1 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2025-01-27 20:16:25)

Temat: Złoty Tłok z IFY na aukcji WOŚP 2025

Siema koledzy smile

Całe lata mnie tu nie było ale już wracam i obiecuję, że będę zaglądał częściej smile

No ale do rzeczy, w tym roku znowu udało mi się zrobić Złoty Tłok i wystawić go na aukcję WOŚP, co jak niektórzy pamiętają robiliśmy tu razem z wielkim sukcesem przez kilka finałów w przeszłości. Wracamy na ten finał i gorąco zachęcam do licytacji tego fajnego Złotego Tłoka oraz do udostępniania tej aukcji gdzie tylko się da... smile

https://allegro.pl/oferta/puchar-zloty- … 7153956272

Siema smile

Wyślij załącznik

Złoty Tłok WOŚP 2025 - 1aa.jpg 60.05Kb, Nigdy niepobrane 

Błąd pobierania
www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl
- Raj dla stóp smile Najtańszy i najlepszy sklep w sieci - hurt i detal

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

2 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2025-01-27 20:17:06)

Odp: Złoty Tłok z IFY na aukcji WOŚP 2025

Ale tu cichutko....

www.ifa-serwis.pl - warsztat, szlifiernia, pompy wtryskowe, wtryskiwacze i mycie w myjkach ultradźwiękowych.
www.rajstop.pl

Zamiast PW proszę napisać maila - szybciej dochodzi i jest pewniejszy.   http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku.

3

Finał skończył się wczoraj ale aukcja trwa jeszcze kilka dni... Robimy z tym coś czy znowu zgarnie nam go ktoś sprzed nosa?

www.rajstop.pl

4

Tu dominują zwolennicy PiS a oni nie wiedzieć czemu nie lubią WOŚP. Nawet dziwię się że jeszcze bluzgi nie poleciały

Rolnik z powołania:-)

5

Za to, że chciało Ci się Piotrze ruszyć odwłok i zrobić złoty tłok na WOŚP - szacunek !

6 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2025-01-28 12:56:49)

Dzięki Sławku i Pajeju smile

Poczytałem sobie tu co nieco i wiem, że wielu z Was nie lubi Owsiaka. Ja go nie znam i do kieszeni mu nie zaglądam, i w zasadzie nie interesuje mnie jego prywatne życie i to z czego żyje... Gdyby jego sprawy były nie przejrzyste, to ten PiS przecież po ośmiu latach swoich "rządów" i potwornej swojej nagonki na niego od samego początku, już dawno koncertowo by go posadził do więzienia, a jednak tego nie zrobili ale dalej szczują swoją szczujnią wylewając przy tym ten swój ohydny jad na "nas" wszystkich oraz sieją nienawiścią i hejtem dookoła, czym dzielą nas Polaków jak nigdy jeszcze nikomu się to nie udało... Czasami mam wrażenie, że taki właśnie jest plan... A wracając do WOŚP i tego co dookoła niej się dzieje na ulicach tego jedynego dnia w roku, to jest to coś zupełnie innego, coś co łączy i daje nadzieję, że jeszcze nie jest z nami wszystkimi tak źle.... I tu zdania nie zmieniłem i dalej uważam dokładnie tak samo jak to już napisałem tu kilkanaście lat temu przy okazji podobnych naszych długich dyskusji gdy to "nasze" forum było u szczytu swojej świetności - https://forum-fortschritt.pl/viewtopic. … 901#p48901 . Zachowało się, można poczytać smile
Aukcję tą wstawiłem też na fejsbukowych grupach dotyczących Fortschritt'ów i tam też poza kilkoma lajkami to nawet pies z kulawą nogą słowem o niej się nie zająknął...

www.rajstop.pl

7

Swój stosunek do WOŚP zmieniłem już kilkanaście lat temu bez względu na sugestie partii politycznych
Po prostu nie podobało mi się że orkiestra wyręcza państwo w zakupie podstawowego sprzętu medycznego np. łóżka, a pełne rozczarowanie nastąpiło jak orkiestra kupiła zwykłe karetki a nasz kochany rząd za zaoszczędzone pieniądze kupił sobie limuzyny
Jednak gdy podchodzą do mnie dzieciaki z puszkami to coś tam wrzucam według zasady mojego dziadka że lepiej dać niż czekać że tobie dadzą.

8

W tym delikatnym temacie staram się być jak najbardziej obiektywny.
Jeszcze w ubiegłym roku była na Forum zbiórka na WOSP. W tym, nawet jedno zdanie nie padło (poza PiotremK) na ten temat. Dla mnie jest ta postawa zrozumiała. Owsiak oficjalnie poszedł w politykę. Nadstawia się żeby chyży rój klepał go po pleckach. Gdzie są pieniądze z budżetu państwa dla powodzian ? Nie dostał ich ? To niech powie - miałem obiecane, ale nie dotarły - dlatego i rozdzielać nie mam czego. Lub - mam ale nie dam, bo to moje ! Może są jakieś jeszcze inne powody dlaczego powodzianie czekają a "pieniędzy nie ma i nie będzie". Zamiast wyjaśnić co i jak, ucieka przed pytaniami, co to qrwa jest, partyzantka ? Ścigany jest przez świrów którzy naoglądali się tv republika. Grożą mu śmiercią - no dramat ! Szaty drze, szlocha, oskarżeniami rzuca. Zasłanianie się swoją dobroczynnością przed pytaniami o pieniądze, bardzo słabo wygląda. To jest komediodramat. Jak się boi, niech odejdzie z Orkiestry, nie ma ludzi nie zastąpionych. Ludzie się zmieniają a szczytna idea zostaje, tak ma być.
Pis przez osiem lat nie rozpieszczał nadto Owsiaka, tępiony z tego co pamiętam, też nie był. Dla przeciwników WOŚP opcja - nie pomagam i nie przeszkadzam - jest moim zdaniem uczciwa.
W tym roku żadnych pieniędzy na Orkiestrę nie przekazałem, z powodu jw. Dokładnie jak kol Janusz, nie odmówił bym datku, gdybym zobaczył puszkę przed sobą. Lepiej dawać niż brać.
Podsumowanie. Owsiak głupcem nie jest. Na podstawie dostępnych sobie danych, ustalił strategię działania taką a nie inną. Przykleił się do ekipy rządzącej (może ekipa do niego ?) licząc na profity. W sumie nie chodzi tu o sympatie polityczne a o bilans. Wysondował, że więcej zbierze ze skarbu państwa niż od drobnych darczyńców. Bilans ma być dodatni i taki jest. Poprzedni rekord został pobity o ponad trzy miliony zł, znaczy strategiem jest dobrym. Poza tym akcja budzi reakcję. Ze skarbu państwa zostało (chyba) przekazanych Owsiakowi 40 mln zł. Skoro powodzianom nie rozdał, znaczy zostawił Orkiestrze, czyli pośrednio wpłaciłem na Orkiestrę w formie podatków które płacę do budżetu.

9 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2025-01-29 09:50:41)

To widzę, że trochę rzeczy mi umknęło... Ostatnim czasem, a właściwie latami byłem mocno zarobiony i na własnej skórze doświadczyłem jak pis rozpierdalał ten kraj... Od małych przedsiębiorców po szkolnictwo, w którym też od kilku lat uczestniczę i na własne oczy widziałem i widzę jak nadal te nieudolne nierządy i nieudolni niemistrowie edukacji dosłownie rozwalają od podstaw wszystkie szkoły, zwłaszcza pis, który dzięki Bogu, że tak powiem, już jest jakby poza rządem... Długo by pisać i może kiedyś się zbiorę.

www.rajstop.pl

10

Sz.P większość z nas ludzie prości, wolimy żyć w ciemnocie.

11

Pisz śmiało, nie krępuj się, u siebie jesteś.
Rozumiem, że za Pisu było źle, za Po jest dobrze.To mam do Ciebie prośbę. Bądź tak miły i oświeć mnie, nas, wymień trzy dziedziny w których było źle a jest dobrze. Tylko trzy.

12

Witamy i chętnie poczytamy zawsze miło było...walczyć nie ma po co ..prości my ludzie ...to dobre było...

Leszek   dla kolegów'

13

Teraz to mamy godną minister edukacji naszych czasów! FUR DEUTSCHLAND!

mdw

14

Przepraszam  za przejęzyczenie to ministra przecież a nid minister

mdw

15 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2025-01-30 00:02:42)

Sławku, nie napisałem, że teraz jest dobrze, bo tak nie jest i długo nie będzie... Rozpierducha jaką zafundował nam pis (specjalnie piszę z małej litery) była tak potężna, że jeszcze wiele wody w Wiśle upłynie zanim zrobi się ze wszystkim porządki jak należy. Niszczy się łatwo ale odbudowuje bardzo długo... Wystarczy zobaczyć jak bardzo pis nas podzielił i ile czasu musi upłynąć żeby znowu wszyscy patrzyli na siebie przyjaźnie...
Dziedzin, w których jest dobrze nie wypiszę bo takich chyba już nie ma, ale spróbuję wypisać te, które akurat przychodzą mi na myśl i które są mi najbliższe, a w których jest jakby lepiej:

1) Zmiany w szkole i w końcu świeży oddech złapany wśród nauczycieli po zapaści i rozpierdusze jaką zafundował nam nieminister Czarnek i jego poprzedniczka, którzy fundowali nam przez całe lata systemowy i rządowy hejt, jakiego jeszcze nie było w historii... Macie dzieci/wnuków w szkołach i różnych pedagogów w rodzinach więc doskonale widzicie co tam się dzieje i w jakiej zapaści obecnie jest cała nasza publiczna edukacja, o tej zawodowej już nie wspominając... Tu dziękować można tylko i wyłącznie temu choremu pisowi... Nowacka zdaje się dopiero zaczyna ogarniać co i jak działa w systemie edukacji ale przy tym zapale i przy działaniu od dupy strony niewiele zdziała choć i tak jest o niebo lepsza niż jej pisowscy poprzednicy.

2) W końcu kościół zaczyna wracać na swoje miejsce i powoli zaczyna być wyprowadzany ze świeckich instytucji jakimi są przedszkola, szkoły i urzędy. Co prawda jeszcze zostaje jedna lekcja religii ale lepsze to niż dwie. Zresztą młodzież sama coraz bardziej pokazuje jak jej na tych fikcyjnych lekcjach zależy i religia w szkołach tak czy inaczej umrze śmiercią naturalną... Do tego wystarczy spojrzeć na nowy narybek pierwszych roczników w seminariach i wszystko będzie jasne...

3) Wywalono ze szkół zbędny HIT i w końcu pojawia się, jakże bardzo wyczekiwana przez nas pedagogów, edukacja zdrowotna... Teraz zobaczcie co dzieje się w pisowskich kręgach dookoła tego przedmiotu... Tam było takie wycie, że aż Nowacka została zmuszona do odpuszczenia i wprowadzenia tego przedmiotu jako dobrowolnego... Coś nieprawdopodobnego ale pewnie i tak zaraz o tym się rozpiszemy, więc nie wydłużam.

4) W końcu wprowadzono wakacje od ZUS. To jest coś na co czekali przedsiębiorcy całymi latami więc tu na duży plus.

5) Jest nadzieja na zmiany albo nawet i wywalenie tego pieprzonego pisowskiego Nowego Ładu i zniesienie uzależnienia składki zdrowotnej od przychodu, więc tu jest poprawa i czekamy na to z niecierpliwością.

6) Retoryka przekazów medialnych w końcu stała się normalna i pojawiają się dużo bardziej kompetentni ludzie, których da się w końcu słuchać i nawet można ich zrozumieć. Poprzednich nieudolnych gadek kompletnie niekompetentnych ludzi wstawionych na stołki dzięki przekrętom w Collegium Humanum już nie szło słuchać. Pojawiali się ludzie z tytułami i na stanowiskach, a zdań porządnie skleić nie byli w stanie... Wstyd na cały świat...

7) W końcu jest mniejszy sojusz ołtarza z tronem i w końcu nie jesteśmy częstowani tymi śmiesznymi pląsami za rączkę ludzi z punktu 6., którzy w swej potężnej hipokryzji i zakłamaniu tańcowali w złotych świątyniach, na które pieniędzy z naszych ciężko zapracowanych podatków panom w kolorowych sukienkach nie żałowali...

8) Cała władza nie jest już w rękach jednego szalonego człowieka...

Miały być trzy punkty, wyszło osiem więc chyba jednak ma się ku lepszemu... Pozostała jeszcze tylko jedna największa przeszkoda w postaci ubezwłasnowolnionego długopisowego prezydenta, który wbrew temu co mówi i tak będzie przeszkadzał jak tylko się da, żeby nowej władzy nie pozwolić realizować swoich obietnic... Tak więc siłą rzeczy nowi rządzący nie mogą za wiele i na zmiany musimy jeszcze trochę poczekać. Czy będą one dobre? Nie wiem... Czy starczy nam cierpliwości? Nie mam pojęcia... Czy wpadniemy z deszczu pod bokserską rynnę? Nie wiem tym bardziej ale mam szczerą nadzieję i modlę się gorliwie, żeby tak się nie stało...

www.rajstop.pl

16

Czytając te wypociny z pod wątroby PiotraK nasuwa mu się mem ,, najważniejsze że pis już nie rządzi,, . No nic każdy ocenia wedle swego punktu widzenia.

mdw

17

Co do punktu 2. Ta walka z kościołem to raczej tylko na pokaz żeby pozyskać głosy lewaków (nie mylić z lewicą bo takowej w Polsce obecnie raczej nie ma). Wydatki Państwa na fundusz kościelny systematycznie rosną więc może by zaczęli od tego a nie od zdejmowania krzyży i walki z nauką religii?

18

Tak jak się spodziewałem, konkretnych informacji brak. Mój światopogląd nie legł w gruzach.

19

Chciałbym się odnieść do kilku spraw które poruszył  Piotr.K
Z racji mojego wieku przeżyłem już nie jeden rząd każdy ma lepsze pomysły i gorsze
1) szkoła: jedni robili propagandę religijno-polityczną drudzy chcieli uczyć o LGBT i im podobnych,
  moje zdanie jest takie niech
    szkoła uczy typowo wiedzy naukowej a wychowanie światopoglądowe niech zostawi rodzicom
2) Tutaj zgadzam się z Piotrem dobrze że od czegoś zaczeli może pójdą dalej. Nie jestem przeciwny wierze ale to co wyprawia
     kościół jest nie do przyjęcia, za moich młodzieńczych lat kościół miał szacunek nawet wśród młodzieży a teraz sami wiecie
3) tutaj to samo co w punkcie 1
4) Wakacje od ZUS wolałbym obniżenie składki zdrowotnej jest to jakaś pomoc ale składką zdrowotną obiecał premier przed
    wyborami
5) tutaj to samo co punkt 4
6)tutaj nie zgadzam się że jest lepiej, też propaganda tylko mniej nachalna a jak zobaczyłem jak szpital pokazuje tomograf od
   Owsiaka w pomieszczeniach  zawilgoconych i w trakcie remontu gdzie jest kurz wilgoć, to  takiego dyrektora to bym wywalił od
   razu a on stoi przed kamerą  dumny i opowiada jak to wspaniale że owsiak dostarczył taki sprzęt (wiem że to była ustawka bo
    nikt by tak nie zrobił)
7) nie bardzo wiem o co tu chodzi
8)władza zawsze była i jest w rękach bardzo wąskiej grupy osób. Czy Jarek trzymał za wszystkie sznurki, wydaje mi się że kilka
   mu uciekało ale to już przeszłość

I żeby nie było ja nie atakuję tu nikogo, wyraziłem tylko swoje zdanie a każdy swoją rację ma,  na tym to polega
I przytoczę tu zdanie mojej znajomej która jest psychologiem
Jak być szczęśliwym człowiekiem
-nie rozpamiętywać przeszłości bo już jej nie zmienimy
-nie bać się przyszłość bo nie mamy na nią wpływu (chociaż tutaj się z nią trochę nie zgadzam)
-żyć teraźnieszością

20 Ostatnio edytowany przez PiotrK (2025-01-30 12:24:50)

Yoko, nie zawodzisz. Na Tobie zawsze można polegać smile

Massey, przecież nikt nie walczy z kościołem. To kościół walczy z wszystkimi i już dawo powinien wrócić na swoje miejsce, czyli do kościołów i do salek katechetycznych, i niech tam naucza tych, którzy chcą być przez niego nauczani, bo tam jest właśnie miejsce na takie nauki. To jest takie proste, a tak mało osób to rozumie... A fundusz kościelny powinien być zlikwidowany już lata temu, łącznie z wypowiedzeniem konkordatu.

Androl, jak tu nie widzisz konkretów, to ja już na to nic nie poradzę.

Janusz, z tym ZUS'em to czekamy dalej na ruchy ale dopóki długopis siedzi w pałacu to trudno o znaczne reformy. Te wakacje, to już coś ale dalej za mało. Pożyjemy, zobaczymy... Po 8-miu latach demolki nie łatwo będzie się pozbierać.
Jeśli chodzi o ten punkt 7 to nie widziałeś jak co roku na urodzinach u Tadzia cały rząd pląsał w rytm jakiejś muzyczki trzymając się za rączki? To było tak żenujące i poniżające tych urzędników, że aż szkoda gadać. Do tego właśnie ten fundusz kościelny itd... O to tam chodziło. A to co koleżanka psycholog powiada to zazwyczaj określa się zwrotem Carpe Diem od Horacego wink Tak też zawsze nazywałem swoje łódki i tak też staram się żyć smile

www.rajstop.pl