Odp: GG FORUMOWE
umnie wczoraj o 6 rano -26 dzis -7
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Strony Poprzednia 1 … 566 567 568 569 570 … 592 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
umnie wczoraj o 6 rano -26 dzis -7
Póki co bezzębna ta "bestia ze wschodu"
https://fishki.pl/fishka,zima-kiedys-i-dzis,126090.html
androl napisał/a:Póki co bezzębna ta "bestia ze wschodu"
Nie było kiedyś konkurencji w mediach.Teraz w tej gonitwie szczurów prześcigają się z sensacjami.
Jak to śpiewa jedna z piosenkarek " dwa metry ma strach"
Ze złomu przywiozłem kiedyś bronniaki 16mm. Nie pasują mi do bron bo mam 14 w sumie nowe i 20. I albo je sprzedam albo wykorzystam do remontu tych 20 tj przedłużę. Z dwudziestek zostało 15 cm. Jak dospawam taką nakładkę z tej 16 to będzie działało? nie popękają nie zegną ?
Chce ktoś może kupić brony 10 pól po po 5 w 2 rzędach ciągane ??
kilka pytań odnośnie opryskiwacza:
- przy zbiorniku 3000l jaki rozmiar opon aby się nie zapadał i nie robił kolein
11.2 r42 wg mnie za wąskie
12.4 r42 ?
15.5 r38 ?
- przy belce 21m lepsze rozwiązanie jest gdy każda ze stron składa się z 3 części czy z 2 ? Wg mnie z 2 bo jest o jedno połączenie mniej i mniej ruchomych części do wyrobienia- dobrze myślę ?
Ja mam 3200l i koła 9.5 r44 i ogólnie nie ma biedy. W bardzo mokro nie jadę po prostu. Belka składa się na pół i ćwiartka. Na małe kawałki, czy przeszkody(drzewa, słupy) dobrze jakby jeszcze raz się łamała. Jednak jak mam to wystarcza. Najgorzej jakby się składały na jaskółkę, to wtedy to słabo na małych działkach, a mam ich sporo.
Przy 2200l mam 12,4-38 i węższych bym nie brał.
przykładowa belka
2:08 min rozkładana z 2 części
https://www.youtube.com/watch?v=fzl-3kJFXj0
1:10 min rozkładana z 3 części
https://www.youtube.com/watch?v=Yp3QXM4ByxA
nie mam wąskich kawałków że aby opryskać to muszę złożyć np. 1/3 belki. Nie wiem na jakie rozwiązanie się zdecydować.
Ja mam ćwiartkowanie i jest wystarczające. Opony mam wąskie ale przy 3200 będę zakładał 16.9 albo 18.4 r34
U mnie w krakowiaku Goliat 4500 koła 15,5 r38 zastaniawiam sie jak to bedzie z rsm na wiosnę lub innymi zabiegami hyy,najwyżej do pełnego nie bedziemy lać
Ja w swoim wynakazku mam 12,4 32 cale przy ładowności 1500l. Jak ciągnik chodzi na zwykłych oponach nie żadnych chudych do brałbym takie jak w ciągniku.
Krukowiak Goliat Plus 2500/21. Opony 9,5x42. Zdecydowanie za wąskie. Mocno ugniata glebę. Przy mokrych warunkach robi koleiny. Najgorzej jest z RSM'em.
dogadujemy sie z kolega żeby kupić kombajn na spółkę jakąś mege czy jh. wykładamy kase po połowie. on jeździ na usług i co zarobi to jego w zamian ma mi wykosić moje ok 30-40ha po kosztach paliwa. Dbanie o stan techniczny i naprawy po jego stronie. Uczciwe to jest czy nie?
To jest umowa "dozywotnia"? Czy po iluś latach jeżdżenia u Ciebie uzna, że już spłacił twoja część?
Sam kiedyś na czymś takim myślałem, ale to trzeba kolegi nadaje na takich samych falach jak Ty. O kłótnie i niesnaski w takim układzie nietrudno...
Bedzie dobrze do pierwszej kłótni...
Nie szedł bym w coś takiego , jak u was jest popyt na usługi, kumpel poczuje kase zacznie jeździć tu , tam i jeszcze dalej a Twoje będzie stało.
To jest umowa "dozywotnia"? Czy po iluś latach jeżdżenia u Ciebie uzna, że już spłacił twoja część?
Sam kiedyś na czymś takim myślałem, ale to trzeba kolegi nadaje na takich samych falach jak Ty. O kłótnie i niesnaski w takim układzie nietrudno...
raczej dożywotnia inaczej to dla mnie żaden interes
Widać, ze nie masz kłopotów to sobie szukasz. Masz swój kombajn którym bez problemu drugie tyle wykosisz niż masz do koszenia, to po co komplikować. Już były takie spółki u mnie w okolicy. Gdyby było na zasadzie kosimy tylko u siebie, on kosi Ty odwozisz nie ma problemu się dogadać. Ja w tym roku całkowicie rezygnuję z usług. Malo ich i tylko nerwy mi ludzie szarpia. Kamieni nie zbieraja, więcej się kombajn zniszczył u ludzi na 10ha niż u mnie na 70.
o to chodzi że normalnie ja kosze ojciec odwozi, kombajn psuje sie że czasem wspomagam sie usługami, do kukurydzy i tak wynajmuje. ojciec coraz starszy więc trzeba go oszczędzać i to byłoby na plus. do tego wydajniejszy kombajn kupilibyśmy więc więcej czasu na uprawki pożniwne. on ogarniałby to naprawy mi odpadną a ja tego nie znoszę kiepsko umiem itd.
ktoś powie korzystaj z usług i tu ok ale przy układzie z kolega po kilku latach zwróci mi sie i będę miał koszenie za paliwo tylko. A kolega zarobi sobie na usługach i tez dobrze
Strony Poprzednia 1 … 566 567 568 569 570 … 592 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Hyde Park » GG FORUMOWE
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo