81

Odp: Pługi Obrotowe Wady I Zalety

oral ktos plugiem azurowym na piaskach? jak sie spisuje?

82

oral!? no wiesz co! wink
idzie orać, oczywiście specjalnie nie ma różnicy cześć ziemi wpada przez szczeliny na orkę. wskakuj w pole nie ma strachu.

Ten Adolf Hitler to dziwny człowiek. Nigdy nie zostanie kanclerzem, najwyżej ministrem poczty, a i to bardzo wątpliwe! To tylko zarozumiały Czech, który wynurzył się z rynsztoka. Że ludzie się go boją, oto czego nie mogę pojąć! Najdalej za rok zostanie zapomniany, a o jego partii, młodych łobuzów nikt nawet nie będzie mówił.”
[Paul von Hindenburg w rozmowie z gen. Schleicherem i bp. Münsteru, 24-02-1931]

83

U mnie tak było juz zrobione jednego dnia kupiłem traktor i pług wracając do domu zajechałem po PHX i w drogę powiem szczerze nie zwracałem uwagi przy zakupie na średnicę belki zaczepowej.

84

Chlopaki mam pytanie moze banalne ale niewiem  dokladnie jak szeroko zabiera zwykla stara 3 z uni , i jeszcze chcialem sie spytac czy ktos spotkal sie z 2 obracana jak szeroko orze

85

2 orze jakieś 70-80cm max   kryje ładnie w sasiedniej wiosce ma  2 i ciąga to  szęścdziesiątką nawet mu to idzie

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

86

To koledzy zapraszam do oględzin mojego sprzętu
link : http://www.youtube.com/watch?v=0QU1Xm5O … ature=fvst   big_smile
Piszcie jak sie podoba wink

87

ładnie ładnie poginasz ...  i ziemie masz   czyściutką kamienia nie widac i do tego sie rozsypuje  ładnie a nie jak u nas na co niektórych kawałkach   dziś zaorasz  i musisz uprawic bo jak nie to jutro siedzisz i młotkiem bryły rozbujasz big_smile

Każdy samochód może służyć Ci do końca życia... tylko wystarczy nim z...... smile

88

Ładnie kryję, jakie masz przy nim zabezpieczenia? My do naszego zts chcemy 5 obrotówkę tylko nie wiemy jak będzie u niego z udźwigiem. I do tego mamy też teren pagórkowaty z ciężką ziemią, jak ciągam 5 zagonowego z kolczatką to pod górę się zakopie. A jaka to klasa ziemi?

89

błażej jeżeli chcesz  5 na obrocie do ZTS-a  to zapomnij ...  nie da rady  chyba że jakąs małą i lekką ...   z 4 sobie radzi    jeszcze jak masz skrzynie 3  to marne szanse ...  w każdym razie u nas ZTS-y   z 4 Uni    mają ciężką dusznośc   więc jak masz górki to se odpuśc i kup  4  lepsza niż 5 byle jaką tongue

90

Ja orze 4 obrotowa WIEGARD.Ciagnik swietnie sobie z nia radzi,plug jest dosyc lekki,ale mam tur zamontowany.Szerokosc ustawilem tak,ze zabiera idealnie na szerokosc kol ciagnika,wiec o kolo szerzej niz na filmiku.Hektar orze 1:15 min.Jade na przelozeniu 2/4.Jedyna wada jest to,ze obraca za szybko,a wtedy wszystko dostaje przeciazen i az trzeszczy.Silownik jest na jeden waz.Jest na to jakas rada?

91

blazej169,cos takiego pewnie by sie przydalo.Cena dobra,tylko transport.............  http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? … K:MEWAX:IT

92

Widziałem ZTSa złamanego na skrzyni pośredniej. Dokonał tego IBIS 5XL. Nie polecam takich eksperymentów. U mnie w okolicy największy pług obrotowy tj 5 skib Kverneland ciąga NH TM 155 o mocy 170 koni.

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia

93

Długość nie pomaga raczej tak się teraz zastanawiam czy ma sens wymiana naszego lemkena 3 skiby XXL zagonowy non stop jak ktoś tu napisał że 4 skibowym pługiem robi ha w 1.15 my swoim się wyrabiamy w 1 godz tylko odpowiednio większa prędkość.

Znawców Fortschritta wielu na forum fachowców na lekarstwo ...

94

U mnie wuja ciągał kiedyś ZTSem kverlanda 5 i jakoś sobie radził ciągnik. A czy z tym czy on by się złamał w skrzyni pośredniej to nie wiem bo jak sieję to przy podnoszeniu cały zestaw podnoszę który waży ok 2,5 tony i aż tak źle nie jest. Jedynie co to kupić 4 z vario i dużymi odkładniami który będzie zabierał 2m.

95

z 5 skibowym może mieć problemy z udżwigiem bo jest długi no i moze mu przodek rwać do góry big_smile

96

mam zabezpieczenia resorowe tongue

97

powiem tak   z autopsji   4 ibisa ciagac będzie ciągał ..  z podniesieniem  jak się zagrzeje olej będzie miał  wysiłek   nawet przy  nowej pompie hydraulicznej ...  (mowa o Zetorze 16245 )
do tego musisz miec 4 wyjścia hydrauliki  jeżeli chcesz by 4 zabierała 2m  bo jeżeli nie będzie ta obrotówka Vario  czyli żeby obrucic trzeba go siłownikiem  zwęzic bo inaczej zaryje w ziemie i po zabawie ...
co do 5 skib  ibisa to one zabierają 2.5m na max rozstawiony  to nie podniesie go za żadne  skarby  już próbowaliśmy   tak więc  powodzenia ...

dodam że ten zetor czasami ciąga agregat kompaktora 5m szeroki  to jadąc tym ciągnikiem bez tura  to przód idzie w górę ...  na prostej drodze ...

98

Ja mam wersje eksportowe z wzmocnionym udźwigiem i dodatkową pompą a i z tyłu mam 7 wyjść . Wiesz jak 2,5 tony podnosi na lekkim gazie to nie jest aż tak źle. Jedynie co to że przodek mógłby się podnosić.

99

wiesz co  zobacz ile jest opini sceptycznych  i jak nadal myślisz że tego nie zajedziesz i że to wersja eksportowa to jest już ohh ahh uhhh  to załuż nawet i 7 skib na obrocie podnoszonych do góry  mnie to wisi ... ale  jak będziesz co 2 lata tą strugaczkę remontował to już będzie tylko i wyłącznie twoja decyzja ...   u kumpla ta jego szesnastka remont co 2 lata przechodziła  przy 4skiboweym ibisie  to jak załozysz 5 to może  te 2 lata by porzeżyła  big_smile  w końcu zima długa big_smile  można silnik i żółwia reanimowac tongue  powodzenia  dodam że  on ornych miał wuwczas 240ha teraz ma 300  kupił fendta i nowego jelenia    i zostawił tą szesnastke do opryskiwacza bo stwierdził że przy tym się nie przemęczy big_smile

100

Głupi pomysł z tym opryskiwaczem, bo w prawdziwym traktorze ma filtr kabinowy i nie musi wdychać oprysku na chowacze słodyszki i inne pryszczarki i skrzypionki. Z reszta się zgadzam. Sąsiad miał 1222 i przez lato normalnie chodził, ale jak przyszła jesień i orka, uprawa to awaria na 3 tygodnie i obudził się po zasiewach. W zimie sprzedał i zanabył w Czechach 12145 za 22 tysiaki. Jak przyszło do uprawy to uszczelka pod głowicą dała zmianę i ma kolejny traktor przygotowany do pracy po sezonie. Nie że nie lubię Zetorów, czy też ich niedoścignionych podróbek w postaci ZTS-ów, ale stoi u mnie w okolicy ZTS 16145 za mniej niż 40 000 w "idealnym" stanie i nikt go nie chce już 2 lata. O co chodzi?

Małe świństwa mówi się głośno... Wielkie - szeptem. Prawdy natomiast nie mówi się w ogóle. Kto wie czy każda prawda nie jest w gruncie rzeczy największym świństwem? więcej
Marek Hłasko - Ósmy dzień tygodnia