11,201

Odp: GG FORUMOWE

Za mała dawka 😉

Kompletny noob w temacie Fortschitt

11,202

Albo twarda woda.

Fortschritt b201/5 Fortschritt E512 Fortschritt B-605
Nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej smile

11,203

dawka 4l/ha dodany siarczan amonu dla zmiękczenia, ostrożeń przypaliło ale przeżył

Rolnik z powołania:-)

11,204

Opisz metodę wlewania środka do wody. Najprawdopodobniej przyczyną nie zadziałania była neutralizacja glifosatu przez jony wapnia.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

11,205

Ostrożen bardzo głęboko się korzeni, więc i dawka powinna być ***, albo kilkukrotna 😉

Kompletny noob w temacie Fortschitt

11,206

Andrew89 napisał/a:

Opisz metodę wlewania środka do wody. Najprawdopodobniej przyczyną nie zadziałania była neutralizacja glifosatu przez jony wapnia.

woda, siarczan jak 2/3 zbiornika zalane dodaje glifosat

11,207

woda? skąd bierzesz ?
glifosat - oryginał czy zamiennik -jaki?

11,208

Laszek kojarzysz Budnika z Nakła co handluje sprzętem? Nie jakiś kombinator itd? Bo mam oglądać ciągnik u niego.

11,209

mpopis napisał/a:

woda? skąd bierzesz ?

woda z wodociągu, glifosat zamiennik

11,210

Pawel21990 napisał/a:

Laszek kojarzysz Budnika z Nakła co handluje sprzętem? Nie jakiś kombinator itd? Bo mam oglądać ciągnik u niego.

Ja nie znam ale mam kuzynów koło Nakła to mogę ich podpytać

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,211

Znajomy kupił w Nakle ciągnik. Bardzo zadowolony - jeśli mowa o tym co ma w większości JD

Siły na zamiary zmierz....

11,212

Laszek napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Odezwij się do mnie to pogadamy. To jest ten co ma tego 7930 i 7920 i 7820?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,213

Pajej napisał/a:
mpopis napisał/a:

woda? skąd bierzesz ?

zobacz jakie ph masz wody - papierek lakmusowy lub jakiś inny test , najprawdopodobniej wysokie ph i twardość + kiepsko sformułowany zamiennik.
przy dobrej wodzie 1,5 litra 360-tka załatwiała  u mnie bez problemy większość chwastów z rzepakiem dosuszanym

11,214

Nie bede wymieniał nazw ale w tym roku  robiłem  dwoma róznymi zamiennikami i jeden miał gorsze działanie a w tych samych dawkach

mdw

11,215

Laszek napisał/a:
Laszek napisał/a:
Pawel21990 napisał/a:

Odezwij się do mnie to pogadamy. To jest ten co ma tego 7930 i 7920 i 7820?

Tak. Oglądałem i spoko

11,216

Napisz dokładnie o którego Ci chodzi bo kuzyn robi temu gościowi jak coś trzeba zrobić żeby było wszystko sprawne

E 516 na części
Telefon 695 076 269

11,217

mpopis napisał/a:
Pajej napisał/a:
mpopis napisał/a:

woda? skąd bierzesz ?

zobacz jakie ph masz wody - papierek lakmusowy lub jakiś inny test , najprawdopodobniej wysokie ph i twardość + kiepsko sformułowany zamiennik.
przy dobrej wodzie 1,5 litra 360-tka załatwiała  u mnie bez problemy większość chwastów z rzepakiem dosuszanym

ph ok 6

11,218 Ostatnio edytowany przez Andrew89 (2020-10-31 01:30:12)

Za wysokie . Syp siarczanu żeby było koło 4. Przy takim pH, jak u Ciebie, masz niecałe pół godziny  na wykonanie zabiegu ale to i tak przy wysokim rozkładzie SA .

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

11,219

szs napisał/a:

Ostrożen bardzo głęboko się korzeni, więc i dawka powinna być ***, albo kilkukrotna 😉

Ostrożeń czy perz jedna cholera te rośliny muszą być w odpowiednim stadium rozwoju tzn muszą być duże mają dużą masę korzenia i by go skasować muszą pobrać dużo chemi...  Więc albo *** dawka albo duża część zielona.

Co do zamienników glifosatu dostałem jakieś cudo i mi kopara opadła jak po trzech dniach zielsko zbladło  przy dawce 2l x 450.... po 7 dniach praktycznie było pozamiatane.... Jutro napiszę co to. Pierwszy raz mam z tym do czynienia

11,220

Andrew89 napisał/a:

Za wysokie . Syp siarczanu żeby było koło 4. Przy takim pH, jak u Ciebie, masz niecałe pół godziny  na wykonanie zabiegu ale to i tak przy wysokim rozkładzie SA .

Pisałem że dawałem siarczan