11,341

Odp: GG FORUMOWE

umnie wczoraj o 6 rano -26 dzis -7

11,342

androl napisał/a:

Póki co bezzębna ta "bestia ze wschodu" wink

https://fishki.pl/fishka,zima-kiedys-i-dzis,126090.html

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

11,343

MAREKPE napisał/a:
androl napisał/a:

Póki co bezzębna ta "bestia ze wschodu" wink

https://fishki.pl/fishka,zima-kiedys-i-dzis,126090.html

Nie było kiedyś konkurencji w mediach.Teraz w tej gonitwie szczurów prześcigają się z sensacjami.
Jak to śpiewa jedna z piosenkarek " dwa metry ma strach" wink

11,344

Ze złomu przywiozłem kiedyś bronniaki 16mm. Nie pasują mi do bron bo mam 14 w sumie nowe i 20. I albo je sprzedam albo wykorzystam do remontu tych 20 tj przedłużę. Z dwudziestek zostało 15 cm. Jak dospawam taką nakładkę z tej 16 to będzie działało? nie popękają nie zegną ?

11,345

Chce ktoś może kupić brony 10 pól po po 5 w 2 rzędach  ciągane ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11,346

kilka pytań odnośnie opryskiwacza:
- przy zbiorniku 3000l jaki rozmiar opon aby się nie zapadał i nie robił kolein
11.2 r42 wg mnie za wąskie
12.4 r42 ?
15.5 r38 ?
- przy belce 21m lepsze rozwiązanie jest gdy każda ze stron składa się z 3 części czy z 2 ? Wg mnie z 2 bo jest o jedno połączenie mniej i mniej ruchomych części do wyrobienia- dobrze myślę ?

gg 5118068

11,347

Ja mam 3200l i koła 9.5 r44 i ogólnie nie ma biedy. W bardzo mokro nie jadę po prostu. Belka  składa się na pół i ćwiartka. Na małe kawałki, czy przeszkody(drzewa, słupy) dobrze jakby jeszcze raz się łamała. Jednak jak mam to wystarcza. Najgorzej jakby się składały na jaskółkę, to wtedy to słabo na małych działkach, a mam ich sporo.

11,348

Przy 2200l mam 12,4-38 i węższych bym nie brał.

11,349

przykładowa belka
2:08 min rozkładana z 2 części
https://www.youtube.com/watch?v=fzl-3kJFXj0

1:10 min rozkładana z 3 części
https://www.youtube.com/watch?v=Yp3QXM4ByxA

nie mam wąskich kawałków że aby opryskać to muszę złożyć np. 1/3 belki. Nie wiem na jakie rozwiązanie się zdecydować.

gg 5118068

11,350

Ja mam ćwiartkowanie i jest wystarczające. Opony mam wąskie ale przy 3200 będę zakładał 16.9 albo 18.4 r34

11,351

U mnie w krakowiaku Goliat 4500 koła 15,5 r38 zastaniawiam sie jak to bedzie z rsm na wiosnę lub innymi zabiegami hyy,najwyżej do pełnego nie bedziemy lać

11,352

Ja w swoim wynakazku mam 12,4 32 cale przy ładowności 1500l. Jak ciągnik chodzi na zwykłych oponach nie żadnych chudych do brałbym takie jak w ciągniku.

11,353

Krukowiak Goliat Plus 2500/21. Opony 9,5x42. Zdecydowanie za wąskie. Mocno ugniata glebę. Przy mokrych warunkach robi koleiny. Najgorzej jest z RSM'em.

11,354 Ostatnio edytowany przez Pajej (2021-02-07 14:13:23)

dogadujemy sie z kolega żeby kupić kombajn na spółkę jakąś mege czy jh. wykładamy kase po połowie. on jeździ na usług i co zarobi to jego w zamian ma mi wykosić moje ok 30-40ha po kosztach paliwa. Dbanie o stan techniczny i naprawy po jego stronie. Uczciwe to jest czy nie?

Rolnik z powołania:-)

11,355

To jest umowa "dozywotnia"? Czy po iluś latach jeżdżenia u Ciebie  uzna, że już spłacił twoja część?
Sam kiedyś na czymś takim myślałem, ale to trzeba kolegi nadaje na takich samych falach jak Ty. O kłótnie i niesnaski w takim układzie nietrudno...

Kompletny noob w temacie Fortschitt

11,356

Bedzie dobrze do pierwszej kłótni...

mdw

11,357

Nie szedł bym w coś takiego , jak u was jest popyt na usługi, kumpel poczuje kase zacznie jeździć tu , tam i jeszcze dalej a Twoje będzie stało.

11,358

szs napisał/a:

To jest umowa "dozywotnia"? Czy po iluś latach jeżdżenia u Ciebie  uzna, że już spłacił twoja część?
Sam kiedyś na czymś takim myślałem, ale to trzeba kolegi nadaje na takich samych falach jak Ty. O kłótnie i niesnaski w takim układzie nietrudno...

raczej dożywotnia inaczej to dla mnie żaden interes

11,359

Widać, ze nie masz kłopotów to sobie szukasz. Masz swój kombajn którym bez problemu drugie tyle wykosisz niż masz do koszenia, to po co komplikować. Już były takie spółki u mnie w okolicy. Gdyby było na zasadzie kosimy tylko u siebie, on kosi Ty odwozisz nie ma problemu się dogadać. Ja w tym roku całkowicie rezygnuję z usług. Malo ich i tylko nerwy mi ludzie szarpia. Kamieni nie zbieraja, więcej się kombajn zniszczył u ludzi na 10ha niż u mnie na 70.

11,360

o to chodzi że normalnie ja kosze ojciec odwozi, kombajn psuje sie że czasem wspomagam sie usługami, do kukurydzy i tak wynajmuje. ojciec coraz starszy więc trzeba go oszczędzać i to byłoby na plus. do tego wydajniejszy kombajn kupilibyśmy więc więcej czasu na uprawki pożniwne. on ogarniałby to naprawy mi odpadną a ja tego nie znoszę kiepsko umiem itd.
ktoś powie korzystaj z usług i tu ok ale przy układzie z kolega po kilku latach zwróci mi sie i będę miał koszenie za paliwo tylko. A kolega zarobi sobie na usługach i tez dobrze