Temat: Kłopotliwy sąsiad

Dzis sąsiad zażądał żebym scioł brzózki które rosną metr od granicy ponieważ liście lecą mu do stawu ktory tez jest niewiele więcej od granicy. Co w takiej sytuacji zrobić??? Drzewka maja już ładne 25 lat i szkoda ich ścinać czy są jakies regulacjie prawne co do sadzenia drzew od granicy i odległości stawu od granicy ???

2

Odp: Kłopotliwy sąsiad

Jest jedna - nie wolno śconać drzew trzeba mieć pozwolenie z UG a oni takie niechętnie dają , musi być dobra motywacja a na tym chyba ci nie zależy  TUTAJ  jest więcej

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

3

zapomnij powiedz sasiadowi niech przekopiwe  staw (oczko) dalej bo żebys mógł drzewo ściąc to kłopotliwa sytuacja i długo droga  tak jak  piotr powiedizał musisz od urzedu  dostac pozwolenie puźniej opchrona srodowiska i  leśniczy  wpadnie żeby sprawdzic czy drzewa nie sa chore  bo jeśli calkowicie  zdrowe to nie wytniesz no chyba że po cichaczu w nocy

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

Od kiedy brzoza jest drzewem ?

5

Brzoza Tu jest wyjaśnione

Kto pyta jest głupcem przez pięć minut , kto nie pyta wcale jest głupcem przez całe życie
GG 5280421  Stosując się do zasad ortografii i interpunkcji wyrażasz szacunek wobec czytających Twoje posty

6

co się martwisz nic nie rób niech cię skarrzy jak będzie wyrok to będziesz myślał nie koniecznie korzystny dla sąsiada

7

To jest chwast, ale jeśli urzędasy zrobiły z tego drzewo to musi jakiś chytry sposób znaleźć na ich pozbycie się, jeśli oczywiście chce się ich pozbyć.

8

No może i dla ciebie to chwast. Mi ten chwast się podoba wiec raczej nie mam zamiaru go wycinać chyba ze bede do tego zmuszony.

9

porostu wystarczy jak je posprzątano a co do uciążliwości to sprawdź czy ma pozwolenie na ten stawek i jak jest blisko ciebie drzewa metr od granicy to okej jedynie ma prawo usunąć te części drzewa które znajdują sie w jego obszarze powietrznym gdy drzewo przerasta a co do drzew wycinania to muszą być dosc stare stanowić zagrożenie dla życia i zdrowia no i niepodlegac ochronie .
sąsiad morze rzadac od ciebie naprawy szkody zawinionej jeśli wiec to twoje lisice to musisz je posprzątać , ale jeśli stawek powstał po drzewkach i lisice uprzednio tam padały to on powinien sie z tym liczyć budując swój stawek ps/powodzenia .

10

a jeśli sąsiad widział jak je sadziłeś brzuski 25 lat temu to mógł protestować wtedy teraz to sie przedawniło

11

Dzięki Dario !
Gdyby nie Ty, w życiu bym się nie domyślił, ze brzoza to chwast. Muszę przemodelować w związku z tym twierdzeniem moje najwcześniejsze wspomnienia.  Końcówka lat sześćdziesiątych, elektryfikacja w planach, drogi gruntowe i wozy konne jako główny środek transportu. Między lasami wciśnięte trzy zabudowania - cała wioska. Jedne z nich są własnością moich dziadków. Zapada zmierzch, czas spać. Łóżko na sienniku słomianym, śpię z dziadkiem. Radio na baterię, węglową. Pamiętam jak przez sen, relacje z pierwszego lotu człowieka w kosmos. Radio Wolna Europa, Radio Waszyngton, fluuuuu wiuuu szukanie tych stacji. Rano po przebudzeniu zapach. Niepowtarzalny, jedyny w swoim rodzaju. Zapach przypalonego mleka na ogniu z chwastu - gałązek brzozy. Taka kombinacja zapachu nie powtórzyła się już nigdy w moim życiu. Dario, nie odbieraj mi wspomnień !

12

Sławku nic Ci nie zamierzam odbierać, a brzoza zawsze była chwastem a nie drzewem, ale może coś się zmieniło.
Wracając do wycinki to co było tam pierwsze: brzozy czy staw ?
Może sąsiada przekonać żeby przeprowadził się gdzieś na Mazury lub w podobną okolicę, będzie miał jeziora dookoła wink

13

wydaje mi się że wszystko zostało wyjaśnione w pierwszym poście a dywagacje nt czy to chwast krzew czy drzewo są tu niepotrzebne i bezprzedmiotowe.

14

Nie wolno przewracać starszych drzew niż 5 lat z wyjątkiem owocowych.Tydzień temu przewracałem 5 topól i musiałem złożyć wniosek do gminy o zgodę.Po złożeniu wniosku przyjechali z ochrony środowiska,pomierzyli i musiałem zapłacić 200zł za zgodę na ścieńcie na fundusz ochrony środowiska.Ale żeby je przewrócić musiałem odciąć linie energetyczne i zapłaciłem 800zł ,to były bardzo drogie topole ale gdybym je ściął bez zezwolenia to dopiero bym zabulił.

15

Jesteście jak stare babki pod kościolem wystarczy zapodać temacik a wasza rozwiazłość nie zna granic. Gość poprosił o fachową poradę a wy zastanawiacie się czy brzoza to drzewo itp. Sprawa jest jasna i nie ma co się rozpisywać on potrzebuje konkretnej porady!!!  A i pamietajcie że to nie on chce je ściąć. Identyczna sytuacja jest w dziale sprzedam ktoś chce kupić MTZ a wy piszecie o silnikach w jakiś wynalazkach. Ręce opadają

16

Prawie zjechałem z fotela lol:lol::lol: ze śmiechu, faktycznie tematy są rozwojowe i może dojść do sytuacji że końca nie będzie widać. big_smilelol:lol::lol::lol:
Masz rację Piotrze

http://img8.imageshack.us/img8/7404/wicejnigoogle.jpg

tel: 605107385  czynny non stop
ZT 323 A 89`
E 512 77`
B 200/5 83`
Brakuje mi Trabanta   http://img77.imageshack.us/img77/6011/fzt303nb5.gifhttp://img519.imageshack.us/img519/7425/cccp.jpghttp://img148.imageshack.us/img148/4215/trolex.jpg

17

przynajmniej jest ciekawie bo w tv nie ma na co patrzeć smile

18

Oczywiście że brzozy były pierwsze Staw został wykopany jakies 3 lata temu. Pierw zaczoł kopać po samej granicy ale chyba jest bardzo możliwe ze zacznie sie kiedyś obsypywać ale  udało sie dogadać i odsunoł się metr no a teraz zaczeły znów jemu drzewa przeszkadzać.

19

Skoro drzewa juz byly jak zaczol kopac staw to mogl wtedy pomyslec ze beda liscie leciec do stawu i kopac staw troche dalej . Teraz to jego problem , jak raz na jakis czas zbieze liscie ze stawu to nic mu sie nie stanie

20

Powiedz gościowi niech się uspokoi bo przyjadą koledzy z forum i mu staw zasypią.