2,741

Odp: Pszenica

A ja na ziemie takie sobie bo IVb- V a miejscami VI sieję odmianę Fenomen. Fajna odmiana. Mało choruje. Ma grube ziarno. A plon porownując do żyta o o.5 tony lepszy wyszedł w zeszłym roku

Siły na zamiary zmierz....

2,742

Piotrek po kolei jak z tym fenomenem. Dawka wysiewu, nawożenie, ochrona...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,743

Pszenica dała więcej niż żyto? Na 5 klasie? Coś kręcisz.....

2,744

W zeszłym roku tak wyszło.  Suma sumarum pszenica blisko 5 ton a żyto 4.5. Tłumaczyć dlaczego ? Bo przymrozki ostaniego maja wycięły kwitnące żyto.  Pszenicę też zmroziło ale nie do tego stopnia. Nic nie Kręcę.  Zauważ że nie pisze też o rekordowych plonach tylko o takich jakie 2/3 ludzi z forum wyśmiewa. Ale co można zrobić skoro notorycznie mamy suszę ?

Siew 165kg/ha w październiku. Przedsiewnie 250kg npk. Oprysk na chwasty Bizonem. Na wiosnę siarczan Amonu 200. Can 250. Sól 100kg, Dalmag S +Zn 100. Wykracanie 0.6 Canopy. T1 Track 300sc 0.7 litra plus Cyflux 0.08 litra.  Odżywki x2. T2 Tebu 0.5 +Tazer 0.5.  Dało deszczu to dałem 100kg Saletry 34.5. Trzeba było walnąć poprawkę na chabra wiec poszło 30 gr Tribenuronu.  Chyba wsio.

2,745

A bo przyjąłem to za normę że ta pszenica daje więcej od żyta....

2,746

Obecnie żadnego roku nie można zestawiać innymi latami i nic nie jest jak zawsze. Każdy rok się rządzi swoimi prawami. Stąd takie kwiatki

2,747 Ostatnio edytowany przez szs (2020-06-02 03:31:17)

Pryskał ktoś z szanownych kolegów axialem w kłoszącej się pszenicy? Po tych deszczach niby takie niedobitki miotły ruszyły w górę aż miejscami  gęsto 😕
poprawka w tej fazie noe zaszkodzi zbożu?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

2,748

U mnie też, ale tylko troszkę wylazło. Chwasty szaleja, ja nie ruszam już nic. Boję się ze zaszkodzę.

2,749

Ja też nic nie ruszam, axial nie wszędzię wziął miotłę i owies głuchy. No i trafi się gdzieś chaber albo jakiś mak.

2,750

O widzę że nie tylko ja mam punkty z niedobitymi chwastami. W takim razie wstyd mniejszy. U mnie zawiódł Rexade Pac.

2,751

Chwasty to chyba wszyscy mają

2,752

Mam i ja....

2,753

Agromazury na Youtube nie ma chwastów bo jest orka...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

2,754

Nie oglądam tego kanału.       mówił że nie ma chwastów bo orze czy zaorał zboża bo były tak zachwaszczone?

Ja też orze i chwasty mam a głównym ich źródłem jest obornik.

2,755 Ostatnio edytowany przez androl (2020-06-03 01:52:23)

Mam po orce i bezorce wszędzie coś się trafia. Czysta jedynie pszenica pryskana wiosną axial+nuance. Wszystko wskazuje na brak zimy i wegetację praktycznie non-stop

2,756

Dawałem w tym roku Axial na pszenicę która kłosiła się na początku maja. Nic złego się się stało. Pszenica ma się jak się miała. Wyczyniec też....

2,757

Ja już na części pól dawałem axial wiosną i nie wziął jak trzeba, nie będę poprawiać drugi raz.

2,758

boxer 2,1 litra + diflufenikan 0,2 litra
taką mieszanką odkąd pamiętam pryskam jesienią pszenice, pszenżyta i żyto. Odpukać obchodzi się bez poprawek. Wyjątkiem jest ten rok gdzie posiałem na dzierżawie nie uprawianej 2 lata i powschodził ostrożeń ale nie dziwię się bo jak talerzowałem ugór to oset był powyżej maski. Ostrożeń dobiłem coridom bodajże 20g.

gg 5118068

2,759

Pryskasz zaraz po wschodach zbóż?

Kompletny noob w temacie Fortschitt

2,760

2-3 listki, jak jest pole po rzepaku to dodaję 5-7 g gleanu. U mnie taka mieszanka nie wymaga poprawki.

gg 5118068