Odp: facelia
No coś tam było. Jak dla mnie największym plusem tej uprawy to to w jakim stanie zostawia pole po sobie
Telefon 695 076 269
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne » facelia
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No coś tam było. Jak dla mnie największym plusem tej uprawy to to w jakim stanie zostawia pole po sobie
Na nowe działki polecam żyto. Pięknie czyści ziemię z chwastów. Tylko populacyjne, hybryda już tak nie potrafi.
Nie późno na żyto siałem kiedyś dla świń ale to były wieki temu
Na nowe działki polecam żyto. Pięknie czyści ziemię z chwastów. Tylko populacyjne, hybryda już tak nie potrafi.
Brat miał zasianą też facelie na poplon pod kukurydzę, też fajnie to wyszło bo chwastów nie było, wszystko zadusiła. Wiosną jak szedł gruber na głęboko to traktor miał leciutko, taka fajna strukturę po sobie zostawia. Na wiosnę coś zasieje na nasiona żeby przede wszystkim mieć dla siebie na poplony
Nie późno na żyto siałem kiedyś dla świń ale to były wieki temu
Grzegorz zwróć uwagę na pogodę. Cały wrzesień był praktycznie letni, przyroda się przesunęła o dobry miesiąc. Ja wczoraj posiałem hybrydę, dziś będę jechał z populacją.
Żyto z korzeniami zostawia substancję która hamuje rozwój chwastów, nie chodzi o zaduszenie.
Chłopaki mam kawałek nowego pola i zastanawiam się nad facelią. Siejecie dalej?
Znajomy ogranicza o połowę. Problem ze zbytem się pogłębia... cena śmieszna bo 9 zł i nie chcą brać.
Na targu płaciłem 10zł/kg i było jej faktycznie wyjątkowo dużo. Mimo suszy dobrze wzeszła.
Ja co roku sieje, ale o dziwo w tym roku mniejsze zainteresowanie nasionami
Ekoschematy zastąpiły poplony, więc rolnicy siła rzeczy mniej ich zasieli.
Ja rozważam. Może 8 ha. Dużo zależy od tego jaką cenę powie odbiorca w styczniu.
Z tego co słyszę to strasznie wolno idą odbiory kontraktowanych nasion z tego roku.
Mi jeszcze nie odebrali gorczycy innym faceli. I to różne firmy. Muszę drydnac do moich pociągnąć za język co to się dzieje....
Strony Poprzednia 1 … 14 15 16
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne » facelia
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo