Odp: Silnik T359E od stara
Czy łańcuch napędzający pompę jest dobrym rozwiązaniem? Czy nie ma on zbyt dużej prędkości na takie warunki pracy (zapylenie i słabe smarowanie)?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » Silnik T359E od stara
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Czy łańcuch napędzający pompę jest dobrym rozwiązaniem? Czy nie ma on zbyt dużej prędkości na takie warunki pracy (zapylenie i słabe smarowanie)?
za kilka lat będę znał odpowiedz
Tomek, zastanawiam się łańcuch nie spowoduje szybkiego zużycia (wytłuczenia) pompy ?. Znajomy co roku wymieniał pompę olejową w bizonie. Gdy mu powiedziałem że za mocno napina paski, następna pompa chodzi już kilka lat.
za x lat będę znał odpowiedzi na wszystkie pytania
w ciapku napęd pompy do tura też zrobiłem na łańcuchu od qułada
https://zapodaj.net/3bb36cb60ecb5.jpg.html
Koła samochodowe i pasek od rozrzadu też daje radę. Sąsiad ma tak też w ciapku do napędu pompy od tura i daje radę już ładnych parę lat. Na pewno ciszej od łańcucha chodzi
Na łańcuchu nie obciąża tak łożysk przy sporej mocy przenoszonej
za kilka lat będę znał odpowiedz
Liczyłeś trwałość czy tak z oka oceniasz?
Podaj jaka pompa, ciśnienie, ile zębów mają koła i jaki typ łańcucha to policzę spodziewaną trwałość.
oczywiście że z oka jak wytrzyma 5 lat to będzie dobrze koszt zębatek i łańcucha 100zł
a jak chcesz policzyć to pompa 20 od 516 ciśnienie prawdopodobnie 160 zębatki 37 zębów łańcuch zwykły 420
Jakbym nie liczył wychodzi mi że ten łańcuch nie ma prawa działać mimo że statyczne obciążenie wynosi od 1/3 do 1/2 deklarowanej przez producenta siły zrywającej. Dopiero jak pokombinowałem z smarowaniem (poprzez ciągłe zanurzenie w oleju) i ograniczyłem prędkość obrotową do 1600 obr/min zaczęły mi wychodzić warunki trwałości. Tak dla smarowania okresowego smarem stałym mógłbyś przenieść tylko 1/3 mocy a by wytrzymał łańcuch 200 godzin pracy obroty nie mogły by przekroczyć 600 (1200 gdyby zmienić zębatki na 19z)
To że łańcuch działa zawdzięcza temu że pompa hydrauliczna przez 95% procent czasu pracuje na pusto a te 11kW obciążenia osiąga tylko gdy zawór przeciążeniowy nie otwiera.
200 godzin pełnego obciążenia to kupa czasu na moją jazdę myślę że sporo pojeżdżę
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Silniki » Silnik T359E od stara
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo