1

Temat: podnoszenie dachu chałupy

czy ktoś podnosił dach w chałupie? Mam dom którego dach chciałbym podnieść o 2 pustaki  zrobić z graciarni część mieszkania jak nie podniosę to będzie cholernie niski po założeniu ocieplenia. Jak ktoś takie coś wiedział albo jeszcze lepiej robił bardzo proszę o instrukcję.
http://images45.fotosik.pl/215/f3ea4118339cb0b3m.jpg

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

2

Odp: podnoszenie dachu chałupy

Mój ojciec jest cieślą i robiłem z nim już kilka razy takie coś- ostatnio nawet u siebie... Z chęcią mogę ci coś podpowiedzieć

3

tak czy siak dach trzeba chyba rozbierac

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

4

No to rzecz oczywista.

5

No ale gdy teraz spojrzałem na zdjęcie to wcale nie musisz podnosić, przynajmniej tak mi się wydaje. Ile wogóle ma trempel bo tak na moje oko to ok. 1m.

6 Ostatnio edytowany przez Fenol (2009-10-15 09:18:13)

kajtek myślałem że da się to zrobić bez ściągania dachu... liczyłem że podnośnikami w górę podmurować i gotowe no tak sobie to wyobrażam ale nic nie wiem. Mówisz że da się zrobić bez podnoszenia? jak sprawę widzisz. Myślę o wstawieniu symetrycznie nad oknami wystawek  tak jak jest centralnie tak z balkonikiem nad gankiem. Gdyby dach był stromy to bym nie podnosił. przy ścianie dach jest na wysokości 1,2m a jak dojdzie ocieplenie z regipsem szczeliną to będzie 20cm mniej jeszcze powiedzmy podłoga 10cm w gorę bo tam są same deski. to będzie pomieszczenie mniejsze niż gołębnik Sławka;) Kajtek zapytaj proszę taty może coś widział lub słyszał. Pozdrawiam

kajtek co to trempel? to jest wysokość od podłogi do murłaty? taka belka pionowa?
czy do takiej przebudowy potrzebny jest projekt i pozwolenie? coś jeszcze?

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”

7

Ogólnie projekt powinien być ale rzadko kto się w to bawi. Trempel to wysokość od stropu do dolnego murłatu. To z podnośnikami to nie bardzo. Ale 1,20 to jest już bardzo dużo. W nowych domach jest mniej bo rzadko metr przekracza. Możesz również odsunąć ścianę pokoju od trempla, np. regipsem(wtedy będziesz miał wyżej). Dla ciebie byłoby lepiej gdybyś nie musiał podnosić bo wtedy koszty są niemałe.

8

kto wie gdzie uzyskam informacje co trzeba zgłaszać przy takich przeróbkach i na co potrzebne są zezwolenia, nadzór budowlany, zgłoszenia, ostatnio dowiedziałem się że zgłaszać trzeba zamontowanie pieca CO! niebawem trzeba będzie zgłaszać przestawienie sracza.

9

Fenol  bez   pozwolenia  nie  tykaj  się  takich  przeróbek  bo  " życzliwy sąsiad" Cie  pier**l  i  będziesz  musiał  rozebrać  cały  dom.  Ostatnio  było  coś  o  tym  chyba  w  Ekspresie  reporterów .

10

Slyszalem ze podnosza dachy bez demontarzu , kiedys pracowalem u stolarza ktory tez robil dachy i rozmawialismy o tym i on mowil ze mozna takie cos zrobic ale to jest dosc ryzykowne , padnosi sie dach na lewarach ale jak cos pojdzie nie tak jak piepsznie to nie bedzie co zbierac na i konstrukcja dachowa musi byc w dobrym stanie  . A o pozwolenia i takie pier**l to chyba w Starostwie Powiatowym mozna sie dopytac i zalatwic ale pewny nie jestem .

11

Dragon, z "życzliwymi sąsiadami" trzeba wódkę pić. Im bardziej życzliwy, tym więcej wódy. Mów cały czas podczas picia, że jakby co, to z liczną rodziną idziesz na komorne do niego. Nie pod.......i Cię ! Twoją żonę i dzieci jeszcze by zniósł. Ciebie poić i karmić nie zdoła. Ja tak robię.

12

Remonty, modernizacje, itp wymagają tylko zgłoszenia w Powiatowym inspektoracie nadzoru Budowlanego. W przypadku podnoszenia dachu konieczny będzie projekt i cała kupa pozwoleń na jego realizację. Jak u siebie wymieniałem okna bez zmiany wymiaru otworu okiennego to musiałem dokonać zgłoszenia i uzyskać pozwolenie od Wojewódzkiego konserwatora Zabytków bo dom jest sprzed 1945. Przepisy budowlane to u nas jest jedna wielka katastrofa budowlana.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

13

Fenol ja ci moge pomoc  hehe smile

Sprzedam U-4514