21

Odp: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Ze schematem będzie ciężko , mogę Ci tylko rozrysować jak podłączyć przełącznik 12/24 ten do rozruchu, A z pozostałymi elementami jakoś powoli się uporasz , zadasz pytamie ja zobacze jak jest u mnie i napiszę  , ale jak mówiłem potrzeba na to czasu.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

22

Dzieki, bede jakos powoli dochodzil do instalacji. Znalazlem drugi akumulator, widac podlaczenie jednej dwunastki pomaga. Oznacza to, ze sa slabe ale jakos kreca na 12. Czy na rozruch przelacza sie wylacznik na 24 V a potem powraca do 12? Gdzie sie powinien znajdowac ten wylacznik. Porobilem dzisiaj troche zdjec wiec pewnie kilka pytan nasunie sie sama, ale to po innych dzialach. Gdybym mogl prosic o wiecej szczegolow dot. wylacznika - cierpliwie poczekam i bardzo dziekuje z gory. Pozdrawiam

23

Re: Nie mogę zapalić słabe akumulatory?

Dzieki, bede jakos powoli dochodzil do instalacji. Znalazlem drugi akumulator, widac podlaczenie jednej dwunastki pomaga. Oznacza to, ze sa slabe ale jakos kreca na 12. Czy na rozruch przelacza sie wylacznik na 24 V a potem powraca do 12?

Dokładnie tak do tego on służy , w momencie rozruchu sam automatycznie łączy akumulatory w szerag. Znajduje się dokładnie nad włącznikiem masy (tym o którym pisałeś wyżej) połączony jest z nim 2 płaskownikami.

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

24

Dzieki, to dla mnie dobra informacja. Teraz tylko proba naprawienia wylacznika i proba regeneracji akumulatorow. W przeciwnym wypadku wymiana niestety sad A potem po kabelkach po koleji. Dziekuje za informacje i pozdrawiam

25

tatamarty.323a napisał/a:

a co do włącznika odpalania, to też dobrze myślisz, jedna pozycja- grzanie świecy, druga- rozruch

U mnie też ten przełącznik ma dwie pozycje. Jednak podłączone są do niego tylko dwa przewody i działa tylko jedna pozycja. Zaznaczam że podgrzewacz działa mi dobrze.

26

A czy Ty przypadkiem nie masz 323? tam jest to inaczej rozwiazane

27

Tak ja pisałem o 323 - źle zrozumiałem poprzednie wypowiedzi.

28

Mam pytanie - ten moj wylacznik cos kiepsko dziala i nie grzeje mi swieca jak trzeba. W fordzie mam taki palnik, ktory dziala od razu, a podgrzewacz wlacza sie ponizej -10 stopni. Czy czasem tutaj nie jestr podobnie - mrozow nie ma narazie wiec silnik odpala nawet sprawnie. Chce wymienic (zmienic) w ogóle deske rozdzielcza (jak skoncze , to opisze jak wyszlo) ale miedzy innymi wymienie ten starter na inny- pozostal mi taki nowy po Mercedesie 207. To taki hebel do wyciagania z rozpreznikiem (tego oczywiscie nie podlacze) ale czy ktos wie jak podlaczyc te kabelki od grzania i rozruchu (glownie od grzania) bo dla swietego spokoju chcialbym dac nowe- helmut tak namieszal w instalacji, ze sie zalamalem- prawie wszystkie kable krosowane, izolowane albo na zlaczkach. Nie lubie pozarow wiec na poczatek zainstalowalem gasnice, ale te kabelki bede wymienial po koleji. Zwlaszcza, ze zimy chyba nie bedzie, wiec i czasu bedzie wiecej do grzebania. Jak powinna byc prawidlowo podlaczona swieca - od 24V do wylacznika (plusem) i do palnika? Do tego wylacznika ida 4 kabelki (wszystkie czarne) 2 ciensze i 2 grubsze. Pewnie te mniejsze od palnika . U mnie jak zaobserwowalem jeden idzie "znikad" znaczy wisi swobodnie. Pozostaje jeszcze problem obrotomierza i czujnika paliwa - reszte juz jako tako zrobilem "prowizorycznie". Skrzynke bezpiecznikowa dam na zewnatrz - bedzie lepszy dostep big_smile. Teraz najwazniejsze jest zapalanie, a wiec swieca. Jezeli ktos wie- bede wdzieczny.

29

Ja mam włącznik do świecy zupełnie osobno, niezależny od startera, sam włącznik to nic innego jak starter od 360, zasilanie świecy oczywiście plusem, poprzez ten włącznik, a prąd z tablicy bezpieczników podebrałem podpinając się pod jeden z nich. Jak to ma być oryginalnie, to nie wiem, bo ja przy swoim robiłem całą instalacje elektryczną od podstaw sam, według własnego uznania i potrzeb, nie pomijając oczywiście wymogów technicznych ciągnika.

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

30

A swieca jest na 12V czy na 24V ? Bo to zdecydowanie zmienia układ. Myslalem jeszcze o oddzielnym wlaczniku na swiece i zwyklym (np. ze stara) przycisku rozruchowym. Ale ten od MB207 mam, a innych nie - i oczywiscie wiem, ze amperowo da rade big_smile

31

Ja przy moim mam świece od MF, 12V, ale oryginalna jest na 24V.

ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

32

W 303 jest 12V zasilana z elektrozaworu jest zdjęcie na forum , które zrobiłem

33

No właśnie, a ja pisałem o 323, ale myśle, że nie ma problemu 12 czy 24, bo przecież 24V jest skąd wziąść w forszaju, oczywiście jeśli świeca była by 24V, a na świecy jest napisane jaka jest więc nie powinno być problemu z dopasowaniem zasilania.

ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`

34

jak moge sprawdzic czy mam dobre aku  hmm  bo wczoraj bylo -4 a akurat przyjechal szwagier ja sie chwale nowa maszynka a tu bestia nie zyje  mad nie wiem czy to wina aku czy moze cos innego a no i jeszcze takie glupie pytanko :red: jak je ladowac kazdy osobno czy dwa razem mam tylko taki zwykly maly prostownik dzieki za pomoc

[you] nie zaśmiecaj forum zanim napiszesz pomyśl[you]

35

Napięcie zmierzysz zwykłym miernikiem takim z bazary za 15 zł ale do zmierzenia mocy musisz udać się do elektryka. Ja miałem podobny problem na aku napięcie prawie 14v a one ledwo kręcą . Kupiłem aku z mojej firmy od jelcza moc rozruchowa 1200Ah teraz mało z ram nie wyskoczy:D

36

jeli mozesz to napisz za ile mi za centre zawolali 500

37

Sprawdż poziom elektrolitu (musi przykrywac płyty) w razie niskiego stanu uzupelnij wodą destylowaną. Jeśli masz prostownik 12V podlączaj akumulatory pojedyńczo (ale bez rozłańczania klem) po prostu po wychyleniu akumulatora podłącz +na + i - na - po kilku godzinach podłączasz drugi w podobny sposób. Jeśli masz 24V prostownik podłącz +do jednego akumulatora a - do drugiego ładujesz wtedy jednocześnie oba akumulatory.Jeśli po naładowaniu będą problemy w czasie mrozu to niestety są do wymiany aka. Ale jeśli nie potrzebujesz ciągnika w zimie wyjmij aka wstaw do piwnicy (naładowane) mogą ci posłużyc jeszcze całe lato.

38

tak wlasnie laduje niestety kazdy po kolei a cagnik raczej bedzie potrzebny takze zima

39

No to przyjdzie Ci wyskrobac kilka stówek z sakiewki;)

40

Ja kupiłem za grosze bo były uzywane skończył im się jedynie czasookres ale stan ich był idealny. Ja kupowałem w ubiegłym roku do bizona płaciłem wtedy 360zł Yaka ale nie pamietam jaka była siła rozruchowa