1

Temat: upadek Fortschritt

Matka ostatnio przejechała się forszajem  :play: była zachwycona wcześniej jeździła 385 :gun: i postawiła na nim kreskę hheheeh wieczorem zadała mi pytanie dlaczego ta fabryka upadła? i zgłupiałem kombinat produkował przecież WSZYSTKO a eksport szedł na demolud i resztę świata, jak to się mogło stać nie wspominając o tym że te maszyny technologicznie miażdżyły Zetora czy Ursusa.
jak to się mogło stać?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: upadek Fortschritt

Może taka  polityka rządu Niemieckiego.

3

oprócz ciągnika b200 hts i t088 to reszta może niezbyt popularna ale te maszynki do dziś swoje robią. sieczkarnia wiadomo nie ta jakość i wydajność jak na dzisiejsze czasy.

4 Ostatnio edytowany przez Dario (2009-09-10 11:31:52)

Po połączeniu się Niemiec, mieszkańcy wschodnich landów pozbywali się masowo Trabantów, Wartburgów i wszystkiego co się z DDR-em kojarzyło. Fortschritt robił maszyny rolnicze głównie dla swoich odpowiedników naszych PGR i RSP. Rolnictwa indywidualnego w DDR nie było. Po zjednoczeniu te duże gospodarstwa przejęli farmerzy, a właściwie bauerzy z zachodnich landów, którzy nie używali sprzętu Fortschritta i zamiaru raczej nie mieli. Na rynku niemieckim Fortschritt miał takie szanse konkurować z Deutz-Fahr, Fendt, John Deere, Steyr jak Trabant z Mercedesem. Nie ten świat nie ta technologia. Na zachodzie kupuje się mocniejszą i szybszą maszynę niż 2 czy więcej i dodatkowo zatrudniać ludzi. Jest taniej, szybciej i łatwiej nad interesem panować. W DDR-rze tak jak w innych krajach socjalistycznych każdy musiał mieć pracę, koszty tego się nie liczyły. W kapitalizmie wszystko musi się opłacać.
Fortschritt jest bardzo fajny, ale nie jest i 10 lat czy nawet wcześniej też nie był konkurencyjny z produktami z RFN. Za dużo wymaga ręcznej roboty przy montażu, za dużo w nim konstrukcyjnych kompromisów jest z innej planety, której już na szczęście nie ma.

5

I Dario wszystko wytłumaczył.

Fortschritt ZT-303-D------------A w przyszłości Fortschritt ZT-323-A

Sprzedam lampy zespolone diodowe, diody LED.
Bliższe informacje i zdjęcia na tej stronie:http://www.was.eu/index.php3?action=wyroby&kategoria=diodowe&strona=1&sort=&lang=PL

6

Dziś w jednej z fabryk gdzie produkowano maszyny Fortschritt, mieści się jedna z fabryk firmy Amazone, dokładnie w Lipsku.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

7

Ale wielu Niemców bardzo żałuje, że pozbyło się swojego poczciwego Forszajka i nawet na kolanach chętnie by go przeprosili, żeby tylko zechciał do nich wrócić smile U nas wielki come back przeżywaj zwłaszcza równiarki i dźwigi na bazie IFY w budowlance. Nowe maszyny już nie jedną firmę i gospodarstwo prawie do ruiny doprowadziły.

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

8

Teraz im się może zmieniać, sentymenty takie są, ale Forszajek dziś na rynku niemieckim nie miałby szans. Dostosowanie go do dzisiejszych wymogów kosztowało by za dużo. Dla nas jest fajny i kolekcjonerów smile

9 Ostatnio edytowany przez DamianBorek (2009-09-11 15:37:15)

Ja bym w życiu nie zamienił Forszajka mojego na nic innego, wuja ma zetora coś jak nasza polska 80-tka z dorobionym napędem 4x4, i jak ja widzę jak On się męczy z 4 skibam:nooo:i to aż mi go żal :uuuu:, a mój z Overumem4 śmiga jak ta lala.:walka::smiley:

Bliższe informacje i zdjęcia na tej stronie:http://www.was.eu/index.php3?action=wyroby&kategoria=diodowe&strona=1&sort=&lang=PL

10

tak tylko ty tez porównujesz  ciągnik 78konny do forszaja 110konnego  i ten ciągnie 4 skiby i ten   to tak jak byś poruwnywał 330 do 360   forszaja co nawyrzej to można poruwnywac z 1212 lub1224 bo mniej więcej tyle samo mocy  ursus 1224 tez by ciągną overuma twojego  ale np wiecej by spalił i dłuzej by orał ale też by zrobił  pozatym każdy chwali swoje

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

11 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-09-11 20:22:49)

ja wciąż tego nie rozumiem już pomijam traktory, a co z całą resztą? oglądałem ostatnio dźwigi właśnie ifoskie - super, pługi, kombajny nawet te wielkie sieczkarnie mengele czy case to właśnie forszaj. Caseowi i mengele się opłaciło, opłaciło się maral, ernte meister, silniki - ogromna gama silników,  a sama fabryka "matka" zdechła obstawiam politykę niestety.

co do sentymentów ponoć trabanty w Niemczech są szalenie drogie

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

12

Tak ale właściciel tj. mój wujek twierdzi że ma On 105km.
Tak mu niby wyszło w jego obliczeniach z KW na KM.

13

No padło wszystko powiązane z IFA. Nawet motocykle MZ a nikt chyba nie powie że MZtki nie były dobre w swoich czasach. Co do opłacalności produkcji norm i zaawansowania technicznego tych sprzętów to przecież by go modernizowali w jakiś sposób a nie produkowali w nie zmienionej postaci.Inne firmy z tamtych lat przecież też modernizują wprowadzają nowe modele. Najlepszym przykładem jest np MTZ który istnieje do dziś. Co prawda nie są tak dobre i niezawodne jak te z lat 80, ale są i to nawet 2 rodzaje (polska podróba pronar i oryginalne belarusy które biją te polskie na łeb)
Droga produkcja wymagająca dużo ręcznej roboty to nie argument bo ciągniki są nadal w większej części budowane ręcznie choćby właśnie wspomniany Deutz. Kiedyś oglądałem film jak powstaje ich flagowy sprzęt agrotron, dużo ludzi składa jeden taki ciągnik a nie maszyny. Troszeczkę off topic mi wyszedł.

Tylko głupi nie wie że jest głupi a mądry to wie

14

MZ były dobre w swoich czasach ale tylko w krajach RWPG, mam motorower Honda z roku 1977 i ostatnie modele ETZ były jeszcze trochę przestarzałe. DDR-owska technika musiałaby konkurować z zachodnimi produktami, a nie jak jakieś bielarusy z ursusem. Byłe DDR dziś jest w innym świecie, który komunistą uciekł dobre kilkadziesiąt lat.

15

Z jednej strony szkoda że fabryka forszajków upadła , a z drugiej strony gdyby nie padła to my nie kupowalibyśmy ciągników i kombajnów po 10000 czy 20000 . I nie mówcie proszę że to przestarzała technologia , bo to maszyny których od dwudziestu paru lat nikt nie udoskonala , w swoim czasie wcale nie były do tyłu . Poprostu była moda że wszystko co komunistyczne jest bee .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

16

taaaaak pawelg u nas przecież też tak było a wszystko co z zachodu o super. nie ważne czy system nawet komunistyczny produkował coś dobrego czy do doopy, ojciec ma 360 zakup z pgr do czasu remontu na nowe części ciągnik chodził i był 1 na 30ha  i działał a na "nowych" częściach nigdy nie wiadomo co się rozkraczy. ursus ogromna fabra upadla nie było mądrych którzy poprowadziliby fabrę...pewnie tak samo z forszajem było, zetor jakoś istnieje i ma się dobrze...

17

Łukasz.D masz racje że upadły MZ za szybko, ale nie wiem dlaczego ale do tego motoru mam duży sentyment.
Jakoś m się podobają mimo to że sa stare.
A koleś we wsi ma tylko MTZty i Kirowca, i jak ostatnio się z nim zgadałem coś na temat maszyn ddr itp. to stwierdził że bardzo nie dobrze że te produkcje upadły.

18

pawelg napisał/a:

I nie mówcie proszę że to przestarzała technologia , bo to maszyny których od dwudziestu paru lat nikt nie udoskonala , w swoim czasie wcale nie były do tyłu . Poprostu była moda że wszystko co komunistyczne jest bee .

Fortschritt i 20 lat temu był nie tylko przestarzały, ale od początku wadliwie skonstruowany. Wadliwie świadomie jak to w socjalizmie, wieczny kryzys i próba z gówna ukręcenia bata.
Silnik oprócz tego co MAN poprawił czyli komory spalania jest nieporozumieniem, sprzęgło elastyczne, kolejny niewypał, sprzęgło tarczowe, do którego trzeba wspomaganie bo inaczej go nie wysprzęglisz, następny niewypał, półbiegi sterowane sprzęgłem kolejna chora fantazja, sterowanie podnośnikiem 2 pokrętłami i 3 wajchami to chyba komuś coś się poprzestawiało w głowie, do tego w oryginale aluminiowa instalacja elektryczna kolejny kryzysowy wynalazek i jeszcze trochę takich kwiatków znajdziesz.
Mój wspaniały 303 jak podniesie pług to sam zwiększa obroty silnika, bo ciężar pługa wygina wspaniałą ramę i silnik się oddala od kabiny smile
W Forszaju jest 10000 błędów jak nie więcej ale w socjalizmie nie było wolnego rynku, konkurencja nie istniała, więc sprzedawało się wszystko. W normalnej gospodarce taki ciągnik by nie powstał, a jak by się ktoś uparł, żeby to zrobić to by szybko zbankrutował.
W Polsce przykład Ursusa, kiedyś kolejka do zakupu a teraz wspomnienie po fabryce. Choć Ursusa w większym stopniu załatwiły związki zawodowe, które wiecznie strajkowały i czegoś żądały, reszta zrobiła konkurencja, bo 30 letni John Deere był lepszy niż fabrycznie nowy Ursus. Pamiętam jak w końcu lat 80 jeździłem do Niemiec do pracy w wakacje u ogrodnika, miał  3 stare JD i oprócz oleju, filtrów, opon i akumulatorów, nic w nich nie naprawiał. Jeździł tym każdy kto potrafił znaleźć włącznik od rozrusznika, nie dbał o nie nikt, a mimo wszystko były w dobrym stanie. Ciągnik mający 20 lat i wajchy od biegów chodziły sztywno jak w nowym jeszcze nie dotartym. W Forszaju przez 20 lat będziesz musiał kilka razy je naprawiać, kolejna niedoróbka DDR-owskich, socjalistycznych, zdolnych inżynierów.
Forszaj jest fajny ale tylko dlatego, że jest tani, reszta to same wady.

19

Więc drogi Dario oddaj czym prędzej swojego niewypała postkomunistycznego na złom i przestaniesz się męczyć z zemstą Honekera , kup se jona dera to będziesz miał czym szpanować .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

20

Na złomie pewnie skończy, ale jeszcze nie teraz. Ciągnik nie jest do szpanowania tylko do pracy smile
John Deere'a prawie nie lubię, ale jest to bardzo przemyślany ciągnik. Ma jedną wadę jest amerykański.