Odp: Problem Z Wom Ursus 912
Z wypowiedzi Fenola wynika, że zgadza się ze mną, że jak WOM chodzi to mokro jest w porządku.
Fenol dobrze opisał wymianę zębatek w mikropompce. O ile dobrze pamietam to ważna była kolejność wkładania tych zębatek. Krótszą trzeba (chyba) wkładać pierwszą. Rozwiązanie to w moim przypadku okazało się nieskuteczne, bo po odpaleni ciągnika WOM i napęd i tak nie działały, i tak musiałem rozpoławiać traktor. Okazało się, że moja mikropompka była jakaś regenerowana. Zębatki weszły z lekkim oporem ale już się za cholerę nie chciały kręcić. Nie szło tego sprawdzić i jak się potem okazało zębatki miały tak ciasno, że ukręciło dłuższą zębatkę. Przy okazji wymieniłem wałek napędzający pompę hydrauliczną. Jedyny plus tego złomu to to, że części są wszędzie dostępne i finansowo nie rujnują, tylko ta awaryjność ........ Jak ogłoszą nowy nabór na PROW to piszę się na nowy traktor :):) (oczywiście marzenia ściętej głowy)
Przypomniał mi się jeszcze jeden sposób sprawdzenia czy przodek ciągnie. Należy zrzucić wał od napędu przy przystawce. Jeżeli napęd jest wyłączony to powinieneś nią kręcić przy użyciu niewielkiej siły a przy włączonym napędzie nawet przy użyciu łoma nie ma szans na przekręcenie jej (oczywiście przy odpalonym silniku).