Odp: rozsiewacze wapna i nawozu
wapna to ze 4 tony wejdzie ...:)) mocznika ze 2 na pewno ) ładna maszynka
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Rozsiewacze » rozsiewacze wapna i nawozu
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
wapna to ze 4 tony wejdzie ...:)) mocznika ze 2 na pewno ) ładna maszynka
Niby 3t ma wejść, sprawdzę to powiem. Tak się zastanawiam, bo sieję brona wirowa z wałem spiralnym, siewnik nabudowany nordsten, i wchodzi 450kg ziarna. Całość też sporo waży, to może nie będzie tak źle z pełnym rozsiewaczem.
Bez przesady W zeszłym roku rozsiałem 50t wapna granulowanego co Amazone ZAM1001 z nadbudową własnej konstrukcji i łopatkami na 30m Taki rozsiewacz hybryda wchodziło 3.5t wapna i do tego 50t mocznika to jego niestety wchodziło ino 1.8t i Case mx z tym jeździł tak że Forsz jak podniesie to mu trakcji nie braknie )
Tak w sumie jeśli w tym temacie to zamienię RCW 5 na gównomiota najchętniej z talerzami coś jak RUR
Wojtek a ja z innej beczki ale też o RCW. Masz u siebie może te rozsiewacze do wapna w stanie do remontu, czy raczej wszystko już wymiecione? Mówię o okolicy i handlarzach. Chętnie kilka kupiłbym.
RCW W stanie dobrym ja na niego nie narzekam ale podkładu pieczarkowego i kurzaka nie rozwali ... Mój to model na taśmie i talerze na 1 silniku hydraulicznym , W zeszłym roku rozsiałem nim 27 aut wapna i nie narzekał , w tym roku tylko 5 było a reszta się trafiła w granulacie to zwykły rozsiewacz i heja ...
szukam rozsiewacza nawozu tak do 7 tys. co polecacie. Sulky wydaje się fajny bo ma ciekawie zrobiona regulacje szerokości dźwignią, nie zmieniamy kata łopatek do kazdego nawozu tylko myk dźwignię i jest. za to jak sie nie myle rauch ma jeden lejek na 2 talerze i tez to jest fajne rozwiązanie jak ma się takie pola ze dużo się jeździ na 1 talerz. Jak z awaryjnością tych sprzętów i z korozją? co polecacie?
Wybrałem kuhna i nie narzekam. Nie rdzewieje i nie psuje się. To już 5rozsiewacz kuhna na podwórku. Wcześniejsze wymieniłem bo były za małe, lub jeden hydrauliczny za ciężki. Miałem vicona to porażka, przez szyberdach potrafił wrzucić nawóz za plecy. Dobrego mds w tych pieniadzach znajdziesz.
Ja polecam mxl z brzegu, łatwe ustawianie, możliwość zmiany dawki w trakcie pracy i rozrzut do 24m
Wybrałem kuhna i nie narzekam. Nie rdzewieje i nie psuje się. To już 5rozsiewacz kuhna na podwórku. Wcześniejsze wymieniłem bo były za małe, lub jeden hydrauliczny za ciężki. Miałem vicona to porażka, przez szyberdach potrafił wrzucić nawóz za plecy. Dobrego mds w tych pieniadzach znajdziesz.
https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz- … b;promoted cos takiego?
andre902 Za polski podziękuje. mam dexwalla z chyba 2013roku i powiem ze to był najgorszy zakup jaki zrobiłem na gospodarstwo
Np taki, zależy co dokładnie potrzebujesz.
jak tam jest rozwiązany wysiew graniczny? i regulacja szerokości wysiewu? Fajne w nim jest ro że jeden lej.
Potrzebuje czegoś do rozsiewu głównie NPK i kizerytu, ewentualnie mocznika.
Nie porównuj dexwala do uni, bo to różna liga jest.
ten fajny https://www.olx.pl/d/oferta/rozsiewacz- … Cg6YT.html troche ponad budżet ale sprzet konkret. niestety za daleko jak dla mnie.
Pajej ale rowerem nie będziesz jechał go oglądać... A brałeś pod uwagę amazone ZAX? Też ma jeden lej i w amazone to jest fajne że jest do dyspozycji aplikacja do nastaw pod większość nawozów
puki co zgłębiam temat, słyszałem tylko że amazonki gniją strasznie.
Ten z linku to ponad 500km w jedna stronę. 2 dni zmarnowane, koczowanie w samochodzie, bo hotele zamknięte i do tego robota w polu stoi
jakie dwa dni , rano wyjazd o najpóźniej o 11 wieczorem w łóżku
To zależy z kim i gdzie. Wynajęcie busa 200/ dobę + opałówa i cegłówa na gaz.
Nie trzeba zawsze jechać. Sporo maszyn ostatnio kupuję i nawet nie jechałem ogladać. Później spedycja po drodze załatwiała transport i w dobrej cenie przywoziła.
gdybym miał w okolicy kogos zaufanego co by mi obczaił to tak. Jakoś nie bardzo wierze ludziom.
Zawsze stan idealny a często przy opadzinach okazuje się szrot
To tylko klamoty a nie córka na wydaniu u nas zawsze z zyskiem sprzedasz w razie co.
Strony Poprzednia 1 … 11 12 13 14 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Rozsiewacze » rozsiewacze wapna i nawozu
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo