Odp: Mieszanka motylkowych z trawą
Wszystko zależy jaką masz glebę.. jeśli masz dobrą to możesz liczyć 20-30bel/ha średnio...
Minął dzionek ciężki, długi, ch*j mu w d*pe bedzie drugi
+33 / -0 (chyba )
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Poplony i rośliny na zielonkę » Mieszanka motylkowych z trawą
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Wszystko zależy jaką masz glebę.. jeśli masz dobrą to możesz liczyć 20-30bel/ha średnio...
Ktoś z was siał trawy z Iławy ? Właśnie się zastanawiam czy nie spróbować zasiać 2ha trawy i zobaczyć jak to wyrośnie na tych moich piaskach...
Napisze tutaj. A więc 5 września zasiałem mieszankę Gorzowską z planem zbioru na wiosnę. Wrzesień cały był mokry , października za to cieplutki i ona radośnie poszła w górę i się rozkrzewiła. W tej chwili jest nad kostki , skosić to czy zostawić? Obawiam się, że koszeniem zniszcze lub osłabie wykę i kończynę która jest jeszcze mała , z kolei gdy zostawię to nie jestem pewien czy z tej wybujałej życicy nie zrobi się do wiosny spleśniały kożuch... Nie wiem co robić?
koś
Pewnie że koś.
Nie będę zakładał nowego tematu. Jesienią zasiałem żyto z wyką kosmatą z przeznaczeniem na paszę dla bydła. Czasu jeszcze jest sporo ale chciałbym wcześniej zebrać jak najwięcej informacji. Kiedyś ojciec siał żyto na zielonkę ale było skarmiane na świeżo lub wypasane, ja chce to zakisić. Jak będzie lepiej? Skosić podsuszyć i zebrać w baloty czy skosić z pnia i zakisić w pryzme?
kiedyś kosiliśmy na kiszonke orkanem z pnia, ładnie się zakiszało. jak byś chciał podsuszyć to najlepiej zebrać jaguarem żeby było dobrze pocięte. brachol ostatnio tak robił i ładnie wyszło. tylko cały myk w tym że szału nie ma z tego żyta, przyrostu żadnego tyle że pysk im zapchasz
Właśnie też myślałem o koszeniu tego orkanem tylko nie miałem pewności jak to będzie się zakiszać, ogólnie nie psuło Ci się to jakoś bardzo w pryzmie? O wartości żyta wiem, docelowo chce tym uzupełnić dawkę dla jałówek żeby zaoszczędzić sianokiszonki z traw dla dojnych.
nie było problemu z psuciem tym bardziej że kiedyś do dyspozycji mieliśmy tylko c360 przy ugniataniu
Strony Poprzednia 1 … 4 5 6
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Poplony i rośliny na zielonkę » Mieszanka motylkowych z trawą
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo