Temat: [323-A] Przedni napęd -- problemy
Cześć,
Na wstępie przeproszę, że wiem, iż na forum i grupie FB jest już to wałkowane, ale ja nie jestem mechanikiem i muszę zebrać informacje dla osoby, które będzie mi to naprawiała, a wcześniej nie miała styczności z "Forszami".
Czy możecie mnie, bardzo proszę, naprowadzić na opis, co trzeba po kolei sprawdzić, aby usunąć przyczynę niewłączającego się samoczynnie napędu na przód w 323-A? Dodam, iż włączanie z przycisku działa, ale gdzieś mi mignęła sugestia, iż nie powinno się jeździć przy załączonym sztywno napędzie (mam tu na myśli pracę oczywiście w polu, nie jazdę po ulicy) i raczej stosuje się to przy jeździe na wstecznym.
Będę wdzięczny za wszelki linki, albo całościowy opis. Również gdzieś widziałem, jak ktoś po kolei opisywał, co należy sprawdzać i co może być przyczyną niedziałania napędu.
Od kilku lat próbuję doprowadzić ten traktor do ładu, ale niestety ciężko o mechanika znającego te maszyny, a IFA-Serwis już się tym nie zajmuje, poza tym to są "pierdoły" i nikt do takich napraw nie przejedzie kilkuset kilometrów. Udało mi się znaleźć łebskiego gościa, ale nie zna on tych traktorów i muszę go wspomóc jakimiś wskazówkami, opisami itp.
Z góry bardzo dziękuję.
PS
Tak, to ja zakładałem kiedyś tu wątek oraz pisałem "odę do smutku" na grupie FB.
patefoniQ