Odp: Pszenica
Co polecicie w tym roku na t3?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Strony Poprzednia 1 … 145 146 147 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Co polecicie w tym roku na t3?
Zapewne u Ciebie niema braku wody jak u Kociska tytoniarza. Mi doradca powiedział że t3 może być zbędne, i wcale to mnie nie cieszy.
To prawda. Słyszałem, że inne rejony mają problem z wodą. U mnie nie mogę narzekać, jeszcze jeden deszcz rzed żniwami byłby super. Prawda jest taka, że kosztów narobiłem sporo azotu bliżej 200 N i wszystko wygląda dobrze, tylko czy to się w ogóle odbije. Cena pszenicy u mnie 680brutto. Jestem raczej optymistą ale coraz to trudniejsze.
U mnie poszło 120 kg N a pszenica jak na razie wygląda bardzo dobrze. Woda jeszcze jest ale nie pogardzę deszczem
u mnie sucho ...
U mnie było tylko T1. Wody brak. Pszenica się klosi. Raczej kolejnego zabiegu nie będzie.
Dolnosląskie T3 odpuszczam ... nie ma sensu plonu i tak nie będzie ... Ceny też . A jeszcze pierXXXX o rekodowych zbiorach ... od kiedy pamiętam są rekordowe . Do tego nam dopłacają do wszystkiego to czego my wg chcemy ??
Ja chcę deszczu !!
Dolnosląskie T3 odpuszczam ... nie ma sensu plonu i tak nie będzie ... Ceny też . A jeszcze pierXXXX o rekodowych zbiorach ... od kiedy pamiętam są rekordowe . Do tego nam dopłacają do wszystkiego to czego my wg chcemy ??
Ostatnio gadam z kolegą, uradowany bo plony będą rekordowe, pytam niby skąd te rekordy jak podstawowego składnika brakuje - wody. On mi na to "a bo żyta wysokie to będą rekordowe zbiory" i gadaj tu z takim.. Z doświadczenia lat ubiegłych myślę, że znów ziarno będzie drobne jak ryż i połowa kłosów pusta
Juz się przyzwyczaić do suszy 5 rok ..stan stabilny......no i tyle
Oziminy wyglądają u nas dobrze dla nich wody wystarczyło. Jednak jare to kto spóźnił siew to obecnie na 2.5tony max. U mnie konopie pod drzewami lepsze niż w polu. Widać jak nawet miedza z chwastami zrobiła cień to różnica w wysokości roślin koło 15cm.
Zasialem pszenicę ciastkową Aveniue i wychodzi na to że będzie koszona razem z jęczmieniem ozimym bo już kończy nalewanie ziarna. Azotu dostała tylko tyle co z 250 kg mocznika, raz na jesień na chwasty a na wiosnę miksturę z siarką miedzią i jakąś grzybówką. Nie liczę na wielkie plony ale jak nie będzie miała za dużo białka to dostanę stówę więcej na skupie niż z jakościowej.
Ciekawa pszenica
Avenue dobra pszeniczka wczesna , i to bardzo u nas wcześniej koszona niż zimowy jęczmień . Lub porównywalnie terminowo sypie ładnie . Ale też się osypuje Trzeba uważać kombajnem bo motowidłami można wymłócić ..
Mam jej posiane kilkanaście ha. Ciezko utrzymać ją w zdrowotności. Jednak jak jej się poświęcić trochę czasu to w czasie suszy odwdzięcza się dobrym plonem. Za ok 2-3 tyg powinna zejść z pola.
https://imgur.com/a/jcJ1Tvz
Patrząc na te zdjęcia można powiedzieć że nie jest źle jak i że jest kiepsko. Wystarczyło parę kroków do tyłu i zupełnie inny obraz.
Chyba wylał Ci się RSM w tym miejscu, przyznaj się
Takich wypaleń rsm-owych na 8 ha pszenicy mam co najmniej 2 ha.
Dajecie drugą dawkę azotu na pszenice ja planuje posiać dziś
U mnie za sucha ziemia na taką zabawę.
Strony Poprzednia 1 … 145 146 147 148 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Zboża » Pszenica
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo