481

Odp: Pług

A widziałeś B 201 w akcji?

482

Lepiej orze od grudziąckiego.

483

Tak się składa że już 9 rok śmigam z B-201 i widziałem orke wachadłówką na filmie.Na zdjęciach widać całkiem przyzwoitą orke jak na wachadłówke.

484

@marek514, z B200 i B201 to u mnie był by taki kłopot, że na polu które ma 20 m szerokości nawracać bym musiał na rondzie w miasteczku 10 km ode mnie. Choć z tym też zawrócić nie jest łatwo, mam za lekki przód do tego na drzewa przy drodze muszę uważać, bo dosyć długi jest. To pole może nie jest idealne do testów, bo w zeszłym roku był tam łubin, dosyć późno wykoszony czy tam zbizonowany wink i leżało sobie to tak prawie rok. Ciągnik lekko nie ma ale ile jeszcze w nim żywych koników to nie wiem. Trzeba by mieć ze 2 ciągniki i kilka różnych pługów, żeby naprawdę dobrze porównać. Tak to tylko wiem, że działa smile
Jeszcze spróbuję nim łąkę zaorać, choć może być ciężko bo ciągnik jest za lekki.

485

panowie słyszeliście o pług bovlund, 4 skibowy , zabezpieczenie hydrauliczne . gdzie można części kupić? mam taki na okuza 3,5  i sie zastanawiam nad kupnem

486

a co to za marka wogule z jakiego kraju ??   na moje oko lepiej się nie pakowac w takie wynalazki i znajdz za te pieniądze jakiś normalny pług  jakiejś znanej firmy   ja mam lansberga obrotowego 3 skibowego  tak se myśle że szkoda ze ten pług ma tylko 3 skiby idzie tak lekko że nie czuc wogule ze cos się ciągnie  zasówam 2 szosową z nim

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

487 Ostatnio edytowany przez Misiu02 (2009-09-14 23:14:21)

A ja mam ruski pług 3 skibowy, rozszerzony na maxa zostawia tylko połowę koła w moim zt300 :dance: ale też żałuje że to tylko 3 skiby bo z tym pługiem c-360 daje sobie rade ale jak na razie mi wystarcza na głębszą orkę jeżdżę biegiem III-1 .

488

Bovlund to duński patent, chyba będziesz musiał się przeprowadzić w okolice Szczecina, to będziesz mieć bliżej do Danii smile

489

Zgadza sie to duński wynalazek. Pług w oryginalnym malowaniu, nigdzie nie popękany i nie spawany, hydraulika też wygląda bardzo dobrze. Odkładnie starczą jeszcze mi na kilka lat, ale noże i dłuta to nic ciekawego - ten sezon to bym poorał  ale na przyszły to nawet nie wiadomo gdzie szukac do niego części. trzeba by pewnie bawić sie w dobieranie od innych marek.
orka moim ruskim 3 skibowym już mnie wnerwia. raz ze niski, dwa ze nie wykorzystuje w pełni mocy traktorka.
Mam też na oku B201 ale tam jest sporo do zrobienia. Szkoda że nikt o tym duńczyku nic nie słyszał

490

Z częściami do tego może być kłopot, chociaż często coś da się podpasować, w katalogu granita nic nie ma z tej marki ale możesz do nich zadzwonić lub e-maila wysłać, może coś będą wiedzieć. Tu masz linka http://www.granit-parts.pl/NS512A/servl … ageCode=PL

491

a co myślicie o Overum 4 zagonowy z zabezpieczeniami hydraulicznymi??

Fortschritt ZT-303-D------------A w przyszłości Fortschritt ZT-323-A

Sprzedam lampy zespolone diodowe, diody LED.
Bliższe informacje i zdjęcia na tej stronie:http://www.was.eu/index.php3?action=wyroby&kategoria=diodowe&strona=1&sort=&lang=PL

492

U mnie we wsi kiedys byly dwa takie overuny jeden gosc ciagal mtz 82 z napedem  a drugi fortschrottem zt-300. wydaje mi sie ze do fortschritta za maly bo ma mniejsze odkladnie niz w b-200/201. z czym sie wiaze gorsze krycie. po co kombinowac za jakimis szwedzkimi wynalazkami czy tez nie wynalazkami skoro mozna kupic dosc tanio plug fortschritta i orac orac ........i orac tylko raz na jakis czas lamiesze wymienic...:)

493

ten duńczyk podobno ma części wymienne z voglem, ale na odkładniach znalazłem tylko oryginale oznaczenia Bovlund. W granicie i takich tam innych sklepach nic nie słyszeli o tym pługu.
A b201 wydaje sie byc troche za wielki na moje ha. mam w sunie z dzierżawą 25ha, kawałki przeważnie prostokątne: 3-5 ha. W fortschricie najbardziej przeraża mnie zawracanie. A ten który mam na oku to ma całą hydraulike do wymiany, luzy na przegubie. Sporo przy nim roboty. części robocze stan b.dobry. A ściągac taki pług gdzieś z Polski na moje kresy to transport bedzie sporo kosztował. no i w tej chwili to nie mam za bardzo czasu aby bawic sie w remonty lub szukac czegoś w głegi kraju

494

A ja sobie mam Overuma 4 i jestem bardzo zadowolony, na mój areał starczy, 303 się nie męczy i jest dobrze robota idzie.

Fortschritt ZT-303-D------------A w przyszłości Fortschritt ZT-323-A

Sprzedam lampy zespolone diodowe, diody LED.
Bliższe informacje i zdjęcia na tej stronie:http://www.was.eu/index.php3?action=wyroby&kategoria=diodowe&strona=1&sort=&lang=PL

495

prostokatne kawalki 3-5 ha to istna bajka dla tego pluga (b-201 bo taki posiadam) z poczatku to jakos nie wiedzialem jak sie do niego zabrac i tylko tato nim oral a ja 4 podnoszona ale jak wsiadlem pierwszy raz na ten plug to tym podnoszonym juz nie orze. plug idzie rowno nie kolysze po polu a zawracanie trzeba sie nauczyc nie zadna fizlozofia ja nawet na 0.5 ha kawalki jade i kliny i gorki nie ma problemu czy krotkie czy dlugie pole tym plugiem to mozna orac. I nie martw sie czy ma luzy aby mial jakop takie odkladnie lemiesze kupuje zwykle po 25zl i na sezon starczaja. ten plug jest bardzo dobry ale jak mowisz ze masz overuna to twoja sprawa wazne ze blisko ze sie podoba i ze bedzie oral. ciagnik bedzie mial lzej i bedziesz mogl szybciej jechac. jesli sie ma mniej ha to mozna sobie pozwolic na mniejsze maszyny ktore przy szybszej jezdzie ladnie robia robote ale jak sie ma wiecej ha to trzeba tak robic aby sie wyrobic i ie zostac w tyle. pozdrawiam

496

Bombay tak jak pisałem wyżej mam w sumie 25 ha. Ten duńczyk to 4x18". tak wiec czy jest sens kupować b201??

497

Jesli ci sie podoba to bierz na tyle ha na pewno wystarczy.:)

498

a ile kosztuje ten duznczyk jak mozna wiedziec??

499

wczesniej byla mowa o cenie. 3.5

500

no to dobra cena....