Sławku, nie napisałem, że teraz jest dobrze, bo tak nie jest i długo nie będzie... Rozpierducha jaką zafundował nam pis (specjalnie piszę z małej litery) była tak potężna, że jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim zrobi się ze wszystkim porządki jak należy. Niszczy się łatwo ale odbudowuje bardzo długo... Wystarczy zobaczyć jak bardzo pis nas podzielił i ile czasu musi upłynąć żeby znowu wszyscy patrzyli na siebie przyjaźnie...
Dziedzin, w których jest dobrze nie wypiszę bo takich chyba już nie ma, ale spróbuję wypisać te, które akurat przychodzą mi na myśl i które są mi najbliższe, a w których jest jakby lepiej:
1) Zmiany w szkole i w końcu świeży oddech złapany wśród nauczycieli po zapaści i rozpierdusze jaką zafundował nam nieminister Czarnek i jego poprzedniczka, którzy fundowali nam przez całe lata systemowy i rządowy hejt, jakiego jeszcze nie było w historii... Macie dzieci/wnuków w szkołach i różnych pedagogów w rodzinach więc doskonale widzicie co tam się dzieje i w jakiej zapaści obecnie jest cała nasza publiczna edukacja, o tej zawodowej już nie wspominając... Tu dziękować można tylko i wyłącznie temu choremu pisowi... Nowacka zdaje się dopiero zaczyna ogarniać co i jak działa w systemie edukacji ale przy tym zapale i przy działaniu od dupy strony niewiele zdziała choć i tak jest o niebo lepsza niż jej pisowscy poprzednicy.
2) W końcu kościół zaczyna wracać na swoje miejsce i powoli zaczyna być wyprowadzany ze świeckich instytucji jakimi są przedszkola, szkoły i urzędy. Co prawda jeszcze zostaje jedna lekcja religii ale lepsze to niż dwie. Zresztą młodzież sama coraz bardziej pokazuje jak jej na tych fikcyjnych lekcjach zależy i religia w szkołach tak czy inaczej umrze śmiercią naturalną... Do tego wystarczy spojrzeć na nowy narybek pierwszych roczników w seminariach i wszystko będzie jasne...
3) Wywalono ze szkół zbędny HIT i w końcu pojawia się, jakże bardzo wyczekiwana przez nas pedagogów, edukacja zdrowotna... Teraz zobaczcie co dzieje się w pisowskich kręgach dookoła tego przedmiotu... Tam było takie wycie, że aż Nowacka została zmuszona do odpuszczenia i wprowadzenia tego przedmiotu jako dobrowolnego... Coś nieprawdopodobnego ale pewnie i tak zaraz o tym się rozpiszemy, więc nie wydłużam.
4) W końcu wprowadzono wakacje od ZUS. To jest coś na co czekali przedsiębiorcy całymi latami więc tu na duży plus.
5) Jest nadzieja na zmiany albo nawet i wywalenie tego pieprzonego pisowskiego Nowego Ładu i zniesienie uzależnienia składki zdrowotnej od przychodu, więc tu jest poprawa i czekamy na to z niecierpliwością.
6) Retoryka przekazów medialnych w końcu stała się normalna i pojawiają się dużo bardziej kompetentni ludzie, których da się w końcu słuchać i nawet można ich zrozumieć. Poprzednich nieudolnych gadek kompletnie niekompetentnych ludzi wstawionych na stołki dzięki przekrętom w Collegium Humanum już nie szło słuchać. Pojawiali się ludzie z tytułami i na stanowiskach, a zdań porządnie skleić nie byli w stanie... Wstyd na cały świat...
7) W końcu jest mniejszy sojusz ołtarza z tronem i w końcu nie jesteśmy częstowani tymi śmiesznymi pląsami za rączkę ludzi z punktu 6., którzy w swej potężnej hipokryzji i zakłamaniu tańcowali w złotych świątyniach, na które pieniędzy z naszych ciężko zapracowanych podatków panom w kolorowych sukienkach nie żałowali...
8) Cała władza nie jest już w rękach jednego szalonego człowieka...
Miały być trzy punkty, wyszło osiem więc chyba jednak ma się ku lepszemu... Pozostała jeszcze tylko jedna największa przeszkoda w postaci ubezwłasnowolnionego długopisowego prezydenta, który wbrew temu co mówi i tak będzie przeszkadzał jak tylko się da, żeby nowej władzy nie pozwolić realizować swoich obietnic... Tak więc siłą rzeczy nowi rządzący nie mogą za wiele i na zmiany musimy jeszcze trochę poczekać. Czy będą one dobre? Nie wiem... Czy starczy nam cierpliwości? Nie mam pojęcia... Czy wpadniemy z deszczu pod bokserską rynnę? Nie wiem tym bardziej ale mam szczerą nadzieję i modlę się gorliwie, żeby tak się nie stało...
www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl - Raj dla stóp

Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal
Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.
Piszę poprawnie po polsku.