221

Odp: Wiosna 2020

Ta przezimowanie nie ziała bo rzepak nie wymarzł, a wiosennych przymrozków jeszcze nie było. NIestety nie miałem pakietu na wiosenne przymrozki i dokupić nie można. a jak można to przyjeżdżaja na pole obejrzeć czy moga ubezpieczyć czy nie. Żałuje, że nie wykupiłem pełnego pakietu.

222

Andrew89 napisał/a:

Ja jak swój zgłaszałem na początku kwietnia to dostałem odpowiedź że wiosenne przymrozki dopiero od 15 kwietnia.   :stu:

nie wiedziałeś yikes

223

Grzegorz89 napisał/a:

Ta przezimowanie nie ziała bo rzepak nie wymarzł, a wiosennych przymrozków jeszcze nie było. NIestety nie miałem pakietu na wiosenne przymrozki i dokupić nie można. a jak można to przyjeżdżaja na pole obejrzeć czy moga ubezpieczyć czy nie. Żałuje, że nie wykupiłem pełnego pakietu.

I tak nic z tego. Pełen pakiet 15 kwietnia. A że wiosna wczesna nie ich problem. Taki mamy klimat. 😄

Leszek   dla kolegów'

224

umnie wielkopolska nie ma deszczu od miesiaca ponad Nie wschodzi owies nawet a ten co wszedl to juz zmarzl zasialem kukurydze jeden kurz jednak najbardziej mnie martwi ten nie wschodzacy owies hujnia jednym slowem

225

Mi 3 ha gorczycy nie wzeszło....  1 szt na m2.....  dziś siedzę w domu bo po przejściu przez podwórko trzeba piasek z zębów i oczu wypłukiwać...

226

U mnie pada smile

Jęczmień Pada, rzepak Pada, pszenica pada, groch pada, facelia pada, pszenżyto pada. A owies wyszedł tam gdzie miał wilgoć i go mróz skrócił od razu.

Siły na zamiary zmierz....

227

Od początku marca do dzisiaj spadło 22 litry

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

228

Facelia.... ta co Ci nie chciałem dać bo śmierdziała ma za 110% siły kiełkowania. Posiałem 2 tygodnie temu i widać już liście właściwe...
Pszenica wygląda dziwnie..... Widać gdzie pH za niskie

229

Facelia.... ta co Ci nie chciałem dać bo śmierdziała ma za 110% siły kiełkowania. Posiałem 2 tygodnie temu i widać już liście właściwe...
Pszenica wygląda dziwnie..... Widać gdzie pH za niskie
Kwiecień 0l/m2

230 Ostatnio edytowany przez Piotrek1990 (2020-04-25 23:02:01)

U mnie ostatni deszcz tak jak pisałem był 12 Marca czy 14. Od tego czasu ani kropla. Moja Facelia na IVb żyje, na VI zdechła. Wzeszła ładnie.  Powiedz mi tylko w jakiej fazie ją pryskasz ?
Oziminy czekają na azot , a raczej aż ten wysiany w pierwszej połowie marca zadziała. Rzepak wnet kwitnie.

231

Poszło bokiem 30 km na bardziej na północy oberwanie chmury. Taki nie fart. 🤕🤕

Leszek   dla kolegów'

232

Na chwasta to patrz na chwasty co by wylazły.... wszystkie....
To zielonego pąka można działać

233

to u mnie w poniedziałek wielkanocny 13l a cały marzec 40. czyli mam się cieszyć?

Rolnik z powołania:-)

234

Powinieneś

235

U mnie trawa uschła placami. We wtorek siałem kukurydzę a w poniedziałek stłukłem tylną szybę w kabinie kurz był taki że kierowcy nie było widać. Jak wysiadłem wyglądałem jakbym uciekł z plantacji bawełny wink

236

u mnie nawet ,,mały,, opadł... ja ***!

mdw

237

Rur3k napisał/a:

U mnie trawa uschła placami. We wtorek siałem kukurydzę a w poniedziałek stłukłem tylną szybę w kabinie kurz był taki że kierowcy nie było widać. Jak wysiadłem wyglądałem jakbym uciekł z plantacji bawełny wink

Ci co sieją kukurydzę to naprawdę, dziwię się że widzą gdzie jadą. Trawa to już dawno pousychała ludziom na łąkach.

238

Andrew89 napisał/a:

Od początku marca do dzisiaj spadło 22 litry

A u mnie 2 (dwa) litry od 1 marca

Nie ma że się nie da, jak się nie chce to się nie da...;)

smile E-516 na części. smile

239 Ostatnio edytowany przez Pietia (2020-04-26 14:10:21)

Wczoraj sprawdzałem qq powinna no niedzieli pokazywać pół centymetra pod wierzchem

PS.

Panowie przy tej suszy jest sens pryskać mocznikiem + odżywka zboża, zdania są podzielone mam saletrę ale czekam za deszczem szkoda sypać.

240

Piotrek1990 napisał/a:
Rur3k napisał/a:

Ci co sieją kukurydzę to naprawdę, dziwię się że widzą gdzie jadą. Trawa to już dawno pousychała ludziom na łąkach.

Siałem u siebie w piątek i powiem Ci że tragedii z kurzem nie bylo, pole w bezorce. Ale kiedy ostatnio był deszcz to też nie pamiętam. Teraz mała przerwa bo awaria jednej sekcji i na chwilę obecną odwalam boczne sekcje i będę siać na 4. Tego siewnika i tak już nikt nie kupi więc można z nim pokombinować. Kupić coś lepszego to też tak jakoś nie bardzo przy obecnych plonach i opłacalności

E 516 na części
Telefon 695 076 269