81

Odp: Kotły CO

Zmieniony wkład do pieca ... mianowicie koks i zero dymu zero buchania ... albo węgiel gówniany albo nie wiem ,, spróbujemy  jeszcze na samym drewnie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

82

Ale nie podpaliłeś od góry ?

83

podpalaliśmy już prędzej też  od góry i od dołu   tak czy inaczej kopciło się ...   może to wina była wegla ,,, sprawdzimy na drewnie samym i się zobaczy co i jak ,,,

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

84

Panowie  Potrzebuje  piec co z podajnikiem do  mojego domku   musi być  z podajnikiem i około 15kw  jakiej firmy polecacie ?   niestety niby są wymagania  że musi spełniać wymóg 5 klasy co kolwiek to  znaczy ...   myślę o piecach z Pleszewa ktoś to  użytkuje ?

85

Wojtek a gadałeś z kierbudem? Ja pytałem i mam kupiony, na ekogroszek, plus dodatkowy ruszt i można palić wszystkim. U mnie poniekąd nikt nie sprawdza, może i u Ciebie podobnie. Za głupi papierek ile trzeba pieniędzy wywalić...

86

Wojtas w okolicach Pleszewa to w co drugiej chacie spawają piece 😁

E 516 na części
Telefon 695 076 269

87

Miał ktoś z was styczność z elektrycznym piecem c.o? W połączeniu z fotowoltaiką...

E 516 na części
Telefon 695 076 269

88

bufor i grzałki ? Latem prądu narobić odzyskać go zimą. Ewentualnie można wtedy dogrzać z drugiej taryfy a i dodatkowe ogrzewanie łatwiej podpiąć np kominek.

W święta podpytywałem sąsiada od którego mam dzierżawę ile prądu panele mu zrobiły pokazał licznik i sobie sam odczytałem 32kWh dzienna taryfa 2.8 kWh nocna z całych ostatnich dwóch tygodni instalacja 3kw. Wcześniej miał podpiętą bez wymiany licznika i wyprodukowany prąd rozliczyli mu wg wskazań inwertera. Tak że z bieżącej produkcji grzanie odpada a kto wie co za rok w przepisach wymyślą.

89

nie piec a pompa ciepła bo z 1kw prądu masz tyle ciepła co z 2,5 kw grzałek

90 Ostatnio edytowany przez Laszek (2020-12-30 15:30:57)

Czyli elektryczny piec jako uzupełnienie. To jednak gazowy najbardziej by pasował tym bardziej że ziemny jest doprowadzony. Cena za gaz przemawia i cena samego kotła. Na paliwo stałe to liczą sobie nie mało a nie wiadomo jaką klasę za chwile wymyślą.

E 516 na części
Telefon 695 076 269

91 Ostatnio edytowany przez androl (2020-12-31 01:58:36)

Gdybym miał możliwość podłączenia ziemnego, nawet chwili bym się nie zastanawiał. 10 lat zwracania się fotowoltaiki + pompa ciepła to dla mnie kosmos. Osobiście raczej już jestem zdecydowany na peleciaka.
W prawym dolnym rogu siedząc na FF cały czas migają różne piece.
https://www.youtube.com/watch?v=UeX1LIn_JeY
https://www.youtube.com/watch?v=DLGa5PTYJDM
Wiosną chcę wybrać się na jakieś targi ogrzewnicze, żeby porównać organoleptycznie kilka kotłów.

92

Jak bym miał rurę z gazem niedaleko to też bym tym grzał.

Za 5000 można mieć dobrej firmy piec gazowy kondensacyjny

pompy ciepła powietrze-woda  w lokalnym sklepie wyspecjalizowanym w tym zakresie jak byłem po umywalkę zaczynały się od 24tyś za 12.5kw do tego montaż za 6
Pompy woda-woda sam agregat podobnie gazu sporo mniej ale dochodzą rury i glikol lub studnie. Tak że tanio nie jest.

U siebie myślę nad drewnem zgazowujący +bufor lub palnikiem od Witkowskiego na pellet i zrębki. Też chyba muszę gdzieś udać się by ten palnik zobaczyć czy w ogóle da radę palić zrębką bo dedykowane do tego kotły kosztują jak pompą ciepła.

93

androl napisał/a:

Gdybym miał możliwość podłączenia ziemnego, nawet chwili bym się nie zastanawiał. 10 lat zwracania się fotowoltaiki + pompa ciepła to dla mnie kosmos. Osobiście raczej już jestem zdecydowany na peleciaka.
Wiosną chcę wybrać się na jakieś targi ogrzewnicze, żeby porównać organoleptycznie kilka kotłów.

Daj  spokój z pelletem cena  rośnie bo popyt idzie w górę.
LPG cena od wielu lat na podobnym poziomie. Kupujesz latem za zeta.
Gaz z rury ma ten minus że nie ma konkrencji i cenę dyktują....
Cena zbiornika i kotła = cenie kotła na pelet.
Do puki u mnie węglowy działa to palę a jak padnie to tylko lpg.
MIał być w tym roku ale stawiam halę 10x18 i złotówek może braknąć

94

Zastanawialem sie nad zmianą na pelet ale chyba trza zostać póki co na drzewie, roboty jest ale przynajmniej  z kieszeni nie ubywa

mdw

95

Krzysiek napisał/a:
androl napisał/a:

Daj  spokój z pelletem cena  rośnie bo popyt idzie w górę.
LPG cena od wielu lat na podobnym poziomie. Kupujesz latem za zeta.
Gaz z rury ma ten minus że nie ma konkrencji i cenę dyktują....
Cena zbiornika i kotła = cenie kotła na pelet.
Do puki u mnie węglowy działa to palę a jak padnie to tylko lpg.
MIał być w tym roku ale stawiam halę 10x18 i złotówek może braknąć

Cenowo gaz i  instalację  mam obcykane. Licząc same elementy to max 5 tyś drożej od peleciaka. Szczegółowo: butla 4850 l 7500 zł, jednak z płytą, podłączeniem i zamontowaniem skrzynki na ścianie to u mnie min 14000 zł. Podobnie kocioł, niby około 7000 zł jednak z podłączeniem pod skrzynkę też min 14000 zł + jeszcze projekt, wkład w komin. 35000 zł może nie wystarczyć.
Problem jednak z lokalizacją butli na działce.
Cena gazu, od maja do pierwszych dni września 1 zł + 23% vat. Taniej od pelletu i tak nie będzie.
Dobrze że zaczeliśmy rozmawiać na ten temat, bo to na czasie w moim powiecie już lustrują kotłownie. Głowy w piasek nie schowamy, wymiana kotłów czeka większość z nas.

96

Też w przyszłym roku skłaniam się w kierunku ogrzewania gazowego ale jeszcze nie wiem jak to wyjdzie z lokalizacją butli , muszę zgłębić temat bo zbyt dużo miejsca na podwórku nie mam

97

Nie wiem jakiego kotła szukasz ale za 3,5 tyś masz całkiem przyzwoity. Może ten za 7 lepszy tylko czy różnica się zwróci???  Wkład do komina? Nie no Andrzeju wieszasz ścianie zewnętrznej i 50cm kwasówki przez scianę i 50 cm w pinie max 100zł.
O pozostałe koszty to dopytam  brata bo u mnie to tak że co potrafię robie sam czyli wszytko poza rurkami za gazem na koniec pieczątka .......

98

Takie koszty miał zięć. Butla z podłączeniem i kocioł z podłączeniem, ogrzewanie gazowe miał w projekcie domu.
Te 35 tyś jest dla mnie do zaakceptowania. Tylko ta butla, kotłownia jest w niewłaściwym szczycie domu. Może wysupłam parę zł na zaproszenie projektanta instalacji gazowych, niech zlustruje na miejscu. Po wizycie projektanta 16 lat temu który miał zrobić mi projekt modernizacji starego domu (1976 r) podjąłem decyzję budowy nowego domu.
Żeby nie było... następnego domu puki co nie zamierzam budować.

99

Androl strasznie duże te koszty, a butle można zawsze wkopać w ziemię jak miejsca brak

100

A komin przy piecu gazowym wyglada jak tłumik przy komarku