Odp: groch ktoś uprawia
U mnie padła po proteusie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Strączkowe » groch ktoś uprawia
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
U mnie padła po proteusie
Czym jechałeś?
Byłem dziś. Nad ranem kropilo.
Jak nie to pole. Mszycy ttzeba szukać. Reszta zdechła zaschła i nie ma. Efekt działania po 3 dniach.
Dzisiaj przeleją ostatnią transzę za groch to podsumuje kosztu i ile mi zostało, natomiast na ten rok dostałem propozycję:
1.45 za twardość do 145
1.28 za twardość do 180
1.12 za twardość pow 180
Mają w ciągu tygodnia zobaczyć pole czy nie ma za a dużych skłonów i będziemy decydować
a co skłony maja do rzeczy? Chyba ze jakieś złomiaste kombajny jak ploeger to nie ma znaczenia bo ma poziomowanie. JEstem ciekaw ile hortino da w tym sezonie.
Ogólnie zadowolony jesteś z poprzedniego roku? ja z gryki co posiałem w poplonie po grochu więcej zarobiłem niż z tego grochu
W przelewach dostałem 18 tyś i z tego musiałem pokryć koszty oprysku nawozu i paliwa (pow. 8.5 ha). Przy plonie 4.5 t z ha to wydaje mi się że nie jest źle. Średnia cena wyszła 1.18 zł za kilo. Jeśli w tym roku będzie podobny plon to przy tak małych ilościach nawozu będzie to lepsze rozwiązanie od buraków, a rzepak po grochu wygląda wzorowo mimo wrześniowego siewu .
nie wiem jak liczysz ale przy takim plonie i pieniądzach to nie wiem czy koszty pokryłoby mi
To co robisz za 2 tyś na hektar?
jutro wszystko opisze, ale nawozy trzeba dać i opryski. I tak juz zrezygnowałem z grzybówek
Alternarioza pozbawi Cię zarobku, bo zapowiadają bardzo mokrą końcówkę wiosny.
moje wyliczenia
Kreda 135
saletra 100
PK 485
nasiona 1360
basagran + corum 216
transport bo ciągnik mi sie popsół 60
koszenie 1315
paliwo 345
razem nam to daje 4000
plon mi wyszedł ok 5t
Gdyby nie to że mam pewny zbyt bez przechowywania i to ze schodzi z pola wczesnie co m rozkłada prace w sezonie to wielkiego biznesu w tym nie widzę
Pajej
100zl to 30 kilo saletry....
Pomylił się
Podał wycenę z ubiegłego roku.
tak, to wyliczenia z zeszłego roku
Jest jakaś chemia na ostrożeń w groszku?
cięzka, a nawet bardzo ciężka sprawa, przypalic przypalisz, ale niczym nie zwalczysz, a jak znajda kwiatki ostrożnia to jest problem bo na sitach w zakładzie nie daja rady odebrac i musza ręcznie
mam kawałek grochu z ostrożeniem i będę dawał corum , zobaczymy czy zadziała
Corum przypali Ale nie wytępi.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Strączkowe » groch ktoś uprawia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo