jest okazja na każdy bandyci numer.

162

A ja miałem taką plagę gęsi że z 5 hektarów pszenicy zostawiły może hektar bo był przy szosie ,to co z trudem wyszło na glinie wygolone na zero

163

koseś napisał/a:
Krzysiek napisał/a:

A co na to koło łowieckie?

Będą cyrki w tym roku bo od wczoraj myśliwi nie mogą polować ani pilnować pół i łąk..... Ciekawe kto będzie płacił odszkodowania  bo zarząd główny {wybrany przez  huji z PiS} *** kasę na 44 karetki bo jakoś się trzeba do naszych składek dobrać, a teraz jest okazja na każdy bandyci numer.

Rozumiem Twoje rozgoryczenie jako myśliwego. Ale ja jako rolnik poszkodowany przez zwierzęta łowne notorycznie nie zależnie od rodzaju uprawy to powiem jedno rozwiązać tą bandę.!!!!!!  Powołać prywatne obwody łowieckie jak w całej Europie i zapomnieć o tym pasożytniczym tworze  jakim jest PZŁ..a tego to się boicie koledzy myśliwi jak ognia. I jeszcze UE finansuje kołom łowieckim branie dopłat do tej pseudo gospodarki rolnej. Ekologii mulczerami realizowanej. Też bym gospodarzył zwierzyną karmioną na chłopskich polach. Tak by można bez końca. Dla mnie żadna różnica czy myśli są czy ich nie ma. Wesołych świąt. Pozd

Leszek   dla kolegów'

164

Zostało mi 22 hektary pszenicy pazdziernikowej z t1 i skracaniem. Po świętach będzie akurat. Trzeba będzie samemu z dobrej dwururki je walić i tyle.

165

I tak powinno być. Każdy likwiduje szkodniki na swoich polach , jak stonki opryskiem.

166

Żeby to było takie proste jak się mówi to już dawno byłby porządek smile

Siły na zamiary zmierz....

167

Można wyłączyć swoje hektary z dzierżawy przez myśliwych  więc czemu tego nie zrobicie????
Ale lepiej biadolić.....  Zobaczcie jakie odszkodowania za żurawie, dzikie gęsi są od skarbu państwa.
Czy myślicie że prywatne obwody rozwiążą problem? NIK przy zdrowych zmysłach nie weźmie w dzierżawy terenów na których są duże odszkodowania bo to się nie opłaci tak jak ronik nie weźmie w dzierżawę jeśli czynsz będzie wyższy niż przewidywane przychody z ziemi. A wtedy będziecie tęsknić za tym co było mimo że nie było to doskonałe rozwiązanie.. Mi te zakazy koło piura wiszą bo swoje kukurydzę upilnuje ale sąsiedzi niech się martwią i  skarżą skarb państwa jak dziki rzadki kukurydzy wybiorą.  Za 2018 rok jeszcze nie zapłacili za materiał siewny  to za kukurydzę rekompensatę taki rolnik dostanie albo i nie za kilka lat.....
A autor naszym kole za łąki uszkodzone przez dziki od zgłoszenia to w tydzień kasa na koncie.

168

Jakie zakazy. U nas myśliwi normalnie funkcjonują. Oczywiście zachowują ostrożność...
Na szacowanie przyjeżdża jeden polowania solo i takie tam....

169

Zakazy wstępu są do państwowego lasu na prywatnych polach można polować. Nawet memy powstają o tym jak to ludzie mogą na polowanie chodzić mimo kwarantanny. Ale argument jak się nie chce to się znajdzie.

Najgorsze jest to że znów są białe dziki na rejonie.

170

Rozporządzenie z dnia 10 kwietnia w paradrafie 5 już nie zezwala mysliwym na przemieszczanie się ale za to do kościoła można....

171

Moje koła szacują wstępnie szkody w uprawach w ubiegłym tygodniu w czwartek rana jedno po południu drugie i nie biadolą bo wiedzą co muszą zrobić by się z chłopem po sądach nie włuczyc. A że w kołach jest 50 myśliwych a 4 albo 5 zapierdala a reszta ma w dupie. To nie mój problem. Jak popadają to strata żadna bo to instytucja niereformowarna sytuacja zmusi wszystkich do innych rozwiązań. Mogą bez ograniczeń strzelać do dzika i co gówno za płotem asf a wszyscy czekają chuj wie na co. W niemczech dzika wytłukli i PZŁ nie maja. Adaj pan spokuj bo się w święto denerwuje

Leszek   dla kolegów'

172

Faktycznie w wersji z przedwczoraj już nie ma nic o myśliwych. Zieloni z warszawki i innych miast co dzika na oczy nie widzieli wywalczyli ochronę. Wybory się zbliżają to nikt nie chce ich denerwować.

We wszystkich kołach jest co najmniej połowa mundurowych i innych urzędników państwowych - sędziów, prokuratorów itp. Oni nie przyszli polować tylko po broń by swoje dupy chronić. Gdyby mogli dostać w legalny sposób inną łatwiej nie było by ich w kołach.

173

Do 9 kwietnia i my polowalismy i szacowalismy szkody   a teraz nikt się nie narazi bo karalnosc = odebranie broni.
@sarast a po kiego odpisujesz ja cie do tego nie zmuszam, a co do Niemiec to oni mają we krwi mordowanie całych populacji.... W iec i z dzikiem sobie poradzili.

174 Ostatnio edytowany przez sarast (2020-04-13 00:19:21)

Odpisuje bo mogę. Pozd

Leszek   dla kolegów'

175

To się nie denerwuj...

176

Te skurw... z kół łowieckich mieli 6 lat żeby pilnować populacji dzika czy sarny ale oczywiście w dupie to mieli a teraz lamet że czasu mało,ważniejsze pieprz... dziki niż hodowla świń ,powinno rozwiązać się PRLowskie dziadki klozetowe.Dajcie giwerę a wybije wszystkie szkodniki.

177

To na co czekasz,rok stażu,egzamin i będziesz się wykazywał.

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

178

Aktualnie  się gniotę z naszym kołem o pszenice ...
mianowicie 11 ha w kawałku  z czego równe 4 ha przeorane tak że łacznie 2ha znikło ...  wezwałem  rzeczoznawce  zapłaciłem 500zł  dostałem na papierze   bo po wcześniejszym  zgłoszeniu do koła  nawet nie raczyli się pojawić ...  a po telefonie od zeczoznawcy byli na 2 dzień . stwierdzili że  zła ocena i przyjechali ze swoim   specem który pierw poprosił  o nasza wycenę . lecz jej nie dostał i połaził po polu z GPS policzył  i stwierdził więcej  zniszczeń niż ten nasz ...  niestety   kasy nie dali  dupki żołędne bo stwierdzili że to wczesna wiosna i pszenica się rozkrzewi itp     żebym nie niszczył uprawy bo przyjadą w maju na ponowne szacowanie  i wtedy się rozliczą itp ...   czekam   i szlak mnie trafia jak widzę tą pszenicę  ale  zobaczymy co   wymyślą w maju jak nic to trudno jedynie sąd ....

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

179

Raczej na wiele nie masz co liczyć...miałem kiedyś podobną sytuację z łąką , jeździli też ze dwa razy na szacowanie ,jęczeli , stękali po dopie się drapali żeby tylko nie dać...

180

Piotrek  popadało coś u Ciebie? 
U mnie ani kropli.....  Może w nocy coś spadnie
No i toby na tyle było w temacie deszczu w tym miesiącu.... chyba że się prognozy nie spłenią
Możemy liczyć na jakieś 1-2l.......