Odp: siewnik do kukurydzy, wady i zalety
Chociaż nie tylko Becker ale i inne siewniki też byłbym chętny to zobaczyć
Gaspardo
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
Forum Fortschritt i IFA » Inne nie wymienione » siewnik do kukurydzy, wady i zalety
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Chociaż nie tylko Becker ale i inne siewniki też byłbym chętny to zobaczyć
Gaspardo
Mam z dużą skrzynią co cię interesuje ??
I co Wojtas poszedłeś do ładu z tym siewnikiem?
Ciężko określić . Nasion DELICAO nie posieje wcale a inne sieje w miarę chodź do ideału to głowa mała . Sekcje wysiewające to z 5 razy rozebrane na części , porównywane z innym siewnikiem starszym beckerem niby to samo a nie będzie siał ... Paranoja
Może za niskie podciśnienie albo wytarte tarcze
Może za niskie podciśnienie albo wytarte tarcze
Panie Leszku w beckerze jest nadciśnienie a nie podciśnienie. Ot taki wynalazek
No tak 😃ale zasada ta sama szczelne i tu i tu musi trochę być.
nie musi być szczelne. Musi ciśnienie i kierunek powietrza być tak wyregulowane by dopychało ziarno do tarczy a gdyby dwa lub więcej nasiona wpadły musi zdmuchnąć nadmiar.
Panowie chcę kupić siewnik do kukurydzy i mam na oku matermacc i mascar. Nie miałem doczynienia z pneumatycznymi i nie wiem który będzie lepszy. Mam kleine maxicorna i sieje bardzo dobrze tylko szukam coś większego.
Patrz który w jakim stanie. Tempo najwyższa półka a po moim starym beckerze kukurydza lepiej sypała. To taka mała ciekawostka z tego roku jak koledze przesiewalem jedno pole
Zboża posiane więc pomału szykuje pola pod kukurydzę. Wczoraj wytargałem z czeluści siewnik do kukurydzy, przesmarowałem, uzupełniłem ciśnienie w kołach, włączyłem maszynę wszystko hula..Wsypałem nieco kukurydzy w sekcje, kręcę kołem wszystkie tarcze ładnie łapią oprócz jednej, złapie 1/3 tarczy reszta pusta a czasem nie złapie wcale. Powietrze zasysa a nie łapie. Na zegarze trzyma na zielonej skali. Sprawdziłem węże są całe, tarcza na oko równa rok temu zakładałem nowe tarcze, siał fajnie a teraz zonk. Stał i się popsuł . Siewnik to podciśnieniowy unisem, takie same są też pod marką hassia i nowsze rau oraz kongskilde. Co się mogło jeszcze stać, gdzie szukać problemu? Mam nim w tym roku do posiania 20 ha kukurydzy...
Musi być nieszczelność sprawdź węże
Albo coś zamieszkało w głowicy??
Węże całe, głowica raczej drożna bo powietrze na sekcji ciągnie. Zauważyłem, że pasek ma podcięte rowki, czy możliwe jest, że podczas pracy, mimo, że zegar pokazuje ok to występuje drobny poślizg i skutkiem tego nierówno obroty które przekładają się na podciśnienie na sekcjach... Wiem wiem teoria z doopy trochę ale już różnie myślę
Wyjmowałeś tarcze? Nic za nimi się nie znajdowało np gniazdo myszy? Ślizgi masz z teflonu czy tak tam jest to rozwiązane. Nie są one spękane tak by brał lewe powietrze? Równo tarcza do nich dolega? Posmaruj jakąś sądzą czy innym suchym mazidłem tarcze zobacz czy równo się na teflonie odciśnie przekreć potem i zobacz czy zetrze na całym obwodzie.
Strony Poprzednia 1 … 13 14 15
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Forum Fortschritt i IFA » Inne nie wymienione » siewnik do kukurydzy, wady i zalety
Forum oparte o: PunBB 1.4.4
Configured by: Michal Pukalo