281

Odp: siewnik do kukurydzy, wady i zalety

Karol323 napisał/a:

Chociaż nie tylko Becker ale i inne siewniki też byłbym chętny to zobaczyć wink

Gaspardo wink

https://www.poltechparts.pl/dystrybutor … hEEALw_wcB

282

Mam z dużą skrzynią co cię interesuje ??

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

283

I co Wojtas poszedłeś do ładu z tym siewnikiem?

E 516 na części
Telefon 695 076 269

284

Ciężko określić .  Nasion DELICAO nie posieje wcale  a inne sieje   w miarę chodź  do ideału to  głowa mała . Sekcje wysiewające to z 5 razy rozebrane  na części , porównywane z innym siewnikiem  starszym  beckerem  niby to samo a nie będzie siał ... Paranoja

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

285

Może za niskie podciśnienie albo wytarte tarcze

Leszek   dla kolegów'

286

sarast napisał/a:

Może za niskie podciśnienie albo wytarte tarcze

Panie Leszku w beckerze jest nadciśnienie a nie podciśnienie. Ot taki wynalazek

E 516 na części
Telefon 695 076 269

287

No tak 😃ale zasada ta sama szczelne i tu i tu musi trochę być.

Leszek   dla kolegów'

288

nie musi być  szczelne. Musi ciśnienie i kierunek powietrza  być tak wyregulowane by dopychało ziarno do tarczy a gdyby dwa lub więcej nasiona wpadły musi zdmuchnąć nadmiar.

289

Panowie chcę kupić siewnik do kukurydzy i mam na oku matermacc  i  mascar. Nie miałem doczynienia z pneumatycznymi i nie wiem który będzie lepszy. Mam kleine maxicorna i sieje bardzo dobrze tylko szukam coś większego.

290

Patrz który w jakim stanie. Tempo najwyższa półka a po moim starym beckerze kukurydza lepiej sypała. To taka mała ciekawostka z tego roku jak koledze przesiewalem jedno pole

E 516 na części
Telefon 695 076 269

291

Zboża posiane więc pomału szykuje pola pod kukurydzę. Wczoraj wytargałem z czeluści siewnik do kukurydzy, przesmarowałem, uzupełniłem ciśnienie w kołach, włączyłem maszynę wszystko hula..Wsypałem nieco kukurydzy w sekcje, kręcę kołem wszystkie tarcze ładnie łapią oprócz jednej, złapie 1/3 tarczy reszta pusta a czasem nie złapie wcale. Powietrze zasysa a nie łapie. Na zegarze trzyma na zielonej skali. Sprawdziłem węże są całe, tarcza na oko równa rok temu zakładałem nowe tarcze, siał fajnie a teraz zonk. Stał i się popsuł sad . Siewnik to podciśnieniowy unisem, takie same są też pod marką hassia i nowsze rau oraz kongskilde. Co się mogło jeszcze stać, gdzie szukać problemu? Mam nim w tym roku do posiania 20 ha kukurydzy...

292

Musi być nieszczelność sprawdź węże
Albo coś zamieszkało w głowicy??

293

Węże całe, głowica raczej drożna bo powietrze na sekcji ciągnie. Zauważyłem, że pasek ma podcięte rowki, czy możliwe jest, że podczas pracy, mimo, że zegar pokazuje ok to występuje drobny poślizg i skutkiem tego nierówno obroty które przekładają się na podciśnienie na sekcjach... Wiem wiem teoria z doopy trochę ale już różnie myślę

294

Wyjmowałeś tarcze? Nic za nimi się nie znajdowało np gniazdo myszy? Ślizgi masz z teflonu czy tak tam jest to rozwiązane. Nie są one spękane tak by brał lewe powietrze? Równo tarcza do nich dolega? Posmaruj jakąś sądzą czy innym suchym mazidłem tarcze zobacz czy równo się na teflonie odciśnie przekreć potem i zobacz czy zetrze na całym obwodzie.