Temat: Pomocy
witam wszystkich jestem nowym uzytkownikiem i mam do was pytanko ktory lepszy zt303 czy zt323 posiadam pola o malych arealach duzo nawrotow ok 1,5hektarowe gleba to 5oraz 6 klasa doradzcie pozdrawiam
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Jakie maszyny ciągacie? » Pomocy
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
witam wszystkich jestem nowym uzytkownikiem i mam do was pytanko ktory lepszy zt303 czy zt323 posiadam pola o malych arealach duzo nawrotow ok 1,5hektarowe gleba to 5oraz 6 klasa doradzcie pozdrawiam
dla mnie lepszy zt 323 ale i 303 jest dobty pozdro
323 to modernizacja 303 te ciągniki nie są zwrotne, pomyśl 2 razy czego ci trzeba!
hmm...duzego ciagnika za male pieniadze zainspirowal mnie kuzyn gdyz kupil se zt300 ale on posiada arealy po 20 h wiec ma luzik a ja bede mial mniejsze ale planuje wydzierzawic wieksza ilosc ziemi w ruznych obszarach wiec tez do transportu potrzebuje taki ciagnik a wiem ze ciagnie duzo i wiele potrafi
dlatego pytam was znawcow o opinie bo rozmyslam tez nad ursusem 1224 ale trzeba miec wieksze pieniadze a pociagnie fortschritt to samo a slyszalem opinie ze i wiecej
Akurat najbardziej zwrotny bedzie wlasnie zt-300 badz nowszy typ zt-320. To sa traktory bez przedniego napedu ale i tak radza sobie. Ja mam zt-300 i ciagam plug 5 skibowy b201 agregat b 231 i talerzowke 4 metrowa i sobie radzi.
bombay ma racje 300 najzwrotniejszy jest
Nie kupuj ciągnika bez przedniego napędu, jeśli masz dostateczną ilość waluty, to kup sobie 323, a jeśli chcesz zaoszczędzić, to 303, wtedy wystarczy ci jeszcze na jakiś dobry agregat lub pług do tego ciągnika, bo aby efektywnie wykorzystać sprzęt, musi on pracować wydajnie i być prawie max obciążony (wykorzystany), wtedy zaoszczędzisz na czasie, paliwie, a i robota będzie zrobiona jak trzeba, ale warunek, napęd 4x4 i odpowiednie narzędzia.
Co ci po zwrotności, skoro moc nie będzie odpowiednio wykorzystana?
no wlasnie dlatego pytam hehe
potrzebuje mocny ciagnik do ciezkiej roboty i do ciagniecia zboza z pol a bedzie daleko i dozo tego:D a ten ciagnik wiele potrafi i ma odpowiednia moc
Zyga, posłuchaj rad Taty, nie kupuj dużego traktora bez przedniego napędu. Jest wart tyle ile waży x 0,3 zł. Kup 323 lub 303, w razie kłopotów pomożemy.
Ja mam U-1224 i chyba żałuję, że się na niego skusiłem.
A ja własnie chciałbym u 1224 lub u 1614 z turbem bo ludzie mowia ze 6 mniej pali od 4 garowego.
Jak kupisz to się przekonasz ile pali 6.
Jeśli chodzi o spalanie - to na ha orania pali ok 14 litrów. Ciągam zagonową czwórkę, rozkręconą na 160 cm + kolczatka. Zwrotność też jest dobra. Jedyne do czego mam zastrzeżenia to AWARYJNOŚÄ†. Może to dlatego, że kupiłem do dwa lata temu, a nigdy nie wiadomo co w używanym ciągniku siedzi. Od tamtej pory robiłem już w nim podnośnik, wymiana mikropompki, wymiana pierścieni, opon tylnych. I brakuje mi jeszcze jednego kompletu hydrauliki zewnętrznej i siłownika (siłowników) wspomagających. Chcę mu dołożyć agregat uprawowo-siewny z hydropakiem i siewnik z przerzutnikiem hydraulicznym znaczników. Będę musiał coś pokombinować - czasu trochę jest - do ogłoszenia następnego naboru na PROW.
Jeśli już się zdecydujesz na Ursusa to szukaj takiego który ma skrzynię 4-biegową (ja taką mam, sąsiad ma 3-biegową w 1614 i narzeka, że przy oraniu ciężko przełożenie dobrać), Czy nie ma luzów na wale od przedniego napędu, czy napęd w ogóle chodzi, czy nie pokazuje się olej na łączeniu kolektorów wydechowych, czy przypadkiem WOM nie da się zatrzymać ręką.
bombay weź se na sprubunek pożycz tego ursusa 1224 od sasiada kolegi czy kogo tam zaoraj hektar i wez forszaja i zaoraj hektar i sprawdx ile który spalił
Także byłem posiadaczem ursusa 120 konnego i twierdzę że to jest dobry ciągnik ,ale awaryjność jego była jednak duża. ale to był kiedyś główny ciągnik w gospodarstwie więc tych motogodzin trochę miał napykanych.Dwa lata temu go sprzedałem i mam spokój z jego remontami. Spalał tyle ile mu się tego paliwa wlało ,a potrafił spalić 120 litrów w ciągu dnia. A wom to lepiej sprawdzić dociskając deskę ,a nie ręką :-)
a przy zakupie np zt303 lub zt323 zwracac trzeba na roczniki czy to wsio rowno jaki rocznik??
ojciec ma 12045 jest grzmot fakt i swoje zrobi ale paliwo łyka kanistrami to też fakt właściwie praca z nogą w podłodze to wir w zbiorniku, zwrotność jak w forszaju. na dzień dzisiejszy w moim gospodarstwie forszaj jest bardziej uniwersalny a dzieki komfortowi i super blokadom ciagnik jest lepiej wykorzystany niż "6" ojca. rocznik nie ważny! ważny stan!
Rocznik rocznikiem najważniejsze w jakim traktorek jest stanie
Jak będzie starszy to nic byle wszystko działało
Może być młody rocznik i może być złom, a może być stary i będzie git, nie ma reguły, trzeba po prostu dokładnie wszystko sprawdzić.
A co do spalania, to potwierdzam, że "6" czy to Zetor, czy Ursus potrafią nawet 20 litrów na godzinę ciężkiej roboty wciągnąć, gdzie przy forszaju jest to wręcz nie realne, jak by nie patrzeć i nie robić, to forszajki palą połowę mniej, jak również są jednym słowem lepsze, dzięki wielu przełożeniom, które można dopasować do każdego obciążenia, dzięki blokadom mostów załączanym NIE mechanicznie i wielu innym rozwiązaniom dzięki którym mają wyższość nad Ursusami i Zetorami.
nie wiem ja patrzec na to ale w gruberze forsz spalił mi 7,5l zapierdalałem 2 i 3 biegiem!
7,5 litra wydaje mi się rewalacyjnym wynikiem obroty na jakie ustawilem silnik to 1600(w robocie spada na ok1400) na 2 mial zapas mocy na glinie na 3 w piachu też
tylko wyjechałem z uwrocia blokady i napęd pstryk i aż go rwie do przodu, a jak się trafi cięższy odcinek to pstryk WZMACNIACZ i gotowe Yeah! :love:
6 to dobry traktor ale tylko do konkretnej roboty a forszaj jest znakomity do wszystkiego, ciekawostką jest to ze gdy silnik mial obroty na 1600 i go zduszałem i spadły do 500 to on nadal nie zdychał, mam osiemdziesiątkę ona już by się kopytami nakryła...
przeczytaj forum x razy a jak czegoś nie będziesz wiedział to tu są fachowcy którzy Ci pomogą
ja dodatkowo rozmówiłem się ze Sławkiem i Tatą i znalazłem maszynkę z Ich pomocą.
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Jakie maszyny ciągacie? » Pomocy
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo