61

Odp: Jaki jest stan waszych upraw

dziś kosił kumpel  jęczmień zimowy  niestety nie skonczył bo już pada neutral  ale z tego co widziałem to jęczmień juz porośnięty w  niektórych miejscach  jak tak dalej będzie co chwilka padac to jak nie zgnije w błocie to grzyb wszamie a reszte porośnie i niebędzie co kosic

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

62

Miało dzisiaj nie padać a przed chwilą zlało jak tak dalej będzie to strach myśleć.

63

u mnie narazie duszno i gorąco , jeszcze z tydzień i można ruszać na jęczmień:)

GG:1910208

64

Zawsze coś jest nie tak. Za sucho, za mokro, za parno, za wietrznie, czegoś za mało a czegoś za wiele. Pogody nie da się przyłożyć do szablonu i musi pasować, każdy rok jest inny. Natura jest potężna, wie co robi, bo robi to od dawna i robi to skutecznie - skoro trwa a my z nią. Nie pamiętam takiego roku, coby plonów nie dało się zebrać. Jest kwestia ilości i jakości tego plonu. Nie zebrał ten, kto nie chciał zebrać. Powódź 1997, pół Polski zalane - nie miało to wpływu na znaczące zwyżki cen rolniczych produktów nieprzetworzonych.
Nie mówię, że będzie dobrze - będzie standardowo. Kto ma towar potrzebny na rynku żywności, weźmie pieniądze. Kto ma pecha, lub towar mniej atrakcyjny - będzie miał częściowy zwrot kosztów produkcji, lub lekko "w plecy".
Na pewno, jest zły rok dla ostro inwestujących w nawozy na zboża. Trzy razy w plecy - koszt nawozu, zbyt zwarty łan i choroby grzybowe z tym związane i wyleganie.
Pewien gość na giełdzie (Obornicka) w Poznaniu, parę lat temu, na temat pogody powiedział tak "Jak doły, to pełne stodoły. Jak góry, to same dziury." Nie słyszałem nigdy wcześniej tego tekstu, więc poprosiłem o tłumaczenie. Brzmi ono mniej więcej tak : na suchy rok urośnie wszędzie. Na górkach, na dołkach, nawet w wyschniętym stawku - więc stodoły pełne zboża.
Na mokry rok na dołkach wygnije, tym bardziej w kiedyś wyschniętym stawku. Urośnie tylko na górkach, o ile ktoś je ma - więc w stodołach puchy, dziury.

65

ciekawe ciekawe te tłumaczenie    i  w sumie prawdziwe big_smile  wiec plus  dla ciebie tongue
co do tego wszystkiego w tym roku mam slaby rzepak jakoś tak wyszło pomimo ze dostał to co  ustawa przewidwała  pryskane na choroby grzybowe itp ale i tak słaby  no trudno  wczoraj mierzyłem wilgotnośc ziarna miał 17- do 20 wilgotności  tak myslałem zreglonowac go  poczekac z tydzień i skosic ale znów problem gdzie to sprzedac jak nikt jeszcze nie przyjmuje neutral  znów w kulki leca jak w zeszłym roku  jak ludzie zaczeli wozic to oni sie dopiero opamiętali zeby magazyny sprzątac i gazowac na insekty

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

66

Tak to już jest, że człowiek zawsze będzie wyszukiwał dziury w całym, żeby na coś zwalić winę w razie jakiegoś nie powodzenia, gdy coś pójdzie nie po myśli, nie zgodnie z planem.
Ale ale, spokojnie... nigdy nie jest tak źle, żeby nie mogło być gorzej, więc nauczmy się cieszyć z tego co jest i doceniajmy to.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

67

Mój rzepak tez został obstapiony przez rózne zielska rumiany maki chabry chociaz stosowane był rózne opryski. 20 ha zyta lezy a tak to zboże jest piękne klosy dlugie ziarno grube ale pewnie cena bedzie niska smile

68

u mnie  nie ma   miesanki zamiast rzepaku tylko  gdzie niegdzie wyskoczył rumian ale bardzo nierówno dojrzewa  dlatego bede  ususzał go co do przenicy to marna  bedzie pierw susza jej pomogła teraz woda    w zeszłym roku to były rekordowe zbiory a w tym żeby tylko nakosic 4 tony z ha to będize dobrze

69

U mnie zboża narazie nie najgorzej , kukurydza trochę ruszyła , ale opryski i tak opużnione anie idzie wiechać .

od małej myszki do Cesarza , wszyscy żyją z gospodarza

tel 782 616 889 dla kolegów z forum czynny całą dobę  Rzeczy niemożliwe załatwiam od ręki , tylko cuda zabierają mi trochę czasu.                                                                                                          "Mówią żem jest paranoid a ja nie przejmuję się jadę co fabryka dała ....."

70

jak tam  wam rzepak powschodził a taką susze?? bo u mnie na 8 ha jakies 1.5 to sam nie wiem co to jest :|poprostu niepowschodził

71

w mojej okolicy rzepak ok, czasami zdarza się przypieczony opryskiem smile

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

72

U mnie rzepak wygląda całkiem dobrze. Ma już po 5 liści i powoli zakrywa międzyrzędzia. Gorzej sprawa wygląda na 2 ha, które wziąłem w dzierżawę, rzepak słaby, nierówne wschody, place bez wschodów.
Wczoraj zacząłem siać pszenicę - sucho jak na pustyni. Ciekawe jak ona będzie wschodzić....

73

ja nawet pszenicy nie sieje bo moim zdaniem nie ma sensu poprostu jest za sucho ani grama wody  nawet w rowach nic nie płynie  i zdecydowałem że wstrzymuje się conajmniej do 10 października  może popada w tym czasie jak nie popada to posieje w jeszcze wiekszą pustynie neutral

74

u mnie rzepak ladny choc sialem 8 wrzesnia. jeczmien zimowy siany w susze juz ladnie rzadki widac. a pszenicy to 14 ha posialem w talerzowke. zostalo jeszcze posiac pszenzyto i zyto i po siewach. no czyli ok 40 ha smile

75

Mam pytanie:
Jak wyglądają na dzień dzisiejszy rzepaki w waszych okolicach?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

76

na III b ma 4-5 liści dobrze rozwiniętych a na IV- V 4liście niektóre rośliny 5 ale jakiś taki mały mizerny siany 4 IX i wchodzi cylindrosporioza i nie wiem czy pryskać przy tych zimnych nocach

77 Ostatnio edytowany przez blazej1694 (2010-10-23 16:03:08)

oj z rzepakami to ciężko późno był siany max ma 4-5 liści dużo ubytków na polu a siany w przedziale 10-12 września

78

Rzepak tragedia w tym roku, maly chudy, 5 lisci ale malych, jak nie wymrozi to i tak plony beda do du...y.

Fortshritt: ZT325-A , D038, B-201.
Ford NewHolland 7840, Lamborghini 653 DT,
URSUS C-360 , Caterpillar 428B,
Case Magnum 7210, MF 38

79

Jak przezimuje, to na wiosnę dasz mu Kelpak lub Asashi i nadrobi. Koszt niewielki (ok 70 zł/ha) a robi cuda.

80

Jak tam u was rzepaki bo tu poprawiły się i jest nadzieja że przezimują.Tylko pszenica za mało się pokrzewiła i będzie rzadka.